marts 16, 2021

Ugens fund: Unik Fiat 500 Abarth fra det italienske politi

Forestil dig en biljagt gennem Bologna i 60’erne. En mafiaboss jagtes af to ’Carabinieri’ i en civil Fiat 500 Abarth. Det lyder som en film, men det er det ikke. Ugens fund er en italiensk civil politibil, der er den eneste tilbage i verden.

Af: Simon Hallenslev / d. 16. marts 2021

Er du en bilsamler, der køber biler for deres historie? Så skal du slå et smut forbi Classic Motor Sales i Vejle, som har en helt speciel Fiat 500 Abarth til salg. Og samler, det skal du være for at kunne retfærdiggøre den historiske merpris, som denne Ugens fund kommer med.

En original Fiat 500 Abarth er i forvejen uhyrligt svær at få fat i, hvilket har noget at gøre med, at der kun blev produceret omkring 1.000 eksemplarer. I dag er der ikke mere end 150-200 tilbage i verden, hvilket selvfølgelig gør den dyr. Når man så lægger en unik politihistorie med mafiaen, narkohandel og frygt for repressalier oveni hatten, bliver den rigtigt dyr.

Vi kigger nærmere på denne Ugens fund og historien bag.

Cool Carabinieri

I 1964 køber det italienske politi, kaldt Carabinieri, to ens Fiat 500 Abarth. På dette tidspunkt kørte det italienske politi primært Alfa Romeo Giulia. Derfor skilte de to, små 500 Abarth sig gevaldigt ud fra vognparken – og det var meningen.

De to Fiat 500 Abarth blev nemlig købt ind som civilbiler og skulle hovedsageligt bruges til at optrevle det mafiadominerede narkomiljø i Bologna og Macerata. Hvor manglen af blink på taget og skrift på siden er selvsagt for en civilbil, blev de også bestilt som diskrete ’sleepers’.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Filmlegenden ‘Eleanor’ er til salg på Bilbasen

Fiat 500 Abarth havde originalt knaldrøde stafferinger og race-hængsler på for- og bagklap. For at holde bilerne diskrete, bestilte det italienske politi bilerne i en kedelig mussegrå helt uden dikkedarer. Det er derfor kun de to logoer og den lavthængende Abarth-gearkasse bagtil, der afslører, at det er en rigtig 500 Abarth.

På afstand kunne de civile Carabinieri gemme sig i en almindelig Fiat 500. Når jagten skulle sættes ind ad kringlede norditalienske landeveje, kunne de åbne op for Abarth-sluserne og slippe de voldsomme 37 hk løs. Med til bilen følger tre sæt nummerplader. To almindelige italienske plader og ét sæt politiplader. Det er de oprindelige plader, som betjentene skiftede rundt mellem, når de skulle snige sig ind på mafiosoerne.

Renovering og attentatfrygt

Hvis dit skarpe øje studsede over, at bilerne oprindeligt blev bestilt i grå, mens denne Ugens fund er hvid, så er det hverken fejlagtigt eller tilfældigt. Med til bilen følger nemlig et brev fra det italienske politi, hvori der står, at bilen ikke må køre på offentlige veje i originalfarven.

Politiet frygtede nemlig, at mafia-miljøet ville kunne identificere bilen, hvilket kunne medføre repressalier, attentatforsøg og dermed skade på civilpersoner. Efter 10 års tjeneste hos politiet blev bilen solgt til en mekaniker, som siden solgte den til en familie med erfaring i restaurering af tidligere tjenestevogne.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Bilbasens dyreste bil er 66 år gammel

Familien restaurerer bilen fra 2015 til 2017, hvorfor den i dag står i topstand. Under restaureringen besluttede familien at lakere bilen hvid, således den lovligt kunne køre offentligt på de italienske veje, også selvom bilens tid som mafioso-vogn lå mange år tilbage.

Bilen kommer med fuld dokumentation. Altså både med de førnævnte nummerplader og brevet fra politiet samt en udførlig beskrivelse af restaureringsprocessen.

Prisen for en god historie

Går du på tyske Mobile.de for at finde en Fiat 500 Abarth, er overvægten af søgeresultaterne replika-eksemplarer. Hvis du vil have fingrene i én af de tilbageværende 150-200 originale Fiat 500 Abarth, skal du af med mellem 400- og 450.000 kr, mens gode replika-modeller går for mellem 70- og 100.000 kr.

LÆS OGSÅ | Ugens fund: Porsche 911’erens hellige gral

Som du nok kan regne ud, er denne Fiat 500 Abarth et særligt sjældent eksemplar af en i forvejen sjælden model, grundet den gode politi-historie. Derfor skal du betale 495.000 kr. til forhandleren Classic Motor Sales, hvis den tidligere civilpolitibil skal blive din. Det er mange penge, men bilen er også den eneste tilbageværende i verden, hvilket naturligvis koster. Du kan se den her, hvis ikke den er solgt.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS