Test: Hyundai Santa Fe – strømført koreansk kampvogn med 7 sæder
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Af: Simon Hallenslev / d. 1. april 2020
Selvom den kantede Tesla Cybertruck først er rigtig klar til levering engang i 2022, har Danmarks regioner vist sig fremsynet. De har bestilt intet mindre end 150 eksemplarer, som forventes at kunne køre ambulancekørsel i Danmark allerede i 2023.
Det har naturligvis fået den excentriske CEO Elon Musk til tasterne. På hans foretrukne kommunikationskanal Twitter, kalder Musk blandt andet danskerne for ”… det mest visionære europæiske folkefærd” inden for bæredygtighed og CO2-reduktion.
Vi kigger nærmere på den store bestilling og hvad Cybertruck kan bidrage med i dansk ambulanceredning.
I en pressemeddelelse skriver danske regioner, at bestillingen på Cybertruck sker efter måneders forhandlinger med den amerikanske elbilproducent, og som led i en større strategi, der skal fremtidssikre ambulancekørslen. Det lå dog ikke indledningsvist i kortene, at Tesla skulle med på dén rejse.
I pressemeddelelsen uddybes det, at selvom det længe har været målet at elektrificere de danske ambulancer, har der hersket stor tvivl om hvilken model, der skulle vælges. Regionerne havde faktisk mere eller mindre lagt sig fast på et mere konservativt valg i form af en VW e-Crafter.
LÆS OGSÅ | 2020 oversigt: Se alle elbiler i Danmark og deres rækkevidde
Men da Tesla Cybertruck blev præsenteret den 21. november 2019, var der dog ikke længere nogen tvivl. I pressemeddelelsen beskrives det, at der kort efter præsentationen var bred enighed om, at Cybertruck simpelthen var FOR fed til, at regionerne kunne vælge noget andet
Det forventes, at Cybertruck vil generere en god portion omtale på de sociale medier, når først den bliver udstyret med horn og blå lygter samt får den neon-gule ambulance-folie. Derfor er det også planen, at ambulancereddernes uniformer opdateres til at matche den futuristiske Cybertruck.
Hvad dét præcist omfatter, kommenteres ikke yderligere. Alligevel tør regionerne godt love, at folk kommer til at slås om selfies med fremtidens ambulancereddere, uden at løfte sløret for mere.
Af mere praktisk karakter, er Cybertruck også blevet valgt grundet Teslas uovertrufne selvkørende egenskaber. Det er nemlig et led i planen, at begge reddere skal kunne bistå behandlingen af patienter, mens ambulancen selv finder vej til det nærmeste hospital. For som regionerne skriver, så er fire hænder bedre end to.
Udover at være opkoblet til Sundhedsplatformen, som henter al data på patienter, bliver Cybertruck også leveret med ’Emergency Autopilot’. Denne funktion skal sikre, at fremtidens ambulancer skal kunne køre med høje hastigheder i tæt trafik, uden en ambulanceredder bag rattet. En funktion som i øvrigt udvikles specifikt til de danske ambulancer.
Valget af ’Emergency Autopilot’ giver ikke anledning til bekymring hos regionerne. Cybertruck er nemlig armeret og derfor som udgangspunkt er meget sikrere end de Mercedes Sprintere, der gøres brug af i dag.
Armeringen betyder også, at ambulancereddere i højere grad kan indsættes i brændpunkter, som større demonstrationer eller fodboldslåskampe. Bag skudsikre paneler og vinduer kan ambulancereddere køre ind blandt flyvende brosten, og sikkert behandle tilskadekomne patienter.
LÆS OGSÅ | Hvor lang levetid har en elbils batteri?
Med en estimeret rækkevidde på 800 kilometer, bliver Cybertruck-ambulancerne mobile i samme grad, som nutidens ambulancer er det. Derudover er der et tilføjet element i Cybertrucks off-road egenskaber, da bilen er udstyret med store off-road-egnede dæk og har en stor frihøjde.
Bliver trafikken for tæt, forventes det derfor, at Cybertruck kan forcere terræn og slå genvej over marker eller igennem skove, hvis det bliver nødvendigt. Ifølge pressemeddelelsen er der ikke et sted i Danmark, der bliver ufremkommeligt for Cybertruck. Dette for at sikre garanteret landsdækkende redning, fra strand- til skovområder.
Man behøver ikke smide alle ambitioner om en fed familiebil over styr, bare fordi man har mange børn. Det er den nye Hyundai Santa Fe et lysende eksempel på.
Den ligner en Maersk-skibscontainer, og den har samme farve. Den første elektriske Mercedes-Benz G-Klasse er lige så vild, som den skal være.
Det kræver nærmest ekspertviden at gennemskue muligheder og faldgruber, når man skal have ny elbil. Netop derfor spørger vi en forbrugerøkonom om, hvordan man bedst navigerer mellem køb og leasing i et uforudsigeligt marked.
Der er god plads mellem Kia EV3 og EV6, og i efteråret fyldes hullet ud med den kinesisk producerede EV5. Den elektriske afløser til Sportage byder på rækkevidde op til 555 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.