Der skal være minimum 538.376 kr. i egenkapital, og nok også lidt mere, hvis firmaet skal flotte sig og finansiere en Defender 110” på gule plader. På Land Rover-sprog hedder den slags firmalir Hard Top, og disse kan kendes særligt på panelerne, der erstatter de bagerste sideruder.
Land Rover Defender Hard Top fås i varianterne 90” og 110”, mens den over fem meter lange 130” er udeladt i varebilsortimentet. Til test holder en Defender 110”, der med 2.059 liter lastrum ikke er helt i Peugeot Partner-territorium, men ej heller er superlangt fra.
Lastrummet er helt separat fra førerhuset, som i en ‘rigtig’ varebil, og måler 1.472 mm i længden, 1.423 mm i bredden og 937 mm i højden. Lur mig alligevel om, at der er forholdsvist langt fra en rigtig varebil til en Land Rover Defender Hard Top. Jeg tester gulpladebilen til den entreprenante godsejer og får syn for sagen.

Plads til praktikanten
Når man åbner døren til Land Rover Defender Hard Top, er der reelt kun én ting, der adskiller den fra en almindelig Defender. Mellem de to store forsæder er der nemlig gjort plads til praktikanten på et smalt, interimistisk sæde.
Læs også: Årets Varebil 2025 er stor og god
Da både siddehøjde og gulv er noget højere, er det ikke en komfortabel plads, og den bør (med tanke på arbejdstilsynet) kun bruges på korte stræk. Hvad værre er dog, at midtersædet æder de to eneste kopholdere, der er i bilen. De findes først, når sædet slås sammen, og så må man vurdere, om man bedst kan undvære morgenkaffen eller praktikanten.



En ellers uændret Defender-kabine betyder, at den er dekadent på den helt rigtige, robuste måde. Synlige bolte, håndtag, robuste gummimåtter og kolde ståldetaljer bidrager alle til, at kabinen i Defender føles udødelig. En høj køreposition, fra hvor man troner over både sin egen, store kølerhjelm, såvel som alle andre bilister, bidrager til udødeligheden.
Alt dette selvfølgelig uden at gå på kompromis med det, en Land Rover også skal kunne. Hvis ikke, at materialet føles bevidst robust, føles det blødt og lækkert. Kombineret med en krystalklar og lynhurtigt responderende 11,4” skærm til infotainment, er Defender Hard Top mindst lige så lækker og moderne, som den er robust og hårdfør.
Til godsejeren, der galfer en Defender på egenkapitalen, er det nok mere jagtrifler og æblekurve, end det er værktøjshylder, der skal være bagi. Her er har Defender Hard Top et nyttigt indrettet lastrum med plads under gulvet og knager til Barbour-jakkerne, hovedet på sømmet. Der er også en stige, så man kan komme op på taget og beskære æbleplantagen. Små ovenlysvinduer giver dertil lidt lys til de beskidte jagthunde.






Hvordan kører Land Rover Defender Hard Top?
Du gætter det aldrig: Land Rover Defender Hard Top kører fuldstændig og aldeles som en … Land Rover Defender! Men hvis ikke du har stiftet bekendtskab med sådan en i nyere tid, vil jeg hermed ridse oplevelsen op. Her er det kun passende at lægge ud med den eneste motor, man kan vælge.
Under hjelmen ligger en treliters rækkesekser, der kører på diesel. De seks cylindre på stribe garanterer en altid behagelig motorlyd, der ikke kan genskabes af firecylindrede dieselhakkere. De 250 hestekræfter rækker til en acceleration fra 0 til 100 km/t på 6,4 sekunder, mens momentet på 600 Nm er langt vigtigere for en hårdfør gulpladebil.
Der er ikke det, som du (inden for lovens rammer) kan spænde efter den, der vil hæmme dens råstyrke. Er det entreprenørvirksomheden, der lægger ud, er der heller ikke den mudrede byggeplads, der vil stå i vejen for det intelligente firehjulstræk og terrænsystem. Der er tilmed terrænkamera, så du altid kan se, hvad du forcerer, mens du forcerer det.




Med en kampvægt på 2,5 tons, bliver Land Rover Defender Hard Top aldrig en letbenet arbejdsmakker. Man mærker altid tyngden, hvad end det er gennem det tunge styretøj eller blot når vægten forskydes i en blød landevejskurve. Det er ikke en bil, man har lyst til at køre friskt i, og selvom du sikkert har set en tømrer forsøge i en Vito, er frisk kørsel sjældent arbejdsbilens livret.
Testbilen er udstyret med luftundervogn, hvilket, naturligvis, sikrer høj komfort. De 21.400 kr., undervognen koster, er hver en øre værd, og er, sammen rækkesekseren, med til at skille fårene fra bukkene i kategorien arbejdsbiler. Med de gule plader in mente er komforten uovertruffen, og kundebesøg i landets udkanter er en smal sag.
Hvad koster den?
Det er allerede etableret, at Land Rover Defender Hard Top 110" koster fra 538.376 kr. i udstyrsvarianten S, mens den korte 90" starter i 502.376 kr. med samme udstyr. Dette er eksklusiv moms. Vil man have muligheden for at køre til bageren om søndagen i det komfortable lokum, koster 90" og 110" henholdsvis 614.900 kr. og 659.900 kr.
Man støder næppe nogen, ved at kalde Land Rover Defender Hard Top for en nichebil, og det betyder også, at konkurrenterne ikke hænger på træerne.



Vil man have terrænegenskaber, stor motor og en signalværdi, der viser, at det går godt i verdensfirmaet, er Ford Ranger Raptor et bud. Her fås en V6-benzinmotor med 292 hestekræfter for 474.995 kr. eksklusiv moms og 581.995 kr. inklusiv moms. Her er dårligere brændstoføkonomi, større blærerøvsfaktor og mindre sofistikation.
DEN ENDELIGE DOM
Sofisikation er generelt svært at finde på niveau med Land Rover Defender Hard Top, når man leder i kategorien dedikerede arbejdsbiler på gule- eller papegøjeplader. Her er jeg med på, at man kan pille bagsæderne ud af en BMW M5 Touring og spare lidt af afgiften – men det gør den ikke til en arbejdsbil.
Land Rover Defender Hard Top er en arbejdsbil, og den er virkelig god til at være det. En Defender er som udgangspunktet en god blanding af grov og gennemført, hvilket er kvaliteter, der gør sig godt i arbejdsregi. Motoren er momentstærk og behagelig, firehjulstrækket er kompetent, og så tåler kabinen både tæsk og beskidte sko, uden at miste den godsejerværdige komfort, som mærket foreskriver. Den eneste mangel er reelt flere kopholdere.
Land Rover Defender 110" Hard Top
Motor: R6 diesel, 2.997 cm3 Ydelse: 249 hk / 570 Nm 0-100 km/t: 6,4 sekunder Tophastighed: 188 km/t Forbrug: 11,6 km/l CO2-udledning: 225 gram/km Mål (L/B/H): 501/200/196 cm Køreklar vægt: 2.406 kilo Trækvægt: 3.500 kilo Lastrumskapacitet: 2.059 liter Startpris: 538.376 kr. (eks. moms) Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

