september 18, 2022

Test: 2.000 km på tre dage med Audi A5 Cabriolet

En ‘Gletsjerhvid’ Audi A5 Cabriolet bliver ugens bil i skysovs, da en pilotstrejke sætter en kæp i hjulet på et belgisk bryllup. Hvordan klarer den 2.000 km på tre dage?

Tekst & foto: Simon Hallenslev

Mange blev ramt af pilotstrejken i sommer – inklusiv undertegnede. I 11. time bliver jeg på kynisk vis tvunget til at vurdere, hvorvidt et bryllup i Belgien er pengene værd, når en ny billet med et nyt selskab koster det tredobbelte af den billet, der oprindeligt var bestilt.

Det er kun for en weekend, men hotelovernatningen er bestilt, og min bror, som også skal med, har taget fri til lejligheden. Hvad er den bedste løsning egentlig?

I redaktionskælderen holder en Audi A5 Cabriolet! Det er godt nok redaktør Dalby, der har lagt beslag på den, men efter at have overtalt først ham og dernæst Audis pressechef, er planen lagt. Læs hvordan det går, når Audi A5 Cabriolet skal fragte det stiveste puds til Belgien og tilbage på tre dage.


Audi A5 Cabriolet Prestige Plus 40 TFSI

Motor: R4 benzin, 1.984 cm3
Ydelse: 204 hk / 320 Nm
0-100 km/t: 7,5 sekunder
Tophastighed: 237 km/t
Forbrug: 14,1 km/l
Udledning: 160 g/km
Mål (L/B/H): 470/184/138 cm
Køreklar vægt: 1.745 kilo
Bagagerumsvolumen: 370 liter
Pris: 684.085 kr. (A5 Cabriolet fås fra 666.990 kr.)


Afgang

Klokken er 08:00 fredag morgen, og der er afgang fra et sjaskvådt Frederiksberg. Den heftige sommerregn forhindrer, at turen kan begynde med frisk morgenluft uden klud. Vi må nøjes med at finde os til rette i de store, flotte læderstole med kalechen over hovedet.

Det er let at finde sig til rette. Kørepositionen er, som den skal være, tæt ved jorden og med alle funktioner og kopholdere inden for armslængde. Sidstnævnte er fyldt op med kradsbørstige energidrikke; foran os venter et 10 timers stint.

Pladdervåd cabriolet klar til de første 1.000 km med afgang fra Københavns enklave kaldet Frederiksberg

Pålæsning af vores stiveste puds i dragtposer går smertefrit selv med søvn i øjnene. Nok er åbningen på bagagerummet smal, fordi bagruden af gode grunde ikke åbner med, men hullet er dybt og rummer 370 liter med taget oppe.

LÆS OGSÅ | Test: Mazda MX-5 er irriterende god til at holde på pengene

Ud af byen går det i roligt tempo, og her bider jeg mærke i en kaleche, der virker godt støjisoleret. Selv i Hovedstadens morgentravlhed med piskende regn, er der dejligt roligt i kabinen. Sidst jeg kørte cabriolet, var det i Mazda MX-5, hvor kalechen til sammenligning minder om en teltdug fra Roskildes restlager.

Opklaring

Jo tættere vi kommer på Æ’græns, desto bedre bliver vejret. Jeg har overtaget bilen med halv tank, så vi når kun lige at titte ind i det tyske, før A5 kalder på et tankstop. Med tysk juice i tanken og et par barer i maven, er vi klar til at køre videre.

Temperaturen har sneget sig over 24 grader, hvilket giver mig lyst til at prøve Audi A5 Cabriolet med kluden nede for første gang – også selvom det er på motorvej.

Audi A5 Cabriolet er monteret med en såkaldt vindafviser til 7.595 kr. over bagsæderne, som ganske vist gør bagsædet ubrugbart, men som til gengæld gør underværker på forreste række. 

Schönes Wetter – kluden må af!

Vi begiver os ud på Autobahn med forsikringen om, at det ikke bliver en for stor forsinkelse, hvis turbulensen bliver uudholdelig. Taget kan nemlig opereres med op til 50 km/t og tager kun 15 sekunder, at folde op eller ned. Dét kan klares på et Raststelle uden fuldt stop.

SE OGSÅ | Guide: Sommer er cabriolettid

Det bliver dog ikke nødvendigt. For selv ved motorvejshastigheder holdes turbulensen på et minimum. Kun når jeg presser citronen og kysser 160 km/t, bliver det prekært, og dét er alligevel ikke relevant på vores side af grænsen.

Stau!

Skyerne samler sig og giver os bange anelser, hvorfor taget ryger op igen. Det giver mig til gengæld mulighed for at udfolde A5’erens Autobahn-egenskaber uden det vindblæste element, og her skinner det igennem hvilken bil, den egentlig er.

Audi A5 Cabriolet er først og fremmest en Audi A5. En chic pendlerbil; en sprød sedan til den velovervejede forretningsmand eller -kvinde. Dét sætter et canvastag ikke en stopper for. Den er retningsstabil som bare pokker, og selvom undervognen er til den kontante side, hopper den ikke nervøst mellem ujævnheder.

LÆS OGSÅ | Test: VW T-Roc Cabriolet giver eningen mening – men det gør den så alligevel

Autobahn-kørslen bekræfter også min indledende tanke fra det morgentravle Frederiksberg. Kalechen er godt støjisoleret. Bevares, der er mere vindstøj end i en A5 med fast tag, men det er ikke til en grad, så man bliver ør i hovedet.

Og selv med et højere støjniveau, betaler det hele sig, da vi efter fem timers kørsel rammer Hamborg og en times kø. Fordi mens man i en almindelig A5 havde siddet og surmulet, kører vi straks kalechen ned. Her får vi arbejdet på vores bryllupskulør med en podcast på anlægget og milkshakes i kopholderne.

Køkørsel er ingen sag, når der er højt til loftet og kolde drikkevarer

Klassisk kvalitet

I den lange kø får jeg også muligheden for at pille og kratte lidt i kabinen. Det er hovedet på sømmet, som man forventer det af en premiumbil som A5.

Der er stadig et dedikeret klimapanel med en lille digital skærm og masser af trykknapper. Alt er overskueligt og udført med ynde. Det betyder, at trykknapperne giver det rigtige klik, drejeknapperne har den rigtige vægt og plastikken er hentet fra øverste hylde.

Det er derfor med en følelse af tilfredshed og anerkendelse af Audis klassiske kvalitet, at vi fortsætter, når køen tynder ud. Jeg sætter samtlige 204 hk på arbejde for at indhente det tabte med fuld fart fremad mod vores indlogering lidt syd for Liegé.

Nok er motorlyden lidt skrallet, når man trykker til TFSI’eren, men den gør, hvad den skal med et pænt overskud. Køkørslen har dog vist afsløret svaghedspunkt ved motoren: Start-stop-systemet.

LÆS OGSÅ | Test: Den nye BMW 4-Serie Cabriolet er en af de bedste åbne biler

Bilen ryster lidt uelegant, når motoren startes igen, og efter at have prøvet det 10-15 gange på Hamborgs omkringliggende motorveje, slås systemet fra for resten af turen.

I aftenlysets skær kan selv en tysk tankstation blive fotogen – hjulpet godt på vej af et veldrejet køretøj i forgrunden

Bryllup og tilbage

Vi når vores indlogering med fem minutter igen og brylluppet dagen efter. Her viser de fransktalende belgiere et forhold til fadølsanlæg, der minder meget om det, man vil se til et bryllup herhjemme. Af samme årsag er den 1.000 km lange tur retur mere forsagt med flere indlagte fastfoodstop.

Derfor virker det mere relevant at gøre økonomisk status. Turen derned gik i fred og fordragelighed, hvor Audi A5 Cabriolet præsterer lidt mere end de 14 km/l, den er opgivet til – selv med mestendels motorvejskørsel.

LÆS OGSÅ | Test: Fordele og ulemper ved Fiat 500e som Cabriolet

På turen hjemad er Autobahn mindre travl, hvorfor det går lidt stærkere. Dét presser den gennemsnitlige økonomi lige under 12 km/l, hvilket stadig er pænt, taget tempoet i betragtning.

Audi A5 Cabriolet har desuden en aktionsradius, der nærmer sig 1.000 km, hvorfor tankningerne er få, og man aldrig er bange for at komme afsted.

Bagklappen gør sig udmærket til en interimistisk morgenmad inden en katolsk bryllupsceremoni i Liegé

Tak for turen

Audi A5 Cabriolet testbilen er en ‘basismodel’ med kun den føromtalte, Gletsjerhvide metallakering og vindstopper som ekstraudsstyr. Ikke at det gør den billig, med et prisskilt på 684.085 kr. men den understreger, at man ikke død og pine behøver Audi Exclusive dekorindlæg til 27.000 kr. og bremsesadler (??) til 7.000 kr. for en premium oplevelse.

Den er en velbygget, velkørende og komfortabel bil som udgangspunkt, og så er al ekstraudstyr i princippet lir. Den føles lækker, som den er, både i forhold til kabinekvalitet samt til hvordan den kører ved alle slags hastigheder.

Efter 2.000 km på kort tid kan jeg kun tage hatten af for, hvordan cabrioletversionen er udført. Audi A5 Cabriolet klarer det præcist lige så godt, som en almindelig A5 ville gøre det. For mig blev den ugens bil i skysovs, hvorfor jeg kun har tilbage at takke pænt for turen.

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

BMW iX1 sniger sig ned på 395.000 kr.

Den elektriske iX1 – og søstermodellen iX2 – er faldet 25.000 kr. Med priser fra 395.000 kr. står elbilerne bedre i et marked med hård konkurrence, men der er stadig plads til forbedringer.

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS