Første kig på elbilerne Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
TEKST Simon Hallenslev FOTO Bilbasen
OTA står for Over-the-Air og refererer i bilindustrien til trådløse softwareopdateringer. Et begreb og en teknologi, som særligt Tesla tog ejerskab af i 2012, og som siden har bredt sig blandt bilproducenterne. Det skal vi prise os lykkelige for.
Teknologien gør det muligt at opdatere bilens software, herunder infotainmentsystemer, sikkerhedssystemer, motorstyring og andre funktioner, via internettet, uden behov for at besøge et værksted. Som bilejer har du altid den seneste software i din bil og får tilmed en mulighed for at tilføje nye funktioner eller optimere systemer, mens bilen holder i carporten.
Desværre bliver OTA i stigende grad brugt som værktøj til at fremskynde lanceringer af elbiler, der ganske enkelt ikke er færdige. Bilproducenterne befinder sig i en virkelighed, hvor teknologien udvikler sig med lynets hast. Det betyder, at hvis elbilerne ikke sendes på gaden hurtigt, er de forældede, når de lander hos forhandlerne. Derfor triller der fejlbehæftede biler af samlebåndene vel vidende, at de ikke er færdige – for det kan jo løses med OTA.
Problemet er bare, at man hverken som privatkunde eller fagperson kan vide, hvad man får, når bilen ikke er færdig.
Hvis din opvaskemaskine ikke kunne vaske spiseskeer det første halve år, ville du så acceptere det? Næppe! Så er det i orden, at elbiler sendes på gaden med store fejl og mangler?
Som såkaldt first-mover med OTA-begrebet var Tesla blandt de første til at kalibrere ABS-systemet i Model S gennem en trådløs opdatering i 2016. Der var lige noget med bremselængden…
Både Ford og Toyota har taget OTA i brug for at få styr på rækkevidden i deres elbiler. I 2021 måtte Ford køre en større opdatering af Mustang Mach-E for at få styr på batteristyringssoftware og dermed energiforbruget. Toyota gjorde noget af det samme og ændrede en batteri-buffer, der var skyld i, at BZ4X blev udskammet.
VW havde en periode med ID.3 og ID.4, hvor infotainmentsystemet jævnligt frøs og havde fejl. Det tog et års tid at få styr på. Volvo sendte også EX30 på gaden med et infotainmentsystem, der frøs og gik i sort. Og så var mobilnøglen heller ikke klar ved lancering, hvorfor kunder skulle sætte nøglekortet op til B-stolpen for at låse bilen op.
Under vores langtidstest af XPeng G9 lod vi høre igen og igen, at en softwareopdatering var lige på trapperne. En opdatering, der skulle gøre fartpilot og vejbaneassistent bare nogenlunde tålelige. Den blev dog udskudt længe nok til, at vi ikke fik den at se i løbet af vores tre måneder lange udlån.
Senest er det Polestar, der har fået på puklen. Den nye Polestar 4 har vist sig at være en fejltombola med lutter nitter, hvor hver en kunde får sit at bøvle med. Med undtagelse af det bagerste venstre blinklys, der kun virkede sporadisk(!), havde vi ingen store fejl på vores testbil. Det har kunder og kon-kollegaer dog haft, og det bringer mig til humlen af denne mavesure skrivelse.
Polestar 4 er det seneste slående eksempel på, at ingen kan gardere sig mod de fejl, som bilproducenterne sender deres biler på gaden med i øjeblikket. Vores testbil var, udover blinklyset, ikke fejlbehæftet og efter en uges test var der intet at skrive hjem om. Måske læser du sådan en anmeldelse og tænker, at den er en testkørsel værd, og hvis testbilen også duer dér, er du solgt til stanglakrids.
Bilen, der lander i carporten, kan bare stadig være fejlbehæftet, som mange har oplevet det. Så har du en bil, der ikke vil aktivere assistentsystemer eller respondere på inputs på infotainmentskærmen. Du har et bilmedie, du mister tillid til og en sælger, der beroliger dig med, at den næste OTA, der er lige om hjørnet, løser alle dine problemer.
LÆS OGSÅ | Test: Polestar 4 er fed – selv uden bagrude
Omvendt er der også en udfordring i, at vi som fagpersoner bruger uforholdsmæssigt meget plads på at beskrive et problem, der er løst om en måned. I det moment bilproducenten tager sig sammen, vil beskrivelsen af problemstillingen ikke længere være relevant, og en negativt ladet anmeldelse kan måske endda være blevet positiv.
Den eneste rigtige løsning på dette problem er, at bilproducenter stopper med at misbruge muligheden for OTA. De skal stoppe med at sende biler på gaden, der hverken er helt eller halvt færdige. Det giver sure og snotforvirrede forbrugere og fagpersoner, der ikke har en jordisk chance for at vurdere, hvornår et produkt er godt eller skidt. Det er slapt!!
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
Nissan skruer op for charmen og tilbyder 36 måneders privatleasing med elbilen Ariya til kun 2.765 kr. om måneden. Det giver sammenlagt under 115.000 kr., hvis man kan nøjes med 10.000 km årligt.
Første kvartal af 2025 er gået, og i de tre måneder har VW ID.4 været den mest indregistrerede nye bil i Danmark. Tesla Model Y er stadig med i toppen, men det er VW ID. Buzz overraskende nok også.
Trump, told og tariffer. Tre ord, der efterhånden går hånd i hånd. Nu kan ordet ‘statsstøtte’ knyttes til trekløveret, da Trump vil booste salget af Tesla-modeller i Europa.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.