Tesla forbud i Sverige
januar 30, 2019

Tesla truet med svensk forbud mod at sælge biler

Svenske myndigheder har gennem længere tid arbejdet på et midlertidigt stop for salget af Tesla’er. Her får du seneste udvikling i sagen.

Af: Esben Skrumsager / d. 30. januar 2019

Tesla har i årevis været blandt de fremmeste bilproducenter, når det handler om selvkørende teknologi. Som du eksempelvis kan se i vores video-test af Tesla Model X, er bilen udstyret med både teknik og software, der i praksis gør den nærmest selvkørende, og ambitionen hos den amerikanske elbil-producent er da også entydigt at kunne gøre føreren overflødig.

Men netop den moderne teknologi i Tesla har fået de svenske myndigheder til at true med at sende mærkets modeller i skammekrogen:

– Vi har en artikel 29-procedure på Tesla. Det betyder, at vi undersøger, om Sverige bør stoppe Tesla fra at sælge biler i seks måneder, hvis der er en alvorlig trafiksikkerhedsrisiko, siger Anders Gunneriusson fra Transportstyrelsen i Sverige til Svenska Dagbladet.

Artikel 29 referer til en EU-regel, som tillader medlemslande at stoppe salg af bilmodeller, hvis de udgør en sikkerhedsrisiko. Også selv om bilerne er godkendte i EU.

Derfor er Tesla truet med forbud

Problemet består i, at Tesla løbende opdaterer sine styresystemer trådløst. Og det sker udenom myndighedernes kontrol. Derfor har Transportstyrelsen i Sverige frygtet, at der lige pludselig kan rulle selvkørende biler på vejene, der kan udgøre en alvorlig sikkerhedsrisiko.

De svenske myndigheder har efterfølgende kontaktet både hollandske myndigheder – hvor Tesla-modellerne er typegodkendt – og EU om problemstillingen. Men det er der ikke kommet noget ud af.

I en mail, som det svenske dagblad har fået indsigt i, skriver den svenske Transportstyrelsen til hollandske myndigheder, at Teslas autopilotsystem “ser ud til at være (…) nærmest selvkørende”, og at styrelsen ikke mener, det overholder gældende lovgivning.

Ny udvikling i sagen: Forbud er foreløbigt på standby

Transportstyrelsen åbnede sagen mod Tesla helt tilbage i 2015, og siden da har man altså arbejdet på et midlertidigt forbud.

Men ifølge Teknikens Värld har Transportstyrelsen nu indstillet sagen. Foreløbigt i hvert fald:

– Det er en sag, som vi har fulgt i tre år, og som vi nu afslutter, eftersom risikoen for ulykker med autopilot-systemet ser ud til at være mindsket, siger Anders Gunneriusson til det svenske medie.

Han understreger dog, at “…sker der én ulykke i Sverige, som har med det her at gøre, vil vi gribe ind og åbne sagen igen”.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS