Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Tekst & foto: Simon Hallenslev
Mange blev ramt af pilotstrejken i sommer – inklusiv undertegnede. I 11. time bliver jeg på kynisk vis tvunget til at vurdere, hvorvidt et bryllup i Belgien er pengene værd, når en ny billet med et nyt selskab koster det tredobbelte af den billet, der oprindeligt var bestilt.
Det er kun for en weekend, men hotelovernatningen er bestilt, og min bror, som også skal med, har taget fri til lejligheden. Hvad er den bedste løsning egentlig?
I redaktionskælderen holder en Audi A5 Cabriolet! Det er godt nok redaktør Dalby, der har lagt beslag på den, men efter at have overtalt først ham og dernæst Audis pressechef, er planen lagt. Læs hvordan det går, når Audi A5 Cabriolet skal fragte det stiveste puds til Belgien og tilbage på tre dage.
Motor: R4 benzin, 1.984 cm3
Ydelse: 204 hk / 320 Nm
0-100 km/t: 7,5 sekunder
Tophastighed: 237 km/t
Forbrug: 14,1 km/l
Udledning: 160 g/km
Mål (L/B/H): 470/184/138 cm
Køreklar vægt: 1.745 kilo
Bagagerumsvolumen: 370 liter
Pris: 684.085 kr. (A5 Cabriolet fås fra 666.990 kr.)
Klokken er 08:00 fredag morgen, og der er afgang fra et sjaskvådt Frederiksberg. Den heftige sommerregn forhindrer, at turen kan begynde med frisk morgenluft uden klud. Vi må nøjes med at finde os til rette i de store, flotte læderstole med kalechen over hovedet.
Det er let at finde sig til rette. Kørepositionen er, som den skal være, tæt ved jorden og med alle funktioner og kopholdere inden for armslængde. Sidstnævnte er fyldt op med kradsbørstige energidrikke; foran os venter et 10 timers stint.
Pålæsning af vores stiveste puds i dragtposer går smertefrit selv med søvn i øjnene. Nok er åbningen på bagagerummet smal, fordi bagruden af gode grunde ikke åbner med, men hullet er dybt og rummer 370 liter med taget oppe.
LÆS OGSÅ | Test: Mazda MX-5 er irriterende god til at holde på pengene
Ud af byen går det i roligt tempo, og her bider jeg mærke i en kaleche, der virker godt støjisoleret. Selv i Hovedstadens morgentravlhed med piskende regn, er der dejligt roligt i kabinen. Sidst jeg kørte cabriolet, var det i Mazda MX-5, hvor kalechen til sammenligning minder om en teltdug fra Roskildes restlager.
Jo tættere vi kommer på Æ’græns, desto bedre bliver vejret. Jeg har overtaget bilen med halv tank, så vi når kun lige at titte ind i det tyske, før A5 kalder på et tankstop. Med tysk juice i tanken og et par barer i maven, er vi klar til at køre videre.
Temperaturen har sneget sig over 24 grader, hvilket giver mig lyst til at prøve Audi A5 Cabriolet med kluden nede for første gang – også selvom det er på motorvej.
Audi A5 Cabriolet er monteret med en såkaldt vindafviser til 7.595 kr. over bagsæderne, som ganske vist gør bagsædet ubrugbart, men som til gengæld gør underværker på forreste række.
Vi begiver os ud på Autobahn med forsikringen om, at det ikke bliver en for stor forsinkelse, hvis turbulensen bliver uudholdelig. Taget kan nemlig opereres med op til 50 km/t og tager kun 15 sekunder, at folde op eller ned. Dét kan klares på et Raststelle uden fuldt stop.
SE OGSÅ | Guide: Sommer er cabriolettid
Det bliver dog ikke nødvendigt. For selv ved motorvejshastigheder holdes turbulensen på et minimum. Kun når jeg presser citronen og kysser 160 km/t, bliver det prekært, og dét er alligevel ikke relevant på vores side af grænsen.
Skyerne samler sig og giver os bange anelser, hvorfor taget ryger op igen. Det giver mig til gengæld mulighed for at udfolde A5’erens Autobahn-egenskaber uden det vindblæste element, og her skinner det igennem hvilken bil, den egentlig er.
Audi A5 Cabriolet er først og fremmest en Audi A5. En chic pendlerbil; en sprød sedan til den velovervejede forretningsmand eller -kvinde. Dét sætter et canvastag ikke en stopper for. Den er retningsstabil som bare pokker, og selvom undervognen er til den kontante side, hopper den ikke nervøst mellem ujævnheder.
LÆS OGSÅ | Test: VW T-Roc Cabriolet giver eningen mening – men det gør den så alligevel
Autobahn-kørslen bekræfter også min indledende tanke fra det morgentravle Frederiksberg. Kalechen er godt støjisoleret. Bevares, der er mere vindstøj end i en A5 med fast tag, men det er ikke til en grad, så man bliver ør i hovedet.
Og selv med et højere støjniveau, betaler det hele sig, da vi efter fem timers kørsel rammer Hamborg og en times kø. Fordi mens man i en almindelig A5 havde siddet og surmulet, kører vi straks kalechen ned. Her får vi arbejdet på vores bryllupskulør med en podcast på anlægget og milkshakes i kopholderne.
I den lange kø får jeg også muligheden for at pille og kratte lidt i kabinen. Det er hovedet på sømmet, som man forventer det af en premiumbil som A5.
Der er stadig et dedikeret klimapanel med en lille digital skærm og masser af trykknapper. Alt er overskueligt og udført med ynde. Det betyder, at trykknapperne giver det rigtige klik, drejeknapperne har den rigtige vægt og plastikken er hentet fra øverste hylde.
Det er derfor med en følelse af tilfredshed og anerkendelse af Audis klassiske kvalitet, at vi fortsætter, når køen tynder ud. Jeg sætter samtlige 204 hk på arbejde for at indhente det tabte med fuld fart fremad mod vores indlogering lidt syd for Liegé.
Nok er motorlyden lidt skrallet, når man trykker til TFSI’eren, men den gør, hvad den skal med et pænt overskud. Køkørslen har dog vist afsløret svaghedspunkt ved motoren: Start-stop-systemet.
LÆS OGSÅ | Test: Den nye BMW 4-Serie Cabriolet er en af de bedste åbne biler
Bilen ryster lidt uelegant, når motoren startes igen, og efter at have prøvet det 10-15 gange på Hamborgs omkringliggende motorveje, slås systemet fra for resten af turen.
Vi når vores indlogering med fem minutter igen og brylluppet dagen efter. Her viser de fransktalende belgiere et forhold til fadølsanlæg, der minder meget om det, man vil se til et bryllup herhjemme. Af samme årsag er den 1.000 km lange tur retur mere forsagt med flere indlagte fastfoodstop.
Derfor virker det mere relevant at gøre økonomisk status. Turen derned gik i fred og fordragelighed, hvor Audi A5 Cabriolet præsterer lidt mere end de 14 km/l, den er opgivet til – selv med mestendels motorvejskørsel.
LÆS OGSÅ | Test: Fordele og ulemper ved Fiat 500e som Cabriolet
På turen hjemad er Autobahn mindre travl, hvorfor det går lidt stærkere. Dét presser den gennemsnitlige økonomi lige under 12 km/l, hvilket stadig er pænt, taget tempoet i betragtning.
Audi A5 Cabriolet har desuden en aktionsradius, der nærmer sig 1.000 km, hvorfor tankningerne er få, og man aldrig er bange for at komme afsted.
Audi A5 Cabriolet testbilen er en ‘basismodel’ med kun den føromtalte, Gletsjerhvide metallakering og vindstopper som ekstraudsstyr. Ikke at det gør den billig, med et prisskilt på 684.085 kr. men den understreger, at man ikke død og pine behøver Audi Exclusive dekorindlæg til 27.000 kr. og bremsesadler (??) til 7.000 kr. for en premium oplevelse.
Den er en velbygget, velkørende og komfortabel bil som udgangspunkt, og så er al ekstraudstyr i princippet lir. Den føles lækker, som den er, både i forhold til kabinekvalitet samt til hvordan den kører ved alle slags hastigheder.
Efter 2.000 km på kort tid kan jeg kun tage hatten af for, hvordan cabrioletversionen er udført. Audi A5 Cabriolet klarer det præcist lige så godt, som en almindelig A5 ville gøre det. For mig blev den ugens bil i skysovs, hvorfor jeg kun har tilbage at takke pænt for turen.
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.