Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Af: Ebbe Sommerlund / d. 16. august 2018
Da den kom på markedet i 2011, var den tæt på at blive kåret til Årets Bil i Danmark – faktisk blev den kun slået af den futuristiske hybridbil – Opel Ampera. Nu tager den kompakte tysker revanche med titlen som Årets Brugtbil 2018.
LÆS OGSÅ: Årets brugtbil 2018: Her er de fem finalister
De dyder, der bragte den til toppen, er stadig gældende. BMW 1-serie i anden generation er også som brugt ekstremt velkørende på den måde, som motorjournalister elsker lige så højt som BMW entusiaster. Med sit baghjulstræk er balancen i svingene lige i skabet, og styretøjet er både præcist og direkte. Betjeningen er lidt tung, og mens det tiltaler mange, så bryder ikke alle sig om det.
Baghjulstrækket adskiller 1-serien fra konkurrenter, da ingen andre i denne størrelse tilbyder baghjulstræk. ESP-systemet tøjler ulemperne 99 pct. om vinteren, men nogle bryder sig ikke om følelsen.
Kvaliteten i kabinen føles som de fleste andre BMW, mens interiørdesignet er til den konservative side.
LÆS OGSÅ:Har BMW 520d problemer med kæden?
Pladsen er naturligvis begrænset, men de fleste bliver positivt overrasket. Faktisk er pladsen på bagsædet stor set identisk med det du finder i en Ford Focus fra de samme årgange.
Motormæssigt spænder BMW 1-serie fra totalt astmatisk til absolut atletisk. Mindst er 114d med 94 hk og 114i med 101 hk. Herefter går det over 116, 118, 120 og 125, der alle fås som både i og d – henholdsvis benzin og diesel. For den rigtige BMW-følelse, så anbefaler jeg mindst 118 i enten i eller d.
LÆS OGSÅ: Kongen af premium: Stor brugttest af BMW 5-serie Touring
På toppen af dén kransekage kommer M135i med 320 eller 326 hk og M140i med 340 hk. De biler er vanvittigt sjove – især når vejen snor sig.
1-serien fås i øvrigt med et velfungerende automatgear – en 8-trins fra ZF med lock-up på alle gear. Det var den gearkasse, der for alvor meldte traditionelle automatgearkasser ind i kampen, efter DSG havde haft trumferne på hånden i en årrække.
TIL SALG: Søg efter BMW 1-serie på Bilbasen
Som jeg indledningsvis sagde, så er ingen perfekte. Der er ting, som du bør tjekke inden du kaster dig over en brugt BMW 1-serie.
For eksempel er det en god i de at tjekke for rust i bagklappen ved viskeren og under klappens kant. Flexrøret på udstødningen kan blive utæt, ligesom EGR-ventilen den faceliftede 118d kan stå af for tidligt – dette kan være dækket af garanti eller kulance.
Kosmetisk kan listerne på taget begynde at boble op.
Generelt bør du selvfølgelig gå efter en bil med fyldt servicebog – den er elektronisk, og kan tjekkes af en BMW-forhandler
LÆS OGSÅ: Spar 250.000 kr. og kør sidelæns, når du vil. Video-test af BMW M240i
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.