Hvilke kørekort-kategorier er der?
marts 24, 2021

Hvilke kørekort-kategorier er der?

Hvis du vil køre andet og mere end en almindelig personbil, skal du måske have flere kategorier på kørekortet. Her gennemgår vi de forskellige kategorier, og hvad de betyder.

Af: Bilbasen Blog / d. 24. marts 2021

Motorkøretøjer findes i mange forskellige typer. Variationen i blandt andet størrelsen, konstruktionen, motortypen og hastigheden betyder, at det kræver konkret erfaring med den enkelte type, for at kunne håndtere motorkøretøjet på sikker vis.

LÆS OGSÅ | Hvad koster et kørekort? Se gennemsnitsprisen her

Derfor findes kørekortet i en række kategorier, som modsvarer de forskellige typer af motorkøretøjer. Skal du lovligt køre i et motorkøretøj, skal du kunne fremvise et kørekort med en kategori, som svarer til motorkøretøjets type. Derved kan du dokumentere, du har den fornødne erfaring og viden om køretøjet til at føre det på forsvarlig vis.

Oversigt over kørekort-kategorier

Vi har samlet de forskellige kategorier af kørekort i en liste herunder, og bagefter beskriver vi kategorierne én af gangen:

  • LK: Lille knallert
  • AM: Stor knallert
  • A1, A2 og A: Motorcykler
  • B: Personbil
  • C1: Lille lastbil
  • C: Stor lastbil
  • D1: Lille bus
  • D: Stor bus
  • E: Stort påhængskøretøj
  • T/M: Traktor og motorredskab.

Kørekort kategori LK

LK er kategorien for en lille knallert. Et kørekort med denne kategori giver føreren ret til at køre en knallert, der maksimalt kan køre med 30 km/t. Du skal være 15 år for at tage et kørekort med kategori LK.

Kørekort kategori AM

Kategorien AM gælder store knallerter. En stor knallert kan have to eller tre hjul og kan maksimalt køre 45 km/t. Denne type knallert kaldes også for en “knallert 45”. Du skal være 18 år for at tage et kørekort i kategori AM.

Kørekort kategori A1, A2 og A

A-kategorien handler om motorcykler, og inddelingen i A1, A2 og A refererer til størrelsen af motorcyklen, eller nærmere betegnet størrelsen på motorcyklens motor.

– A1 er kørekort til en lille motorcykel, og du skal mindst være fyldt 18 år.

– A2 er kørekort til en mellemstor motorcykel, som kræver du er 20 år.

– A er kørekort til en stor motorcykel, og du skal som udgangspunkt være 24 år gammel for at tage kørekortet.

Kørekort kategori B

Kategori B er den absolut mest almindelige og refererer til, hvad vi kalder en personbil i daglig tale. Formelt set må bilens tilladte totalvægt ikke overstige 3.500 kg, og der må maksimalt være 9 personer i bilen, inklusiv føreren. Du kan tage kørekortet, når du er fyldt 17 år, men du må først køre bil alene, når du er fyldt 18 år. Der skal altså en erfaren bilist over 18 år med, når du kører bil som 17-årig.

Kørekort kategori C1 og C

Kategori C handler om lastbiler og ligesom med motorcyklerne, er der forskellige kørekort-kategorier til de forskellige størrelser. Du kan normalvis tage et kørekort til lastbiler, når du er 18 år gammel.

– C1 giver ret til at køre en lille lastbil med en tilladt totalvægt på maksimalt 7.500 kg.

– C giver ret til at køre en stor lastbil med en tilladt totalvægt på over 3.500 kg. Der er ikke en maksimal totalvægt tilknyttet dette kørekort, og det vil derfor være lastbilens tilladte totalvægt, der er den eneste begrænsning. Du skal være 21 år gammel for at tage dette kørkort.

Kørekort kategori D1 og D

Hvis du skal køre en bus med plads til flere end 8 personer ud over føreren, så skal du have et kørekort med kategori D eller D1.

– D1 giver ret til at køre en lille bus på højst 8 meter i længden og med plads til maksimalt 16 passagerer. Du skal være 21 år gammel for at tage dette kørekort.

– D giver ret til at køre en stor bus med plads til flere end 8 passagerer. Ligesom med lastbilen er det med dette kørekort kun bussens størrelse, der sætter begrænsninger for antallet af passagerer, ikke kørekortet. Du skal normalvis være 24 år for at tage kørekort med kategori D.

Kørekort kategori E

Kategori E er i virkeligheden at betragte som en underkategori idet, der er tale om et stort påhængskøretøj og altså ikke et motorkøretøj, der kan køre for sig selv. Kategori E er derfor et tillæg, du kan tage til én af de andre kategorier. Kategorien E vises efter motorkøretøjets kategori som vist i listen herunder:

– B/E giver ret til køre en personbil på maks 3.500 kg og samtidig trække en vogn, der også vejer maks 3.500 kg. Den samlede tilladte totalvægt for vogntoget er 7.000 kg.

– C/E og C1/E: Giver ret til at spænde en vogn med en tilladt totalvægt på mere end 750 kg. bag på en lastbil.

– D/E og D1/E: Giver ret til at spænde en vogn med en tilladt totalvægt på mere end 750 kg. bag på en bus.

Kørekort kategori T/M

Her til sidst kan vi lige få med, at du også kan tage et kørekort med kategori T/M. Denne kategori giver dig ret til at køre traktor og motorredskaber. Du kan tage dette kørekort fra du er fyldt 16 år.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS