Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Euro NCAP: Her er de sikreste biler fra 2019

Euro NCAP har netop annonceret deres opgørelse over de sikreste biler, der blev crashtestet i løbet af 2019 – og her fylder en vis elbilproducent meget på listen. Læs med og se de sikreste biler i 2019.

Af: Simon Hallenslev / Kilde: Euro NCAP / d. 8. januar 2020

Vi har skrevet det før, og vi skriver det gerne igen; bilerne i dag er mere sikre end nogensinde. Euro NCAP strør om sig med fem stjerner i deres crashtest-vurderinger. Men det er ikke fordi, de er blevet mere gavmilde med dem – tværtimod.

Der stilles konsekvent større krav til bilproducenterne, men tendensen viser tydeligt, at de også gør sig umage for, at sikre sig de fem stjerner, som i dag nærmest er en forventning. Mange biler har i 2019 gjort sig fortjent til fem stjerner, men der er et par, der stikker ud.

Euro NCAPs vurderinger gennem tiden

Euro NCAP blev etableret i 1996. Dengang var en crashtest “bare” en analyse af, hvor meget passagererne kom til skade, når bilen krøllede sammen. Men stort set hvert år siden den spæde begyndelse, er der blevet tilføjet nye sikkerhedsparametre, som bilerne testes på.

Der skulle gå fem år fra Euro NCAPs etablering, til de første fem stjerner blev givet. Det var en Renault Laguna, som i 2001 løb med den første topvurdering. I 2003 blev fastgørelse af børnesæder gennem Isofix-beslag inkluderet som et vurderingsparameter og først i 2011 blev tests af ESC-systemerne (elektronisk stabilitetskontrol) en del af den samlede sikkerhedsvurdering.

LÆS OGSÅ | Elgtest: Dumpekarakter til højbenet japaner

Efter introduktionen af ESC blev flere og flere moderne elektroniske sikkerhedssystemer inkluderet i vurderingerne. Først den automatiske nødbremse i 2014, dernæst blev den automatiske nødbremse udvidet til at skulle registrere fodgængere i 2015 og senest cyklister i 2018.

I slutningen af 2018 begyndte Euro NCAP at inkludere bilernes assistentsystemer i deres vurderinger, hvilket blandt andet omfatter vejbaneassistent og adaptiv fartpilot. I assistentsystemerne viser elbilsproducenten Tesla sig gang på gang at være konkurrenterne overlegne. Derfor fylder de også en hel del på listen over de sikreste biler i 2019. Listen er opdelt i klasser og findes herunder.

Sikreste store familiebil – Tesla Model 3 & BMW 3-serie

I Euro NCAPs klasse ’stor familiebil’, deles førstepladsen mellem to populære biler. Det første reelle bud på en folke-elbil, Tesla Model 3, imponerer som sagt, i assistentsystemerne og får blandt andet herfor en fortjent førsteplads.

Førstepladsen deles med BMW 3-serie, som må se sig slået på assistentsystemerne, men scorer bedre i nødbremsen for fodgængere. I sammenstød og passagersikkerhed, for både voksne og børn, er de to populære familiebiler på niveau. Rækker dit budget hverken til Tesla eller BMW, kan du overveje den billigere Skoda Octavia, der løber med andenpladsen.

Sikreste lille familiebil – Mercedes CLA

Mercedes beholder sin plads på tronen i klassen ’lille familiebil’. Sidste år var det nemlig Mercedes A-klasse sedan, der løb med sejren. På førstepladsen er det nu den fikse Mercedes CLA, som scorer mere end 90 procent af 100 mulige på tre ud af i alt fire sikkerhedsparametre. Sikkerhedsmæssigt var 2019 generelt et godt år for Mercedes, der lancerede fem biler, der alle fik fem stjerner.

Hvis den flotte Mercedes CLA ligger udenfor dit budget, er der heldigvis råd at hente. CLA er nemlig skarpt forfulgt af Mazda 3 på andenpladsen.

Sikreste store SUV – Tesla Model X

Som sagt fylder Tesla meget på listen over de sikreste biler. Igen er det assistentsystemerne, der trækker gevaldigt op med en score på 94%. Passagersikkerheden for voksne er ligeledes en topscorer med 98%.

Hvis du endnu ikke er klar til en elbil, eller hvis Tesla Model X med dens startpris på 716.900 kroner overstiger dit budget, kan du med ro i sindet købe en Seat Tarraco, som løber med andenpladsen i klassen ’stor SUV’.

Sikreste lille SUV – Subaru Forester

Det er ikke længe siden, vi skrev om Mazda CX-30, der har scoret den højeste sikkerhedsrating nogensinde i passagersikkerheden for voksne. Alligevel må den højbenede Mazda se sig slået på målstregen og må tage sig til takke med en andenplads, som den endda deler med VW T-Cross.

Førstepladsen går til en anden japaner, nemlig Subaru Forester. I en nylig Bilbasen-video, hvor der gives klø til en håndfuld nye biler, får den nye Forester hug for at være gammeldags. Men en solid score på tværs af samtlige sikkerhedsparametre beviser, at den lever op til moderne standarder, og endda slår en folkefavorit som VW T-Cross af pinden.

Sikreste minibil – Audi A1 & Renault Clio

For ganske nyligt fik den nye Renault Clio hidtil usete mængder ros med på vejen af Anders Berner, som i sin videotest kalder den for den bedste Renault i 20 år. Nu løber den så også med titlen som den sikreste minibil, sammen med Audi A1 – som Berner også har lavet en videotest af.

Som Euro NCAP selv skriver det, kræver disse sikre minibiler et ekstra cadeau for den høje sikkerhed. I løbet af 2019 blev der nemlig givet både tre og fire stjerner til flere biler i klassen, mens de to vindere bliver belønnet med fem stjerner.

Sikreste hybrid & elbil – Tesla Model 3

Den hyppigt omtalte Tesla Model 3 får gudhjælpemig også en plads på den fornemme liste. Selvom en håndfuld tunge tyskere i løbet af 2019 har givet deres besyv på en elbil, som Audi e-tron og Mercedes EQC, er det stadig amerikanerne fra Tesla, der sætter sig på førstepladsen.

Og hvem tror du så, andenpladsen er? Jep. Det er Tesla Model X. En så stor synlighed på så fornem liste, er et skulderklap af de helt store til Tesla, som i løbet af 2019 har haft lidt problemer med skærme, som går i stykker og generelt udfordringer med pålideligheden.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.