Kategorier
Test og anmeldelser

Audi SQ5 koster mere end et hus – og den er det hele værd

De seks vrælende cylindre og den lækre kabine i Audi SQ5 er så overbevisende, at Bilbasens redaktør er på nippet til at droppe et huskøb for i stedet at bo i den luksuriøse slæde.

Af: Esben Skrumsager  / d. 28. marts 2018

Jeg er vokset op med Audi. Ja, da jeg fik kørekort, kørte jeg så meget rundt, at det næsten havde givet mening at flytte adresse til min mors Audi 80. Det var altså tider.

Men jeg sætter trods alt pris på nu at have en lejlighed med både køkken og bad – og en velpolstret madras at ligge på om natten.

Når det er sagt, så er der en bil, der har fået mig til at drømme mig tilbage til tiden, hvor de fleste af døgnets lyse timer blev tilbragt bag rattet – bare fordi jeg kunne. Og ja, det er Audi SQ5.

Hvad er det bedste?

Audi SQ5 er hele vejen igennem en formidabel bil. Den er tilpas anonym på ydersiden. Den er diskret. Og den er elegant. Så det er svært at se, at der under motorhjelmen gemmer sig et monster af en vrælende turbo-V6’er.

For lige så elegant og anonym den er, når man ser den udefra, lige så rå og brutal er den, når man sætter sig i racersæderne med de hvide syninger, trykker på startknappen og lægger hænderne til rette på det fladbundede læderrat.

 

Med min størrelse 47 hvilende tungt på speederen bliver det tydeligt, at det ikke kun er design, udstyr og motorens formidable lyd, der imponerer.

Kraftoverskuddet fra de seks cylindre er en sportsvogn værdig. Det samme er stabiliteten og styretøjet. Men hvor du må kravle ind og ud af en Audi R8, så giver den høje SQ5 dig nem og ubesværet adgang til bilens indre.

Hvad er det værste ved Audi SQ5?

Ét af de få steder, hvor luksus-oplevelsen ikke trænger helt igennem, er bilens digitale instrumentering. Funktionaliteten er på sin vis i top. Hele infotainment-systemet og ratbetjeningen er meget intuitiv, og det er lækkert med en stor skærm bag rattet, der kan levere alle de rigtige oplysninger.

MEN kvaliteten er simpelthen for ringe. Og når jeg siger kvalitet, tænker jeg på skærmenes opløsning. De er næsten lige så pixelerede som din første mobiltelefon med farveskærm. Selv de billigste iPads synes lysår foran nærmest samtlige bilproducenter. Og her er Audi altså ingen undtagelse.

Brændstofforbruget må også uundgåeligt høre til blandt minusserne. Jeg indrømmer gerne, at jeg med min berøring af speederen kan have indikeret, at motorens frådende heste bare kunne æde løs, men når man rækker dem en lillefinger… I praksis lød forbruget på mellem 5 og 7 km pr. liter. Det er ikke ambitiøst. Men det er kraftedme sjovt.

Hvordan er kabinen?

Kabinen er møghamrende lækker. Samlekvaliteten, materialerne og komforten er i absolut top-kvalitet.

INSPIRATION: Søg efter SQ5 til salg på Bilbasen

Rummeligheden synes en anelse mindre end eksempelvis Volvo XC60, hvilket kan have noget med SQ5’erens rundere taglinje, men både på bagsædet og i bagagerummet er der fin plads til resten af familien.

Prisen på Audi SQ5 – er den fair?

Billederne af bilen har jeg taget på Lolland. En naturskøn ø i Østersøen kendt for et utrolig familievenligt badeland og det driftige landbrug, der med dyrkningen af roer sørger for, at vi i Danmark aldrig løber tør for sukker til kaffen.

Men det er også en ø, der blandt andet på grund af relativt stor arbejdsløshed er kendt for ekstremt lave huspriser. Ud af de mere end 900 boliger, der lige nu er til salg på Lolland, er det langt under 100 af dem, der har et prisskilt på mere end 1,4 millioner.

LÆS OGSÅ: Video: Audi A5 er fed, men Berners kone er til Berlingo

Og 1,4 millioner er netop hvad den monstrøse Audi SQ5 lander på, når kuglepennen løber tør efter at have sat krydser på udstyrslisten.

Jeg triller altså rundt i en bil, der har en højere værdi end 90 procent af ejendommene til salg på Lolland. Og set i det perspektiv virker det jo som en urimeligt høj pris. Men det er den ikke. I min konklusion herunder kan du læse hvorfor.

Konklusion

Knap halvanden millioner bliver næppe nogensinde noget, der er realistisk for mig at bruge på en bil. I hvert fald ikke, hvis min familie også skal have et hæderligt tag over hovedet. Men jeg ville gå langt for at kunne blive kørende i en Audi SQ5 hver dag.

Når man cruiser derudaf og forstår, hvad stabilitet betyder for motorvejskørsel. Når man oplever, hvad de seks turbo-drevne cylindre betyder for accelerationen. Når det hele går op i en højere enhed, som det gør i SQ5, så forstår man den kultur, der er ubredt i Tyskland, hvor boligen bare skal fungere og sagtens kan være en lille lejlighed i et lettere belastet område i en forstad til de store byer – så længe man bare kan køre i sin drømmebil.

Hvis du er lige så forelsket i Audi SQ5, som jeg er, kan du søge efter eksemplarer til salg på Bilbasen. Hvis du ikke behøver så mange hestekræfter, kan du også søge blandt mere end 250 almindelige Q5’ere til salg på Bilbasen.

 

Audi SQ5
– pris og specifikationer

Motor: 3,0 V6 TFSI (benzin)
Gearkasse: 8-trins automatgear
Ydelse: 354 hk | 500 Nm
Acceleration: 5,4 sek.
Tophastighed: 250 km/t
Forbrug: 12,0 km/l
Bagagerum: 550 liter
Vægt: 1.870 kg
Påhæng: 2.000 kg
Sikkerhed: Fem stjerner i EuroNCAP (testet 2017)
Garanti: 2 år

Søg efter SQ5-modeller til salg på Bilbasen

Testbilens pris: 1.419.205 kr. (fås fra: 936.202 kr.)

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.