december 6, 2023

Svensk Tesla-strejke strækker sig nu til Danmark

Selvom det skandinaviske salg brager derudaf for Tesla, er det et marked, der giver Elon Musk flere grå hår end glade smil. Nu melder danske 3F sig nemlig ind i den svenske Tesla-strejke.

TEKST Simon Hallenslev FOTO Bilbasen

Musk er vild med Mars, ytringsfrihed og elbiler. Til gengæld er han udtalt modstander af, at medarbejdere organiserer sig i fagforeninger. Af samme årsag tegner Tesla ikke overenskomster med fagforeninger overhovedet.

Derfor har Tesla nu ørerne i fagforeningsmaskinen og har haft det siden den 27. oktober, hvor 130 svenske mekanikere blev kaldt til strejke af deres fagforening IF Metall. Denne Tesla-strejke er imidlertid vokset til at inkludere 470 mekanikere med andre faggrupper, der sympatistrejker.

Havnearbejdere nægter at losse Tesla-modeller fra fragtskibe, rengøringspersonale nægter at gøre rent på Tesla-kontorer, postomdelere nægter at omdele Tesla-reservedele og elektrikere nægter at reparere Superchargers. Og nu melder danske 3F sig også ind i sympatistrejken!

Dansk sympatistrejke

Det imponerende salg i Skandinavien er ikke lige til at slå ud af kurs trods den store, svenske strejke. Der er nemlig indregistreret dobbelt så mange Teslaer i Sverige i november sammenlignet med måneden før – det skriver Fagbladet 3F.

Netop derfor kaldte det svenske Transportforbund til yderligere handling d. 1. december og kontaktede 3F Transport for at afsøge muligheden for en dansk sympatistrejke. En strejke, der nu indgås på dansk jord for at forhindre, at Tesla-modellerne overhovedet når til Sverige.

De svenske Tesla-modeller losses i Esbjerg Havn, før deres videre færd mod naboerne mod nord. Dette forhindres nu helt konkret ved, at danske havnearbejdere hverken vil losse eller laste bilerne fra Tesla, ligesom chauffører ej heller vil transportere bilerne, der skal gennem Danmark og til Sverige.

Om den danske tilslutning til strejken gør udfaldet og får Tesla til forhandlingsbordet med IF Metall er svært at sige. Noget tyder dog på, at Tesla og Musks skandinaviske hovedpine ikke er helt slut endnu.

Følger Dansk Metal trop?

Den svenske fagforening IF Metall, der indledte den store Tesla-strejke tilbage i oktober, kan sammenlignes med Dansk Metal, der også har Tesla-mekanikere på medlemslisten. Dansk Metal står således med samme problematik som svenskerne og bakker nu op om den sympatistrejke, som 3F har indgået.

Opbakningen er det første træk fra Dansk Metal, som ikke kommer med et strejkevarsel. I en pressemeddelelse skriver Dansk Metal, at de vil undersøge mulighederne for, hvilke skridt de kan tage, hvis Tesla ikke indgår en dansk overenskomst.

Idéen om, at Tesla kommer til forhandlingsbordet, virker fortsat fjern. I hvert fald hvis man ser på Musks udtalelser. Han kalder strejkerne for vanvittige, sindssyge og ulykkelige. Derfor er Teslas officielle linje om ‘ingen forhandlinger med fagforeninger’ fortsat ved magt.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS