januar 16, 2024

Mønsterdybde på dæk i Danmark: Hvor meget er nok?

Hvor meget mønster skal der være på dækkene? Det er vigtigt at have styr på, inden man begiver sig ud i trafikken.

AF: Bilbasen Blog FOTO: Colourbox

Mønsterdybden på dine dæks overflade er afgørende for din sikkerhed på vejene. I Danmark er der specifikke regler for, hvor meget mønster dine dæk skal have for at være lovlige og sikre.

Denne artikel forklarer, hvad den lovpligtige minimumsmønsterdybde er, hvorfor det er vigtigt, og hvordan du selv kan tjekke dine dæk. 

Lovkrav til mønsterdybde i Danmark

I Danmark skal dækkene på din bil have en minimumsmønsterdybde på 1,6 millimeter. Det gælder for alle fire dæk og på hele dækkets overflade.

Denne regel er sat for at sikre tilstrækkeligt vejgreb og for at forhindre aquaplaning, hvor bilen mister kontakten med vejen under våde forhold. 

Hvornår skifter man til sommerdæk?

Sikkerhed og mønsterdybde

En tilstrækkelig mønsterdybde er afgørende for din sikkerhed. Dæk med utilstrækkeligt mønster kan ikke effektivt lede vand væk fra dækkene, hvilket øger risikoen for aquaplaning.

Desuden kan slidte dæk med lav mønsterdybde medføre længere bremselængder og dårligere vejgreb, især på våde eller glatte overflader.

Sådan tjekker du mønsterdybden

Det er let at tjekke mønsterdybden på dine dæk. Du kan bruge et særligt mønsterdybdemåler-værktøj, som kan købes i de fleste biltilbehørsbutikker, eller du kan se efter slidindikatorerne, der er indbygget i mange moderne dæk. Som vist på coverbilledet har mange Skoda-ejere sågar en indbygget måler i form af isskraberen, der er placeret i benzindækslet.

Disse indikatorer viser tydeligt, når mønsterdybden nærmer sig den kritiske grænse på 1,6 millimeter.

Udskiftning og vedligeholdelse af dæk

Det er vigtigt at udskifte dine dæk, før de når den minimumsmønsterdybde, der er lovpligtig. Faktisk anbefales det, at dækkene ikke kommer under 3 mm i mønsterdybde, hvilket også er lovkrav på vinterdæk i vores nabolande i Norge og Sverige.

Regelmæssig kontrol og vedligeholdelse af dine dæk forlænger deres levetid og sikrer, at de forbliver sikre at køre med. Husk også at tjekke dæktrykket regelmæssigt, da korrekt oppustede dæk bidrager til et bedre mønster og dermed en sikrere kørsel.

I denne artikel har du fået grundlæggende viden om betydningen af korrekt mønsterdybde på dine dæk i Danmark.

Ved at holde dine dæk i god stand og overholde de lovgivningsmæssige krav, kan du sikre, at din kørsel forbliver sikker under alle forhold. Husk, at regelmæssige tjek af dine dæk er en vigtig del af bilens vedligeholdelse.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS