februar 20, 2023

Mitsuoka Viewt Story er en Toyota Yaris klædt ud som en Jaguar

Japanske Mitsuoka laver biler, som ved første blik ligner klassiske britiske biler, men som egentlig er moderne biler i forklædning. Viewt Story, en Toyota Yaris klædt som Jaguar, er den nyeste.

TEKST Morten Bek FOTO PR

Japan er kendt for manga-tegneserier, det pulserende liv i Tokyo og ekstrem høflighed. Når det kommer til landets bilproducenter, er det meget sjældent unikke produkter, der kommer ud fra fabrikkerne.

Væk fra mastodonterne Honda og Toyota, på den vestlige side af hovedøen Honshu, finder man den lille bilproducent Mitsuoka, hvor produkterne er helt anderledes og meget unikke. Mitsuoka, startet op i 1968, laver biler, som ligner besynderlige kopier af især britiske biler fra 1950’erne og 1960’erne.

LÆS OGSÅ | Test: Mere sportiness til Toyota Yaris med GR-Sport

Under metallet på modeller som Buddy, Rock Star og Galue finder man ikke gamle britiske motorer og umoderne teknologi. Bilerne er ombyggede versioner af moderne biler fra Mazda, Nissan og Toyota.

Mitsuoka laver biler for mennesker, primært japanere, som elsker nostalgi og retrodesign, og de kan nu få en ny generation af minibilen Viewt. Den nye Viewt Story ligner en Jaguar Mark II fra 1959, men bilen er egentlig en Toyota Yaris.

Mitsuoka Viewt går fra Nissan Micra til Toyota Yaris

Mitsuoka er mest kendt for sin sportsvogn Orochi, som blev produceret fra 2006 til 2014. Men det er minibilen Viewt, der med mere end 13.000 solgte eksemplarer siden premieren i 1993 er den populære Mitsuoka.

De første tre generationer Viewt har alle været sedaner. – Hvordan kunne en efterligning af en klassisk jaguar været andet? Nissan Micra har været bilen, Mitsuoka har brugt til at sætte sit særlige præg på, men i den helt nye generation er det Toyota Yaris, der bruges. Sandsynligvis fordi den fås som hybrid, men også fordi Nissan ikke længere sælger Micra (i Japan kaldet March) i Japan.

LÆS OGSÅ | Test: Mazda MX-5 er irriterende god til at holde på pengene

Den nye Viewt Story er som snydt ud af grillen på Jaguar Mark II, men denne gang holder Mitsuoka sig til grundprincippet fra Yaris: Viewt Story er en hatchback.

Interiøret vækker kun nostalgiske følelser, når det kommer til farver og indtræk. Langt det meste er taget direkte fra Yaris, og så har Mitsuoka sat eget logo i rattet. Bag den store grill ligger enten en 1-liters benzinmotor, en 1,5-liters benzinmotor eller hybriddrivlinjen, vi også kender i Danmark. Den fås dog også med firehjulstræk, som vi ikke kender til i Yaris i Danmark.

Mitsuoka-fabrikken spytter kun 1-2 eksemplarer af Viewt Story ud om dagen. Hver eneste bil er i hænderne på fabrikkens medarbejdere i cirka 40 dage.

Rock Star ligner en klassisk Corvette, men bag krom og Cola-flaske-designet gemmer sig en Mazda MX-5

Hang til klassisk amerikansk design

Mitsuoka har i alt fem modeller, som hylder det britiske efterkrigsdesign. De to andre biler i modelprogrammet, Buddy og Rock Star, er også efterligninger af klassiske modeller. De er bare klassikere fra USA og ikke fra England.

Buddy er nyeste generation Toyota RAV4, som har fået en stærk dosis amerikansk firehjulstrækker fra 1970’erne. Fronten kunne have siddet på en Chevrolet Blazer eller en Ford Bronco.

LÆS OGSÅ | Første tur: Opdateret Toyota RAV4 fortjener opmærksomheden

Rock Star er en lille roadster, som gemmer på en Mazda MX-5. Fronten er meget længere end på originalen, og designet kræver ingen introduktion; Rock Star er en hyldest til anden og tredje generation Corvette.

Mitsuoka kalder sig selv en global bilproducent, og en enkelt model laves da også med venstrestyring. Det japanske mærke har en officiel afdeling i Monaco, som indtil videre kun sælger firmaets anden roadster, Himiko.


Brugte biler til salg på Bilbasen

Se flere brugte biler til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS