Kategorier
Forbrugerstof

Hvad er Isofix?

Måske ved du, at Isofix har noget med autostole at gøre, men hvad præcis er Isofix? Bliv klogere på, hvad Isofix er, og hvorfor det er vigtigt, lige her.

Af: Bilbasen Blog / d. 9. marts 2021

Du har nok set Isofix nævnt sammen med autostole, og måske også lagt mærke til, at ikke alle autostole er med Isofix. Autostole fås i mange variationer, forskellige typer seler og puder. Nogle med sider, der omslutter barnet, nogle vender bagud, så barnet altid bevæger sig baglæns. Så hvad er det egentlig Isofix er? Hvilken del af autostolen har isofix noget at gøre med, og er det noget, du skal forholde dig til som forælder? De spørgsmål besvarer vi her i artiklen. 

Isofix repræsenterer en særlig måde at montere en autostol på i bilen. Isofix er altså et monteringssystem, og det er faktisk en international standard. Dette betyder, at du kan montere en hvilken som helst autostol med Isofix, så længe bilen har Isofix-beslag.

Og det er uanset mærket på autostolen såvel som bilen.

Det er i sig selv ret smart, men det interessante ved Isofix er i langt højere grad, de sikkerhedsmæssige fordele systemet har.

Hvordan fungerer Isofix?

Isofix består af nogle indbyggede beslag i bilen, og tilsvarende beslag på autostolen. Ved montering af en autostol, trækker du blot beslagene på autostolen frem og skubber stolen på plads til det siger et tydeligt *klik*. 

Herefter kan du trække i stolen for at sikre, den sidder ordentligt fast, og så er den klar til brug.

En autostol med Isofix sidder således fastspændt til bilen uden brug af bilens sikkerhedsseler.

For at fjerne en autostol med Isofix-systemet, skal man blot aktivere et håndtag eller en knap på hver side af autostolen, og så er den lige til at trække fri.

Isofix øger sikkerheden

Der er masser af autostole på markedet, der sikkerhedsmæssigt er helt i orden, som ikke har Isofix. Autostole, der monteres med bilens indbyggede sikkerhedsseler, fungerer ofte fint, og kan sagtens være godkendte.

LÆS OGSÅ | Se hvilke autostole, der klarer sig bedst i stor test

Autostole monteret med Isofix har dog nogle fordele, som øger sikkerheden, og som giver større brugervenlighed:

– Isofix gør det nemt at montere en autostol, hvilket mindsker risikoen for, at man monterer stolen forkert.

– Isofix-beslagene i bilen er bygget ind i sæderne, og det betyder, de er bedre forankret og dermed mere sikre i forbindelse med et trafikuheld.

– Isofix-systemet benytter ikke sikkerhedsselerne i bilen, og autostolen er derfor fastspændt uanset, om der sidder et barn i stolen eller ej.

Er Isofix vigtigt?

Som nævnt findes der alternative autostole uden Isofix, som fungerer ganske fint, men siden 2014 har det faktisk været et EU-lovkrav, at alle nye biler som minimum skal have to isofix-beslag på bagsædet. Lovkravet betyder, at du altid har muligheden for at vælge Isofix til, såfremt din bil er forholdsvis ny.

Lovkravet kan også ses som en anerkendelse af monteringssystemet som den “anbefalede” måde at montere en autostol på.

Hvorvidt du vælger at benytte Isofix i din bil, er helt op til dig. Systemet har nogle klare fordele, men afhængig af din konkrete situation, hvordan du bruger bilen, og dit økonomiske råderum passer en autostol med en anden monteringsmetode måske bedre.