februar 19, 2020

Guide: Sådan vælger du den rette autostol

Markedet for autostole er ekstremt stort, hvilket desværre også gør det en smule uoverskueligt. Men bare rolig; dette blogindlæg gør dig helt klar til dit næste køb. Vi klæder dig på med al den viden, du har brug for, for at vælge den perfekte autostol til dig.

Af: Bilbasen Blog / d. 19. februar 2020

Hvis man som forælder til et eller flere småbørn ejer en bil, er en autostol uundværlig. Det er nemlig lovpligtigt, at børn under 135 cm anbringes i autostol, når de skal med på køretur.

Selvom man som forælder til et eller flere småbørn ikke ejer en bil, kan man sagtens få brug for en autostol. For eksempel hvis du af og til låner en bil, eller at ens barn/børn skal køre med andre.

LÆS OGSÅ: Euro NCAP: Her er de sikreste biler fra 2019

På den ene side er det fantastisk med et stort udvalg, så der med stor sandsynlighed er noget for alle og enhver. På den anden side komplicerer et stort udvalg også købsprocessen, da man let kan blive forvirret over de mange valgmuligheder. Men så længe du ved på forhånd, hvilke krav du stiller til din kommende autostol, bliver det meget lettere.

Herunder præsenterer vi en række forhold, du bør overveje samt tage stilling til, inden du begynder at se på autostole. Du kan med fordel skrive dine krav og behov ned til de forskellige punkter, i takt med at du bliver bevidst om disse. Dette vil give dig et konkret og overskueligt overblik over, hvad du præcist søger.

Hvor stor skal autostolen være?

Som tidligere bemærket er det lovpligtigt, at børn under 135 cm anbringes i en autostol, når de skal med på eventyr på fire hjul.

Det kommer næppe som et chok for dig, at der er stor forskel på et barn på 134 cm og et nyfødt spædbarn – de kan naturligvis ikke sidde i dele samme autostol.

Størrelsen på dit barn har derfor stor betydning for, hvilken autostol du bør købe. Rådet for sikker trafik har lavet nedenstående inddeling, når det kommer til størrelser på autostole:

  • Autostol til baby (0-13 kg)
  • Autostol 1 – 4 år (9-18 kg)
  • Autostol 4 – 10 år (15-36 kg)

Da der er forskel på, hvor hurtigt børn vokser, skal ovenstående naturligvis kun bruges vejledende. Når du skal finde en autostol, der størrelsesmæssigt passer til dit barn, er det vigtigt, at du ved, hvad dit barn vejer. Du skal nemlig finde en stol, hvis bæreevne kan håndtere vægten på dit barn.

Når du tjekker autostole online, vil du som regel på produktsiderne kunne opnå indsigt i autostolens bæreevne, samt hvilken aldersgruppe autostolen er tiltænkt. Foretrækker du fysiske forretninger, vil du formentlig også kunne læse dig frem til disse oplysninger nær produktet. Hvis ikke, kan du altid spørge en medarbejder i den forretning, du besøger.

Skal autostolen bruges i en eller flere biler?

Mange familier har mere end en bil, og hvis dette også er tilfældet for din familie, kan det sagtens tænkes, at autostolen ikke får noget fast hjem, men i stedet skal bruges i to biler.

Hvis dette er tilfældet, er det vigtigt, at du finder en autostol, der størrelsesmæssigt passer ind i begge biler. Ligeledes er det vigtigt, at du undersøger, om der er de samme monteringsmuligheder i begge biler.

Hvis det eksempelvis kun er den ene bil, der har isofix-beslag, skal du forsøge at undgå en autostol med isofix. Alternativt skal du tage en beslutning om, at autostolen kun skal bruges i den ene af bilerne. Det leder os frem til det næste forhold, som enhver kommende autostol-ejer bør overveje: Isofix eller selemontering?

Skal autostolen være med isofix eller selemontering?

Isofix er to fastforankrede u-bøjler, der sidder skjult mellem en bils sæde og ryglæn. Har en bil Isofix, monteres en autostol ved, at man klikker autostolens Isofix-beslag fast på u-bøjlerne. Det er simpelt og let.

Langt de fleste nye autostole er med Isofix, så hvis du har Isofix-beslag i din bil, anbefaler vi, at du vælger en stol med Isofix.

Er bilen uden Isofix, er du tvunget til at købe en autostol, der kan monteres med bilens seler. Det er bestemt ingen katastrofe, da der findes mange gode autostole, der er kompatible med selemontering.

Skal det være en fremadvendt eller bagudvendt autostol?

Der findes både bagudvendte og fremadvendte autostole, hvorfor du skal tage en beslutning om, hvilken type du ønsker.

Der findes en række undersøgelser, der i et sikkerhedsmæssigt perspektiv taler for den bagudvendte autostol, da den i gennemsnit er fem gange mere sikker end en fremadvendt af slagsen.

Særligt piskesmældseffekten sænkes kraftigt ved sammenstød, hvis barnet sidder i en bagudvendt autostol.

Hvor skal autostolen placeres?

Skal autostolen placeres på forsædet eller et af bagsæderne? Det skal du også forholde dig til, inden du begynder at kigge efter autostole.

Hvis du placerer barnet i en bagudvendt autostol på forsædet, skal airbaggen altid slås fra. Hvis du i stedet placerer barnet i en fremadvendt autostol på forsædet, skal du tjekke i bilens instruktionsbog, hvorvidt airbaggen skal slås fra eller ej.

Flere nyere biler har nemlig intelligente airbags, der tager højde for et barn på forsædet og tilpasser sig efter dette.

SKAL autostolen være ny?

I mange brancher hænger pris og kvalitet sammen, og det gør det langt henad vejen også i autostol-branchen. Ofte er det de dyreste modeller, der klarer sig bedst i diverse tests, og som høster mest ros hos forbrugerne.

Som forælder er kun det bedste godt nok for ens barn, og derfor vil mange forældre lade sig friste af de dyreste autostole, selvom de færreste har råd. Men så er der muligheden for at købe brugt.

Som regel er det nemlig muligt at investere i brugte autostole, der intet fejler, og som derfor har en masse gode år i sig endnu. Den helt store fordel ved at købe brugt er selvfølgelig, at prisen er væsentlig lavere, end hvis man køber nyt.

Hvis du er tilhænger af ideen om at købe en brugt autostol, er der dog en række ting, du skal være opmærksom på. Det er vigtigt,

  • At autostolen ikke er været involveret i et trafikuheld
  • At der ikke er nogen synlige skader.
  • At autostolen har de godkendelser, som loven kræver.

Hvilke lovpligtige godkendelser skal autostolen have?

Uanset om du køber en ny eller en brugt autostol, er det vigtigt, at stolen er ECE-mærket. Mærket fortæller, at stolen lever op til EU’s krav. Et ECE-mærke efterfølges af tal, der indikerer, hvornår stolen er godkendt.

I dag er følgende ECE-mærker lovlige:

  • ECE-44-03
  • ECE-44-04
  • ECE-R-129

Orienter dig i uvildige tests og lignende

Når du har taget stilling til ovenstående forhold, er du klar til at gå på jagt efter din kommende autostol.

Med henblik på at øge chancen for at finde den perfekte autostol for dig, kan du med fordel orientere dig i uvildige tests af autostole samt læse forbrugeranmeldelser.

En række hjemmesider kårer sit bud på den bedste autostol med afsæt i uvildige tests og forbrugeranmeldelser. Blandt andet babyhelp.dk., der har hjulpet med udarbejdelsen af guiden her.

Klik her, hvis du vil se deres bud på de bedste autostole.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Bilbasen

Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS