september 4, 2023

Mercedes CLA Concept – kompakt, elektrisk luksus med over 750 km rækkevidde

De kompakte modeller fra Mercedes står overfor fuld elektrificering, og CLA Concept viser, hvad vi kan vente. Der kommer fire forskellige modeller med op til 750 km rækkevidde.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Mercedes viser for første gang, hvad der i fremtiden vil føre til en familie af kompakte, elektriske biler. CLA Concept viser ikke bare designlinjen for de fremtidige “billige” elbiler fra Mercedes, men også hvad vi kan vente af teknologier, ydelse og rækkevidde.

Med CLA Concept er fremtiden ikke langt væk, og i løbet af nogle år vil den første model i den kompakte elektriske familie være på gaden. Det kan meget vel være en ny CLA, der kommer først. Med fremlægningen af den elektriske fremtid for de kompakte modeller står det også klart, hvilke af dagens modeller vi ikke kommer til at se som elbiler.

Den traditionelle A-Klasse hatchback, A-Klasse sedan og B-Klasse kommer til at udgå uden elektriske erstatninger. Det passer ind i en ny filosofi om, at Mercedes vil fokusere mere målrettet på luksus og biler, der giver god indtjening, og der passer A-Klasse ikke udpræget godt ind.

Ny MMA-platform og elmotor med 238 hk

I fremtiden, når hele den kompakte familie hos Mercedes er rullet ud, vil der være fire medlemmer af familien: CLA, CLA Shooting Brake og to SUV-modeller. SUV-modellerne vil erstatte de nuværende kompakte elbiler fra Mercedes – EQA og EQB – som begge er lavet på en platform, der først og fremmest er lavet til biler med forbrændingsmotor.

Med de kompakte modeller starter Mercedes helt forfra. Der er lavet en ny platform til formålet. MMA-platformen kommer til at tilbyde en kompakt og let drivlinje med en elmotor, der yder 238 hk. Det lyder måske af lidt, men da platformen også nemt giver mulighed for brug af flere elmotorer, kan man begynde at gange op.

Som en glædelig overraskelse vil modeller med en elektrisk motor komme med baghjulstræk og ikke med forhjulstræk, som det er tilfældet med EQA og EQB. Firehjulstræk kommer ved brug af flere elmotorer.

Rækkevidden kommer over 750 kilometer

MMA-platformen er også skabt med en 800 volt-arkitektur, som muliggør hurtig og effektiv opladning med op til 250 kW, og det er tilsyneladende muligt at vælge mellem flere batteristørrelser/-typer, når de nye modeller kommer på gaden.

Det størst mulige batteri, som har høj energitæthed, giver en forventet rækkevidde i CLA-modellen på over 750 kilometer på en opladning. På 15 minutter skulle det være muligt at tanke til 400 kilometers kørsel, hvis man altså kan finde en lader, som leverer strøm så hurtigt.

De kompakte modeller kommer ikke med enorme batterier på 90-100 kWh, for Mercedes går i høj grad efter biler med meget effektive elmotorer, højtydende batterier og meget lav vindmodstand. Forbruget skal i snit ligge på cirka 12 kWh for hver 100 kilometer, og for at komme op på en rækkevidde på 750 kilometer kræves kun et batteri på 65-70 kWh.

Det giver en forholdsvis lette elbiler, og lette elbiler med god aerodynamik giver lavt forbrug – og lette elbiler har ofte bedre køreegenskaber. Der er, med andre ord, virkelig grund til at glæde sig til de nye kompakte elbiler fra Mercedes.

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Brugte Mercedes CLA til salg på Bilbasen

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS