april 6, 2021

Ugens fund: Hummer H1 kendt fra Netflix

6,5-liters dieselmotor, udviklet til at køre i krigszoner og sat i produktion af Arnold Schwarzenegger. Denne Ugens fund er en ærkeamerikansk Hummer H1, du måske har set på Netflix.

Af: Simon Hallenslev / d. 6. april 2021

Der er mange ting fra amerikansk kultur, der stikker ud i Europa: Fra portionsstørrelser og våbenlove til bilerne, de kører i. Når det kommer til biler (og flere andre ting i øvrigt), sætter ærkeamerikanerne et lighedstegn mellem større og bedre.

Derfor er det også amerikanerne, der først tog hul på den SUV-trend, der nu har bredt sig som en steppebrand til Europa og lille Danmark. En af de biler som med stor tydelighed slog fast præcist hvor glade amerikanerne er for store biler, er Hummer H1.

Vi ser nærmere på denne Ugens fund, dens ærkeamerikanske historie og dens tid på skærmen i en Netflix-serie.

Hummer H1

Motor: V8, 6.466 ccm

Ydelse: 195 hk / 583 Nm

0-100 km/t: ca. 17 sek.

Tophastighed: 134 km/t

Forbrug: 4,5 km/l

Tankkapacitet: 159 liter

Pris: 849.000 kr.

Et dieseldrøn der fylder

Privatsælgeren Bo, skriver i sin salgsannonce, at her er tale om en bil, der giver mere opmærksomhed end en Ferrari – og det kan der være noget om. Generelt er det svært at overse denne Hummer H1, når den kommer buldrende ad danske landeveje med sin amerikanske højde og drøjde.

Helt konkret måler Hummer H1 2,2 meter i bredden, hvilket er godt det samme som totallængden på en Smart ForTwo. H1 måler desuden 3,3 meter mellem akslerne, hvilket er godt det samme som en Toyota Aygo. Totallængden sniger sig op på 4,7 meter mens totalvægten er 3,5 tons. H1 kan køre gennem 76 cm dybt vand og har en frihøjde på 41 cm. Det er 11 cm mere i frihøjde end den nye Land Rover Defender.

LÆS OGSÅ | Nyhed: Den nye Hummer bliver elektrisk

Til at drive kolossen ligger en 6,5 Detroit Diesel V8 med turbo. Den yder 195 hk, hvilket giver en beskeden topfart på 134 km/t og en acceleration fra 0 til 100 km/t på omkring 17 sekunder. Benzintanken rummer svimlende 159 liter diesel, hvorfor det koster i omegnen af 1.700 kr. at fylde tanken op med de nuværende dieselpriser.

Før du forsøger at ramme 100 km/t på en grusvej i denne Ugens fund, er det værd at nævne, at den er nyligt totalrestaureret med ny lakering, nye dæk, nye LED-lygter hele vejen rundt, ombetrukket kabine, nyt anlæg med navigation, nye forruder, nyt kraftigt spil foran og nye gummilister hele vejen rundt. Prisen for herligheden er 849.000 kr. på gule plader, og du kan se den her, hvis ikke den er solgt.

Kendt fra Netflix-serie

Hvis du har set den danske Netflix-serie The Rain, har du også set denne Ugens fund. Den har nemlig de sidste par år primært slået sine folder på den store scene og er blevet brugt som filmbil på tværs af alle sæsoner af den danske serie.

Man må sige, at det er godt castet. Her bruges Hummer H1 nemlig som en form for militærbil i et post-apokalyptisk Danmark, udstyret med gitter for foruden med svært bevæbnede skuespillere bag rattet.

Schwarzenegger står bag

I princippet er det ikke så mærkeligt, at Hummer H1 her er brugt som filmbil. Det var nemlig også en filmstjerne, der sørgede for, at Hummer H1 blev forvandlet fra hårdkogt militærbil til personbil.

Det mundrette og velkendte navn ’Hummer’ kommer fra den militære forkortelse HMMWV. Det stod for High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, og blev udtalt ‘Humvee’ af de amerikanske soldater. Siden 1984 har Humvee fragtet amerikanske soldater rundt i verdens brændpunkter, og benyttes stadig den dag i dag.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Unik Fiat 500 Abarth fra det italienske politi

Det er først i 1992, at Humvee bliver videreudviklet til personbil og gjort tilgængelig for private købere. Og det er Arnold Schwarzeneggers fortjeneste. Han var vild med den kantede militærbil, og insisterede overfor producenten American Motors, at der ville være et marked for sådan et svin af et køretøj til private.

Det lykkedes Schwarzenegger at overtale American Motors i sidste ende. De satte Hummer H1 i produktion og solgte det allerførste eksemplar til ham. Da General Motors (under licens af American Motors) senere skulle udvikle efterfølgeren Hummer H2, blev Arnold taget med på råd i udviklingsprocessen.

Hummer H2 og lillebroren H3 endte dog som småsølle undskyldninger sammenlignet med ’The Big Daddy’ H1. I kølvandet på finanskrisen endte General Motors med at nedlægge Hummer-mærket i 2010.

9 ud af 10 kan spare i gennemsnit 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS