Ugens fund: Alfa Romeo GTV6 er en sand italiensk legende

Spørger man Jeremy Clarkson, er denne Ugens fund en bil, man er nødt til at eje i sin levetid. Med sine smukke former og mesterlige V6’er er den bredt anerkendt som én af Alfa Romeos bedste værker.

Af: Simon Hallenslev / d. 23. september 2021

Du er ikke en ægte bilelsker, før du har ejet en Alfa Romeo”. Sådan sagde vært og bilguru Jeremy Clarkson i et Top Gear-afsnit. Clarkson har selv fuldbyrdet sin titel som bilelsker gennem et Alfa Romeo-ejerskab ved at eje en bil som denne Ugens fund.

Top Gear-værten har ejet flere Alfa Romeo GTV6’ere og har i skrivende stund et eksemplar holdende i rød – præcis som denne Ugens fund. Men hvad er det med Alfa Romeo GTV6, der gør, at den er en italiensk legende, man at nødt til at eje?

Vi ser nærmere på denne Ugens fund, en Alfa Romeo GTV6 fra 1986 i rød, der sælges af forhandleren Cars & Dreams i Viborg for 199.900 kr. Du kan se den her, hvis ikke den er solgt i mellemtiden.

Alfa Romeo GTV

Motor: V6 benzin, 2.492 ccm

Ydelse: 160 hk / 217 Nm

0-100 km/t: 8 sek.

Tophastighed: 205 km/t

Forbrug: 9,9 km/l

Vægt: 1.205 kg

Basis i baby-Alfa

Alfa Romeo GTV6 startede sit liv som en ’baby-Alfa’, kaldet Alfetta, der på italiensk betyder ’lille Alfa’. Navnet var ikke alene en hentydning til, at denne model var mere hverdagsvenlig og lidt mindre luksuriøs og sportslig end Alfas øvrige modeller.

Navnet var også et historisk nøk til deres kompakte og succesfulde F1-racer Alfa Romeo Tipo 159 Alfetta, der kørte Formel 1 fra 1946 til 1951. Fordi det er Alfa Romeo, vi taler om, måtte Alfetta selvfølgelig ikke blive leverpostej. Derfor fik den lov til at bære en transaksel, altså en gearkasse på bagakslen, ligesom F1-raceren havde det.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Den smukkeste Toyota på Bilbasen?

Selvom Alfetta hovedsageligt blev solgt med små, hverdagsvenlige 4-cylindrede motorer, betød opsætningen med motor foran og transaksel, at balancen sad lige i skabet. Derfor lavede Alfa Romeo et utal af forskellige versioner fra introduktionen i 1972 til 1984 og solgte i alt over 400.000 eksemplarer.

I 1974, hvor salget allerede går strygende, trækker Alfa Romeo på designhuset Italdesign og den anerkendte, italienske bildesigner, Giorgetto Giugiaro. De ville have en Alfetta i Coupé-form. Det fik de, og navnet blev Alfetta GT. Det er den, der bliver begyndelsen for denne Alfa Romeo GTV6.

Italiens bedste folk

Italienerne har helt uomtvisteligt sat et massivt aftryk på bilverdenen. De var de første i verden til at proppe en V6-motor i en produktionsbil i Lancia Aurelia i 1950. Derfor er V6’eren en opskrift, italienerne har perfektioneret på niveau med ragú bolognese.

Alligevel argumenterer bilkendere og andre motorglade godtfolk for, at V6’eren, der blev smidt i GTV6, er noget helt særligt. Det er nemlig en såkaldt Busso V6’er opkaldt efter skaberen Giuseppe Busso, der var teknisk chef hos både Ferrari og Alfa Romeo. En motor, der er notorisk kendt for sin motorlyd, der af flere er beskrevet som ’en af verdens bedste’. Søg selv på det, hvis ikke du tror mig.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Tag tilbage til fremtiden med denne DMC DeLorean

Den førnævnte Alfetta GT kørte på vejene med stor succes med 4-cylindrede motorer fra 1974. I 1980 mente Alfa Romeo dog, at det var på tide at lave en hurtig version, der kunne matche det sportslige coupé-udseende. Derfor tog de Busso-motoren, der oprindeligt var udviklet til deres store luksusbil Alfa Romeo 6, og puttede den i den lettere coupé.

Med så stort et 6-cylindret kraftværk under hjelmen, virkede navnet lille Alfa, altså Alfetta, pludselig fjollet. Derfor blev Alfetta-navet fjernet og modellen omdøbt til Alfa Romeo GTV6. Hermed også en hentydning til Busso-V6’eren i navnet, som GTV6 i øvrigt var den anden model nogensinde til at få ilagt.

Og lad os for alt i verden ikke glemme, hvilket design, der dannede rammerne for den mesterlige motor. De udsøgte coupé-streger blev, som nævnt, sat af Giorgetto Giugiaro. En mand har lagt navn til legendariske biler som Alfa Romeo Giulia Sprint GT, Lotus Esprit, DMC DeLorean, Lancia Delta, Fiat Dino Coupé og mange flere. Dermed fik Alfa Romeo samlet nogle af Italiens bedste folk i tilblivelsen af denne Alfa Romeo GTV6. Dét gør den til en sand italiensk legende!

Clarksons forelskelse

Lad mig lige opsummere. Her er en bil, der er usandsynligt smuk, usandsynligt vellydende og bredt anerkendt af bilelskere inklusive Jeremy Clarkson, der selv har én i folden. I sæson 3, episode 7 af The Grand Tour, kørte Clarkson i en rød GTV6 under temaet ‘billige, italienske klassikere’. Da optagelserne var i kassen, var Clarkson så nyforelsket i den røde italiener, at han beholdte den til privat brug.

Denne Ugens fund er importeret fra Holland i 2019 og står ifølge forhandleren i særdeles velholdt stand. Den har blandt andet en Recaro-kabine, der ikke er hverdagskost i GTV6-regi.

Med den al internationale anerkendelse, bilen har fået, peger meget i retning af, at den kan blive flere penge værd. Der kommer ikke flere af denne slags mesterværker, og i skrivende stund findes ikke mere end en god håndfuld på de danske landeveje. Så det er med at slå til! Du kan se bilen her, hvis ikke den er blevet solgt i mellemtiden. Er den solgt, har forhandleren også en koksgrå Alfa Romeo GTV6 til salg her.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS