Kategorier
Elektrisk Test og anmeldelser

TEST: Nu kan Kia e-Niro oplades endnu hurtigere

Den populære elbil Kia e-Niro har fået et facelift, der er svært at se, men som alligevel har stor betydning. Elbilen med brugbar rækkevidde til en overkommelig pris giver nu endnu mere mening

Af: Simon Hallenslev / d. 29. juni 2020

En uge i selskab med Kia e-Niro på tværs af det ganske danske sommerland gør, at fremtiden med elbiler pludseligt ikke synes så fjern igen. Udenpå er Kias 2020-opdatering beskeden. Her er små visuelle forbedringer som nye kofangere og baglygter og en generelt mere moderne kabine med større skærme.

LÆS OGSÅ | Første test: MG ZS EV er en BILLIG elektrisk crossover

Alligevel betyder opdateringen, at Kia e-Niro nu for alvor gør opmærksom på sig selv i et elbilmarked, hvor konkurrenterne hurtigt bliver flere. Opladningen er nemlig blevet 3-faset! Det betyder kort fortalt, at du kan mase strøm i batteriet omkring tre gange hurtigere end før.

Hurtigere opladning er færre bekymringer og større relevans for danske bilejere. Vi tester 2020-udgaven af Kia e-Niro.

Specifikationer

Kia e-Niro Comfort

Motor: Elektrisk

Ydelse: 204 hk / 395 Nm

0-100 km/t: 7,8 sek.

Tophastighed: 159 km/t

Rækkevidde: 455 km (WLTP)

Startpris: 339.999 kr.

Basismodel (39,2 kWh) fra: 279.999 kr.

Batterier du kender

Der er ikke massive teknologiske forbedringer i 2020-udgaven af Kia e-Niro. Batterierne er stadig på 39,2 kWh i den mindste variant, som yder 136 hk, og på 64 Kwh med den store batteripakke, der er tilgængelig i udstyrsvarianterne Comfort og Advance, og som yder 204 hk.

Den lille batteripakke giver dig ifølge Kia 289 km, hvor du med den store batteripakke får 455 km. Og selvom den store koster 60.000 kr. mere, er de 339.999 kr. som Comfort-varianten koster stadig pænt sluppet for en rækkevidde, hvor kun få andre elbiler kan være med.

Priserne på Kia e-Niro lyder således: Mindste udstyrsniveau Vision med den lille batteripakke starter fra 279.999 kr., mens den store batteripakke fås i Comfort, der starter fra 339.999 kr. og i Advance fra 354.999 kr.

Kvalen og køreegenskaberne

Den nye Kia e-Niro har en kval, som den deler med samtlige andre elbiler på markedet lige nu: Den er ikke glad for motorvejskørsel. Med 120 km/t kan du kun bekymret se til, at rækkevidden falder hurtigere, end de kilometer du tilbagelægger.

Der er altså parametre vi skal overveje, som vi ikke normalt tænker over i en benzin- eller dieseldrevet bil. For eksempel kan modvind have stor betydning for rækkevidden, vi har tilbage i batteriet, når vi blinker af motorvejen – og det er irriterende. Med det sagt, så er e-Niro stadig ret rækkevidde-pålidelig. Begrænser vi motorvejskørsel, kan vi faktisk komme forbløffende tæt på de 455 km, der loves af Kia efter WLTP-standard.

LÆS OGSÅ | Test: Kan elbil og lejlighed forenes? Vi tester Danmarks billigste elbil

Når vi holder os til landevejene, oplever vi også e-Niros velproportionerede køreegenskaber bedst. Det er en stor bil, der slæber rundt på godt 1,8 tons kampvægt – men det mærkes overhovedet ikke. Med batterierne og dermed en stor del af vægten placeret i bunden, er krængningen ikke overvældende på snoede veje.

Vi belønnes ikke med den store fornemmelse af forhjulenes retning gennem rattet, men bilen flytter sig på elegant vis, når vi vil have det. Derudover er undervognen blød og barmhjertig, så det bliver hurtig en zen-oplevelse, at flyde blødt og lydløst på en smuk landevej omgivet af rapsmarker.

Tyst men gennemsnitlig kabine

Kia e-Niro er elbil til dig, der ikke nødvendigvis har lyst til at blive en del af Teslatology. Kabinen er hverken outreret eller rumskibsagtig, fordi den er bygget med udgangspunkt i en ’almindelig’ personbil med brændstofmotor. Indvendigt er alt derfor, som du kender det.

2020-opdateringen betyder blandt andet, at kabinen er mere moderne at se på. Skærmen i testbilen er den store på 10,25”, hvor standardskærmen med Vision-udstyr er på 8″. Fælles for dem er, at de er flot integreret i instrumentbordet, brugervenlige og fint trykfølsomme.

LÆS OGSÅ | Hvad elbilsfortalere ikke forstår

Ser du udover de moderne skærme, blegner helhedsindtrykket desværre lidt. Kabinen er overvejende plastik-præget. Noget af det er fint og blødt, men der er også noget, der bestemt ikke er. En del plastikdele har fået aluminiumslook eller pianolak, men det ændrer ikke på, at det er hårdt plast. En fjollet ting som vinduesknapperne, der betjenes ofte, giver et utiltalende plastik-‘klonk’, når du slipper dem.

Det er lidt ærgerligt, for kabinen er ellers et rart sted at være takket være en god kørepositionen og støjisolering. I en elbil er det – i motorstøjens fravær – let at opfange både vind- og hjulstøj. I e-Niro bliver det dog aldrig et irritationsmoment, da kabinen er tyst og behagelig. Kombineret med den bløde undervogn betyder det, at du kan køre batteriet fladt uden at blive træt i hverken hoved eller bagdel.

Derfor giver e-Niro mening

Den dyreste Kia e-Niro med Advance-udstyrspakken koster 15.000 kr. mindre end den allerbilligste Tesla Model 3. Tilmed får du godt 50 km længere rækkevidde og væsentligt mere plads i kabinen. Derudover kan e-Niro kategoriseres som en crossover, hvilket betyder bedre indstigningshøjde og overblik. Dét er vigtige parametre i en tid, hvor højbenede biler trumfer alt.

Nej, du får ingen pruttepude-effekt og vejbaneassistenten i e-Niro er lysår fra Teslas. Men e-Niro er en bil og ikke en computer. Alt i kabinen sidder, hvor du forventer det, og du skal ikke tage stilling til teknologiske fiksfakserier for at betjene basale funktioner.

LÆS OGSÅ | Test: Ny Seat Leon er en formidabel spiller i Golf-klassen

Vi har at gøre med en prisvenlig elbil, der har lang rækkevidde, god plads og fine køreegenskaber. Med det nye tre-fasede ladesystem oven i hatten, kan du i en hurtiglader smide fra 20% til 80% på batteriet på omkring 40 minutter. For at sætte det i perspektiv, fik jeg fra 17% til 91% på den tid, det tog mig at finde et bytorv, fortære en gammeldaws is og gå tilbage igen.

Kia e-Niro er en helt almindelig bil – bare tilsat strøm. Den forkortede ladetid gør opladningen til en bagatel, og hvis du har mulighed for ladeboks hjemme, kan jeg reelt ikke se, at rækkevidden nogensinde kan blive et problem – så længe netværket af ladestandere fungerer vel og mærke. 2020-udgaven af Kia e-Niro er som skabt til Hr. og Fru Danmark, og giver for mange, med prisen taget i betragtning, mere mening end en Tesla.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.