Kategorier
Forbrugerstof Nyheder

Tjek din bil her: Har du også betalt for meget i afgift?

Nye normer for opgørelse af brændstofforbrug har ændret på registreringsafgiften. Nu kan både bilforhandlere og private bilejere selv tjekke, om et konkret køretøj kan se frem til en tilbagebetaling af registreringsafgift.

Af: Esben Skrumsager / d. 5. marts 2019

Det er sjældent, at en hilsen fra Motorstyrelsen bliver modtaget med glæde hos de danske bilejere. Men én gang skal jo som bekendt være den første. Og nu kan en række danske bilejere faktisk se frem til at få penge tilbage.

I den kommende tid vil Motorstyrelsen nemlig tage hul på arbejdet med at tilbagebetale penge, der er opkrævet som for høj registreringsafgift. Det skriver Bilbranchen i en nyhed til organisationens medlemmer.

SE OGSÅVideo: Her er Danmarks dårligste dyt

Tilbagebetalingen sker, fordi man på europæisk plan har besluttet at skifte den hidtidige NEDC-norm ud med en ny måde at opgøre bilernes brændstofforbrug på. Den nye norm hedder WLTP, og da WLTP-testen er strengere end den gamle NEDC-test, betyder det, at brændstofforbruget ser dårligere ud, selvom det er de samme biler.

Dermed er afgifterne på de nye biler højere end en ældre model, der kører lige så langt på literen. Fra politisk side har man dog besluttet at neutralisere forskellen, så prisen er den samme, men i en mellemperiode har nogle bilejere betalt for meget, og det er dem, der nu bliver kompenseret.

Hvem har betalt for meget i registreringsafgift?

Omfanget af tilbagebetalingerne er ikke offentliggjort, men det kan ifølge Bilbranchen gælde bilejere, der har købt en fabriksny bil efter den 1. september 2017.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal have noget af din registreringsafgift retur, kan du taste dit registreringsnummer eller stelnummer ind herunder og tjekke bilen:

TJEK DIN BIL HER

Søgefunktionen oplyser alene, hvorvidt et køretøj med et indtastet registreringsnummer eller stelnummer er på den liste med køretøjer, som Danske Bilimportører har videregivet til Motorstyrelsen over køretøjer, som ifølge beregningerne på indregistreringstidspunktet har betalt for meget afgift.

Størrelsen af den afgift, der eventuelt skal tilbagebetales, oplyses ikke, da den beregnes af Motorstyrelsen forud for tilbagebetalingen.

Hvem får pengene udbetalt?

Tilbagebetaling sker til den, der har foretaget afgiftsberigtigelsen af køretøjet – det vil oftest være bilforhandleren eller leasingselskabet.

Bilforhandleren viderebetaler herefter til den køber, der i forbindelse med afgiftsberigtigelsen blev registreret som ejer af køretøjet. I nogle tilfælde kan bilforhandleren ved leveringen have kompenseret køberen, så køber har betalt den korrekte afgift, mens forhandleren har afholdt det for meget opkrævede afgiftsbeløb over for Motorstyrelsen. I så fald tilfalder det tilbagebetalte beløb bilforhandleren.

LÆS OGSÅOverblik: Så meget skal du betale i vægtafgift 2019

Er køretøjet leaset, tilfalder afgiftsbeløbet – med mindre andet er aftalt – leasingselskabet, der blev registreret som ejer af køretøjet i forbindelse med afgiftsberigtigelsen.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.