april 25, 2024

Kan man køre med vinterdæk om sommeren i Danmark?

Hvilke fordele og ulemper er der ved at bruge vinterdæk i sommerperioden? Det kan du læse om her.

AF: Bilbasen Blog FOTO: Bloggen

I Danmark skifter mange bilister til vinterdæk i de koldere måneder for at sikre bedre greb og sikkerhed på vejene. Men hvad sker der, hvis man fortsætter med at køre på vinterdæk i sommermånederne?

Selvom der ikke er lovgivningsmæssige forbud mod dette i Danmark, er der flere tekniske og økonomiske aspekter, som bilister bør overveje.

I denne artikel ser vi på fordele og ulemper ved at køre med vinterdæk om sommeren.

Tekniske forskelle på vinterdæk og sommerdæk

Vinterdæk er designet med en blødere gummi og et mere groft mønster for at kunne tilpasse sig kolde vejrforhold, sne og is.

Dette design gør dem ideelle til at opnå maksimalt greb i underlaget under vinterlige forhold.

Sommerdæk, derimod, har en hårdere gummiblanding og et mindre groft mønster, der er optimeret til varmere veje og kan bedre modstå høje temperaturer.

Ulemper ved at bruge vinterdæk om sommeren

1. Forøget bremselængde:

   Vinterdæk kan forøge bremselængden på tørre og varme veje, da deres blødere gummiblanding ikke er designet til høje temperaturer, hvilket kan reducere sikkerheden.

2. Øget brændstofforbrug:

   Den blødere gummiblanding og det dybere dækmønster i vinterdæk fører til højere rullemodstand, hvilket kan resultere i op til 15% højere brændstofforbrug sammenlignet med sommerdæk.

3. Hurtigere slid:

   Vinterdæk slides hurtigere under sommerforhold, da den blødere gummiblanding nedbrydes hurtigere ved højere temperaturer, hvilket betyder at dækkene skal skiftes oftere og dermed højere omkostninger.

Fordele ved at beholde vinterdæk om sommeren

Selvom der primært er ulemper ved at bruge vinterdæk om sommeren, vælger nogle bilister at beholde dem på for at undgå omkostningerne ved at skifte dæk.

Dette kan være en kortsigtet løsning, hvis bilisten planlægger at skifte bil eller dæk snart, men det anbefales ikke.

Lovgivning og anbefalinger i Danmark

I Danmark er der ingen lovgivning, der forbyder brug af vinterdæk om sommeren, men det anbefales kraftigt at skifte til sommerdæk.

Dansk Automobil Brancheforening og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler at bruge den type dæk, der passer til sæsonen, for at opnå optimal ydeevne og sikkerhed.

Konklusion

Selvom det er teknisk muligt at køre med vinterdæk om sommeren i Danmark, viser ovenstående argumenter klart, at det hverken er økonomisk fordelagtigt eller sikkert.

Det anbefales at investere i et sæt sommerdæk for at sikre sikkerhed, effektivitet og omkostningseffektivitet i de varmere måneder.

At skifte dæk efter sæsonen er en lille investering i din og andre trafikanters sikkerhed.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS