Kategorier
Elektrisk Nyheder

Renault Scénic er død – længe leve Scénic!

Efter 26 år har Renault stoppet produktionen af Scénic, men MPV’en erstattes af en elektrisk crossover af samme navn i 2024. Scénic Vision viser vejen.

TEKST Morten B. Bek FOTO PR

I 1996 ville alle familier køre Renault Scénic. Der var ingen ende på, hvor populær, smart, praktisk og komfortabel en af de første kompakte MPV’er på markedet var.

Men nu er der faktisk en ende på det hele for Scénic. Den har været på vej i årevis, og nu er det sket: Renault har trukket stikket, slukket for (produktions-)apparatet, der har holdt MPV’en i live.

LÆS OGSÅ | Test: Gode ting kommer til den, der venter

Kunder som engang valgte en kompakt MPV vælger nu en crossover eller SUV – Renault tilbyder selv, senere i 2022, den nye Austral. At de så får en bil, der ikke er nær så praktisk, virker til at være ligegyldigt. Det har for nylig kostet Citroën Grand C4 Spacetourer (tidligere Picasso) livet, så ikke overraskende følger Renault altså efter.

Den første Scénic fra 1996. Sikke et hit, den blev. I starten hed den Megane Scénic, så kunderne kunne føle et slægtskab med den populære bil fra Golf-klassen, men Megane-delen blev senere skrottet

Den store genopstandelse

Men det bliver en blød landing for Scénic-fans. Renault lukker et kapitel i Scénic-bogen, åbner med det samme et andet. Franskmændene har tryllet en konceptbil frem, som både af navn og praktisk anvendelighed skal føre MPV’en ind i nutiden.

Scénic Vision er en fremsynet og formfuldendt konceptbil, som skal udmønte sig i en ny Scénic, som går i produktion i 2024. Renault sætter ikke et stempel på Scénic Vision – det ville være selvmål at kalde den en MPV, så lad os kalde den en praktisk orienteret crossover.

Konceptbilen er 449 cm lang og 159 cm høj. Den er noget større end den nye Megane Electric (420 cm), men samtidig kortere og lavere end en forventet konkurrent som VW ID.4 (458 cm lang, 164 cm høj). Til gengæld er den bred med sine 190 cm, og mens konceptbilen er indrettet som en lounge, som gør det svært at vurdere pladsforholdene, skulle det endelige produkt blive en rummelig familiebil.

Kører på strøm – og brint

Den kommende Scénic introduceres som 100 procent elektrisk bil. Men konceptbilen viser længere frem end til bare 2024. Den er udstyret med både batteri til ekstern opladning og brinttank.

Brinten fungerer som en rækkeviddeforlænger, som gør, at batteriet kan halveres i størrelse (konceptbilen kører med 40 kWh) – som er godt for vægt og miljøpåvirkning. Brintdelen kan dermed oplade batteriet på farten, så rækkevidden øges. Uden lokal udledning af andet end vand og med rækkevidde op til 800 kilometer.

LÆS OGSÅ | Ny Renault Austral styrer mod Peugeot 3008

Renault har igangsat et intenst udviklingsarbejde med brintteknologi, samtidig med at der satses på batteridrevne biler. Den nye Scénic, og flere andre modeller fra Renault, står på samme platform som den nye Megane Electric og Nissan Ariya: CMF-EV.

Sådan sluttede historien for den originale Scénic: Produktionen er afsluttet. De to modeller her er fra de sidste årgange. Til venstre den lange med syv sæder, Grand Scénic, til højre den korte med fem sæder, Scénic

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.