Ny el-crossover: MGS5 klar mod Renault Scenic E-Tech og Skoda Elroq
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
TEKST Morten Bek FOTO PR
Nostalgi kan være beroligende – og nostalgi kan være en stor byrde. Alt det gode fra gamle dage, fra barndommen, fra ferierne. Men alt det fra gamle dage kan også gøre, at alt helt skal være, som det “altid” har været. Man må endelig ikke lave om, fjerne og tilføje, for så er alt jo ikke, som man husker det.
Der er mange, virkelig mange, som har minder med Volkswagen Golf. I hele verden, i Danmark og enhver afkrog af en lille by. Den blev sat i produktion den 29. marts 1974 i Wolfsburg, og med en alder på snart 51 år er den virkelig en bil, der vækker følelser og starter den gamle plade med nostalgi.
LÆS OGSÅ | Fornyet VW Golf fra 324.995 kr.
Som bare af 80’erne og 90’erne har jeg meget tydelige minder om Golf. Ikke en Golf, men flere af de tyske biler, der alle bærer navn efter Golfstrømmen i Atlanterhavet og ikke sporten, hvor man svinger en metalstav på en græsplæne.
Min nostalgi omkring Golf er bundet op på en Golf II GTI, som min onkel tog med hjem fra udstationering i Mellemøsten. På en Golf III Bon Jovi, som en af mine bedre bemidlede venners forældre havde kørende til hende. Og på en Golf IV GTI 180, som jeg prøvekørte med min far, før jeg fik kørekort.
Golf II, III og IV er fra de helt store Golf-årgange, og især nummer to og nummer fire går for at være biler, der får tankerne til at vandre. De var solide, havde klasse, var robuste i design og måden de kørte på. Der kom tusinder af Golf på gaden, og nogle af de rigtig store år var 1986 med 5.917 styk Golf og 1998 med 6.571 styk.
LÆS OGSÅ | Test: Volkswagen ID.3 GTX Performance+ folder sig ud på de lange ture – men kald den ikke en GTI
Volkswagen har forstået, hvordan man plejer og passer, fornyer og justerer, så folk har lyst til at vende tilbage igen og igen. En stationcar kom til i 1993, og der har været drømmebiler som Golf G60, VR6 Syncro, Cabriolet. Selv uden de skæve og sjove Golf-modeller blev 2017 og 2018 nogle af de bedste år for Golf i Danmark. Omkring 6.200 eksemplarer i hvert af de år.
Siden 1974 er det sket næsten 166.000 gange, at en dansker er gået ind til en forhandler (eller måske virksomhedens afdeling for firmabiler) og har bestilt en ny Golf. Der er ikke kommet nyt i Golf hvert år siden 1974, slet ikke, men det har faktisk også betydet, at en Golf ikke begyndte at se ud som fortidens mode i løbet af to år.
Golf kunne fortsætte sin lange triumf år efter år på en bølge af nostalgi og fornyelse i en god blanding, hvis det ikke var for to ting. Den ene ting står Volkswagen selv for, og jeg peger meget gerne fingre. Den anden del af udviklingen er større, og der er Golf bare en lille brik.
Golf er en lille brik i elektrificeringen. Den er et “offer” for, at danskerne holder op med at købe mange af de biler, der har en forbrændingsmotor. Som en Golf har. Selv de mest populære biler på flydende brændstof må nu bøje nakken.
At det også gælder Golf kan jeg kun bakke op om. Golf nummer otte er en af de dårligste Golf-modeller nogensinde – hvis ikke den dårligste. Et Volkswagen med få ressourcer, sparket ned af den selvforskyldte Dieselskandale, havde kun småpenge til Golf 8, og derfor endte den som inspirationsløs, ligegyldig og trist.
Nu er Golf 8 også umanerligt, ubarmhjertigt dyr, og 400.000 kr. kommer man ikke ret langt for. Det er fint, at 2024 blev et katastrofeår for Golf i Danmark; 151 styk på et helt år. Det ville ikke være til at bære, hvis Golf stadig var en fed bil, for så ville min nostalgi bryde ud i fuldt flor. Men sådan som Golf er i dag, så er det langt hen ad vejen Volkswagens egen fortjeneste.
Den danske importør overvejer, om det skal slutte her for Golf. De kan roligt tage beslutningen om at hive den af hylderne uden at være urolige for at sove dårligt. Golf som vi kender den er der alligevel ikke længere.
Navnet vil stadig være stærkt. Golf vil de fleste stadig huske, og derfor er det positivt, at tyskerne også har lovet, at navnet overlever. Måske der går tre år, men så bliver Golf til en bil, danskerne vil elske: en elektrisk hatchback, der er federe, lavere og lettere end ID.3. En potentiel GTI-model tænder også en gnist i nostalgiens bål.
Jeg kan næsten ikke vente med at se, hvad Volkswagen får ud af det mere end 50 år gamle modelnavn. Jeg tror, det bliver noget rigtig godt, for tyskerne har ramt rigtigt med ID.2all-konceptbilen i Polo-størrelse, så jeg kan se, at de kan, når de stoler på sig selv.
Volkswagen har fundet ud af, at de første ID-modeller ikke signalerer godt nok, hvad folk kender Volkswagen for: det solide, lækre, elegante – Golf fra gamle dage.
Bilbasen har allerede afsløret designet på efterfølgeren til Danmarks billigste elbil, MG ZS EV. Nu kommer der også langt flere fakta på bordet for afløseren, som hedder MGS5.
Den nye Kia EV3 med 604 kilometer rækkevidde og Prestige-udstyr til spotpris på privatleasing: 1.495 kr. om måneden i 36 måneder. Man skal bare være klar til høj engangsydelse.
Hvert år findes Årets Bil i Danmark og Årets Brugtbil – og i samme genre kåres Årets Varebil. I 2025-kåringen er et meget varieret felt kogt ned til fem modeller.
XPeng G6 har kun været på markedet i Danmark siden august, men nu er den model forældet. I Kina har XPeng præsenteret en G6 med hurtigere opladning, designændringer og mere lækkert interiør.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.