Test: Nio ET5 har, hvad der skal til – men prisen spænder ben
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Af: Simon Hallenslev / d. 25. februar 2021
Fænomenet omkring gamle amerikanerbiler har gennem tiden vundet bedre indpas hos vores naboer i Sverige, end det har gjort herhjemme. Bevares, der er flere danske veteranklubber, der dyrker de amerikanske bulderbasser, men de er i undertal sammenlignet med Sverige.
Du behøver dog ikke være svensker, for at have en kløende trang til at købe denne Ugens fund, der er en Buick Electra fra 1972. Den har nemlig en ganske særlig dansk historie, da den er købt og hjemtaget af den forhenværende rigeste mand i Danmark: Mærsk McKinney Møller.
Vi kigger nærmere på bilen og historien bag.
Motor: V8, 7.468 cm, benzin
Ydelse: 225 hk / 488 Nm
0-100 km/t: 10,9 sek.
Tophastighed: 188 km/t
Forbrug: 5-7 km/l
Længde: 5.789 mm
Vægt: 2.115 kg
Denne Buick Electra er fra 1972. Den er dermed af fjerde generation af Electra-modelserien, der så dagens lys i slutningen af 1971. Dengang var der, ligesom i dag, sparsommeligt med forhandlere og importører af amerikanerbiler herhjemme, da danskerne hovedsageligt kørte europæisk.
Først i 1973 præsenterede Buick en version til det europæiske marked med kilometertæller og andre informationer i vores metriske måleforhold. Men denne Buick Electra er fra 1972, og det har ifølge Bo fra Classic Motor Sales i Vejle givet anledning til stor undren.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Bilbasens dyreste bil er 66 år gammel
Bo fortæller, at formanden for den tyske Buick-klub kontaktede ham for at få korrigeret, at modelåret måtte være 1973, da Buick slet ikke producerede en europæisk version i 1972. Alle papirer viser dog, at bilen er købt og hjemhentet i 1972, hvorfor der er anledning til at tro, at den anerkendte skibsreder har fået lov til at lægge en særbestilling hos Buick.
Ikke alene er denne Buick Electra blandt de første producerede fra fjerde generation, da det er bil nummer 22 ud af godt 800.000 eksemplarer. Det er derfor også beviseligt den første, der blev udstyret med europæisk instrumentering.
Mc-Kinney var med andre ord lidt af en first-mover og var blandt de første til at have en Buick Electra fra fjerde generation i folden. Her blev den i godt et år og blev flittigt brugt til at chartre skibsrederen rundt i Danmark.
Det er i princippet ingen overraskelse, at Mærsk Mc-Kinney Møller faldt for en Buick Electra. Den kan nemlig bedst beskrives som et skib af en bil, når vi taler både vægt, længde og bredde.
Bilen måler svimlende 5,8 meter i længden og lige over 2 meter i bredden. Mellem akslerne er der lige godt 3,3 meter, hvilket betyder, at man næsten kan parallelparkere en 3-dørs VW Up mellem Electras forhjul og baghjul.
LÆS OGSÅ | Ugens fund: Porsche 911’erens hellige gral
Den fjerde generation af Buick Electra bærer tydeligt præg af at være designet og udviklet før oliekrisen. Den trak nemlig flere overskrifter for sine voluminøse mål. Stationcarudgaven blev den tungeste bil, Buick nogensinde havde lagt navn. Den rundede 2,4 tons, mens sedanudgaven vejede lige over 2,1 tons.
På bagsædet var der mere skulderplads, end man før havde set i en personbil. Det betyder, at man komfortabelt kan sidde tre fuldvoksne personer på bagsædet uden problemer. Derfor giver det også god mening, at denne Ugens fund efter et år hos Mærsk blev brugt til limousine- og bryllupskørsel i Silkeborg og omegn.
Efter at have kørt som bryllupsbefordrer i en rum tid, er der noget der tyder på, at den blev pensioneret og passet godt på i en lun garage. Den står nemlig med sølle 70.000 kilometer på tælleren og er i rigtig flot stand indvendigt som udvendigt. Du kan se den her, hvis ikke den er solgt.
Nio ET5 lægger sig solidt i slipstrømmen på storebror ET7 med en pris, der er mere spiselig – men er den spiselig nok?
Hvornår kan det egentlig betale sig at reparere på en gammel bil, man gerne vil sælge? Læs med her og find ud af det.
Føler du, at livet bag rattet af din Golf eller Focus er lidt langtrukkent? Vi har samlet tre bud på biler med over 250 hk, der kan gøre livet lidt sjovere, uden det koster spidsen af en F-35.
Det ser ud til, at Volvo EX90 bliver præcist den strømførte luksusssvensker, vi alle regner med. Vi har fået første kig på flagskibet.
EQS SUV 680 er den første elbil fra Mercedes-Maybach, og den 658 hk stærke SUV er smurt ind i luksus og overflod.
Volkswagen har premiere på sit nye elektriske flagskib – ID.7. Den store model kommer med ny elmotor med 286 hk og rækkevidde op til 700 km.
Lancia skal tilbage på landkortet, og det sker med en genstart. Ny designlinje, italiensk luksus – og i 2024 den første nye model. Konceptbilen Pu+Ra viser vejen.
Launch control. To ord du nok ikke havde forventet at høre i sammenhæng med en Volkswagen Lupo, men den er god nok. Ugens fund er et komplet sindssygt et af slagsen.