april 7, 2022

Mercedes SL har den første firecylindrede siden 1963

Med elektrisk styret turbo har den nye SL 43 med 2-liters motor en ydelse på 381 hestekræfter.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

Der er prestige i cylindre og slagvolumen. Også selv om turboladerens indtog for længst har gjort, at store motorer er unødvendige for høj ydelse. Bare det at kunne sige, at man har en bil med V8-motor er stadig lig med stor prestige.

Mercedes SL, roadsteren som i den helt nye generation er lavet hos Mercedes-AMG, er ensbetydende med 6, 8 eller hele 12 cylindre. Når man siger SL 63 AMG fra tiden med 6,2-liters V8’eren, giver det associationer til buldrende lyd og noget næsten seksuelt.

LÆS OGSÅ | Mercedes-EQ EQE fra 674.999 kr. – klar til kamp mod Tesla Model S

Prestige står for fald. Både generelt i nye biler og mere præcist for SL, for elektrificering gør endegyldigt op med slagvolumen og cylindre. Elbiler har hverken det ene eller det andet, så snakken om store motorer forstummer.

For SL er der med den nye version, SL 43, ikke fuld elektrificering i den klassiske cabriolet. Men en elektrisk styret turbolader, som gør det muligt for AMG at bruge en firecylindret motor i SL. SL 43 har hverken stor slagvolumen eller mange cylindre.

381 hk og 275 km/t på toppen

Den nye generation SL er altid en AMG. Ingen almindelige SL’ere her, for bilen er udviklet af AMG. Som SL 63+ 4Matic har den nye roadster en 4-liters V8’er med 585 hk.

SL 43 er basismodellen. Der hvor SL-eventyret starter. En firecylindret motor ligger altså fjernt fra det, vi forbinder SL med, men slet ikke så fjernt, som man skulle tro. Den første SL fra 1950-60’erne kunne fås med en firecylindret 1,9-liters motor. SL 190 var basismodel fra 1957 til 1963.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Sjælden sølvpil fra Mercedes er over 1,5 mio. kr billigere end fra ny

Dengang var der ingen turbolader, men til gengæld meget lettere biler. Der er ingen vægtangivelse for SL 43, men den store fordel i forhold til den firehjulstrukne 63’er med 585 hk er baghjulstræk og lavere vægt over forakslen. Det kan blive den sjovere af SL’erne, for en stor motor over forhjulene giver tungere styreegenskaber.

Motoren er på 1.991 cm3, og ved hjælp af en elektrisk styret turbolader har motoren 381 hk og et drejningsmoment på 480 Nm. De første 100 km/t lander man på efter 4,9 sekunder, og SL 43 kan fortsætte helt op til 275 km/t.

De fire cylindre er klar til at angribe både Monaco og racerbanen – hvis det ønskes, kan man tilføje en AMG Dynamic Plus-pakke med bl.a. aktive motorophæng og Race-køreindstilling. Men hvordan mon en SL med fire cylindre bliver modtaget på de bonede gulve?

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS