februar 24, 2024

Operationel leasing vs. finansiel leasing: Hvad er forskellen?

Leasing bliver mere og mere populært, men hvilken form for leasing skal du vælge? Operationel leasing eller finansiel leasing? Og hvad er egentlig forskellen? Find svarene her.

AF: Bilbasen Blog

I denne artikel kan du læse om:

  • Hvad er operationel leasing?
  • Hvad er finansiel leasing?
  • Hvad er forskellen på operationel- og finansiel leasing?

Når man skal have ny bil – eller blot have sin første bil – så er et af de store spørgsmål, om man skal købe eller lease bilen.

Leasing af biler har nogle klare fordele, men du skal samtidig overveje, hvilken form for leasing-løsning du skal vælge.

Her i artiklen giver vi dig et overblik over operationel leasing og finansiel leasing, hvad forskellen er, og hvilken af de to løsninger du skal vælge.

Hvad er operationel leasing?

Med operationel leasing er det forhandleren eller leasingselskabet, der holder alle de driftsomkostninger, der er ved at eje den leasede bil.

Det vil sige, at de blandt andet sørger for, at bilen får de nødvendige reparationer. Vægtafgiften er inkluderet, og det kan ejerafgiften også være – dette skal dog aftales med leasingudbyder. Det samme skal forsikringen, der også kan indgå i den samlede leasingydelse.

Kort sagt slipper du for alle bekymringer, der typisk er forbundet med at eje en bil. Og når aftalen udløber, afleverer du blot bilen tilbage.

Hvad er finansiel leasing?

Med finansiel leasing får du finansieret din bil gennem et leasingselskab i stedet for banken. Hver måned betaler du en leasingydelse, der fungerer som afdrag på bilen. Derudover betaler du en procentdel af registreringsafgiften.

På en måde køber du altså bilen på afbetaling bortset fra, at afbetalingen slutter, når leasingaftalen ophører.

I forskel fra operationel leasing står du selv for at dække omkostningerne, hvis bilen skal repareres, have nye dæk eller til service. Og når leasingaftale ophører, står du selv for at sælge bilen.

Operationel leasing vs. finansiel leasing: Hvad er forskellen?

I sin korteste form er forskellen på operationel leasing og finansiel leasing egentlig, at du ved operationel leasing kan betragte det leasede som lejet, mens du ved finansiel leasing kan betragte det leasede som købt på afbetaling.

Operationel leasing vs. finansiel leasing: Hvad skal du vælge?

Vælger du operationel leasing, får du alle omkostninger med i den månedlige pris. Det vil sige, at der i prisen ofte indgår service af bilen, grøn ejerafgift, skift af dæk, vejhjælp, forsikringer og hvad der ellers findes af omkostninger ved at have en bil. Når aftalen ophører, leverer du bilen tilbage.

Vælger du finansiel leasing, er det kun prisen på bilen samt en procentdel af registreringsafgiften, der indgår i den månedlige ydelse. Det afhænger af aftalen, om du har pligt til for eksempel at give bilen service, men typisk står du for alt det, der er forbundet med at have en bil. Det er også dig, der skal sælge bilen, når leasingaftalen ophører.

Om du skal vælge operationel leasing eller finansiel leasing kommer an på, hvad der passer bedst til din situation. 

Ved operationel leasing skal du overhovedet ikke bekymre dig om uforudsete udgifter i forhold til din bil, og du ved, hvad du skal betale hver måned, og det kommer hverken til at koste mere eller mindre. Du er heller ikke forpligtet til at købe bilen.

Finansiel leasing kan være en fordel for dig, hvis du er mere interesseret i at købe en bil end at leje den. Ved at vælge finansiel leasing kan du slippe for at betale den høje registreringsafgift på én gang.

Men du skal selv have styr på alt fra forsikringer til serviceudgifter. Og hvis du ikke selv vil købe bilen, når aftalen udløber, er det dit ansvar at finde en anden køber.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen Blog

Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS