Mazda 3
februar 25, 2019

Første test: Ny Mazda 3 snobber opad

Mazda vil være premium og har anstrengt sig for at gøre den nye Mazda 3 til et behageligt sted at opholde sig. Flot design, en kabine i topklasse og med standardudstyr, vi normalt kun finder på langt dyrere biler. Men der mangler alligevel noget.

Tekst: Jacob Dalby | Foto: Mazda | d. 25. februar 2019

Startprisen på den nye Mazda 3 er godt 50.000 kr. højere end forgængeren. Det kan virke af meget, men der er en god forklaring. Samtidig er modelprogrammet skåret ind til benet og blevet yderst overskueligt.

Den nye Mazda 3 fås enten som hatchback eller sedan til samme pris. I dem kan du vælge mellem to motorer; en benzinmotor eller en dieselmotor, som begge kan vælges med manuelt- eller automatgear. Vi guider dig til det rigtige valg.

Hvordan er kabinen?

Det er først og fremmest i kabinen, at de 50.000 kr. får sin berettigelse. Mazda vil være premium og det kan mærkes. Bløde tekstiler på instrumentbordet og knapper der er lækre at røre ved som samtidig har dén tyngde, der giver lyst til at betjene dem.

TIL SALG | Søg efter brugt Mazda 3 på Bilbasen

Og så er der al standardudstyret. Selv med laveste udstyrsniveau får du head up-display, adaptiv fartpilot og den 8,8” infotainmentskærm med navigation og Apple Car Play / Android Auto – som standard!

Førersædet er samtidig placeret helt rigtigt, så ergonomien er på plads, og alt er indenfor rækkevidde. Jeg sidder med følelsen af, at der er tænkt grundigt over tingene, og ingeniørerne har været omhyggelige – en fornøjelse.

Hvordan kører den?

Det korte svar er nemt. Køreoplevelsen er helt klart til den komfortable side, og den ødelægges ikke af de 18” fælge, som testbilen er monteret med. Mazda 3 føles solidt plantet, den styrer præcist, og kun et minimum af støj slipper igennem til kabinen. Med det sagt er det ikke den mest involverende oplevelse. Ikke mindst takket være styretøjet, der føles en smule dødt, men især på grund af motorerne.

LÆS OGSÅ | 10 biler med latterlige navne

Benzinmotoren med 122 hk skal have rigtig mange omdrejninger, før der sker lidt. Det er en egenskab, der taler til mig personligt, men mange vil desværre nok opleve motoren som lidt gammeldags sammenlignet med turbomotorerne hos mange af konkurrenterne. Også selvom den har mild-hybrid-system og kan deaktivere to af de fire cylindre for at spare brændstof.

Dieselmotoren fungerer lidt bedre takket være sit højere moment og bundtræk, men de 116 hk føles stadig lidt svage. Under alle omstændigheder bør du kombinere begge motorer med manuelt gear. Det er præcist og en fornøjelse at bruge – og så sparer du samtidig 22.000 kr. for automatgearet, der heller ikke gør noget godt for forbruget.

Senere i år bliver en kraftigere motor med omkring 180 hk præsenteret, der samtidig tilbyder helt ny teknologi. Kort fortalt er målet at lave en benzinmotor med bundtræk og brændstofforbrug som en dieselmotor. Til gengæld er der ingen planer, hvad vi ved af, om hverken plug-in hybrid eller en fuldt elektrisk variant.

Hvad er det bedste?

Designet på den nye Mazda 3 er vellykket, og især med de 18″ fælge står den sportsligt med den lave snude og skarpe lygter både for og bag.

De store fælge følger i øvrigt med, hvis du vælger ”sky”-udstyr til 12.000 kr. Kabinen med de lækre materialer og sæderne, der ergonomisk er placeret helt perfekt, er vi også ret vilde med.

Hvad er det værste?

Motorprogrammet er svagt, og Mazda 3 skriger efter flere kræfter. Vi glæder os til at prøve kræfter med den nye motor, der efter alt at dømme bliver præsenteret til Mazda 3 engang i efteråret. Hvis prisen ikke eksploderer, kan det gå hen og blive det helt rigtige valg.

Priser på Mazda 3

Den nye Mazda 3 står klar hos de danske forhandlere den 23. marts 2019. Sedanudgaven bliver først præsenteret engang i maj måned.

Den billigste variant er den 2-liters benzinmotor med 122 hestekræfter til 250.000 kroner. Er du mere til diesel, skal du slippe 274.000 kr. med manuelt gear. Selvom Mazda 3 er fyldt godt ud med standardudstyr betaler du mellem 6.500 og 8.500 for metallak.

Konklusion

Der er ingen tvivl om, at Mazda 3 er nem at leve med. Men der mangler lidt sjov i gaden til den yngre målgruppe.

Komforten er der ikke en finger at sætte på, og Mazda 3 gør i virkeligheden ikke meget forkert. Vi håber alligevel, at Mazda med den nye motor kan sparke lidt mere liv i den lidt tamme oplevelse med de nuværende motorer.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS