juni 22, 2023

Hyundai Kona er Årets Brugtbil 2023

Hyundai Kona er kåret som Årets Brugtbil 2023, og den koreanske crossover vinder over BMW i3, Volvo V60, VW T-Roc og Peugeot 208. Kona vinder i kraft af at være solid og velkørende.

TEKST Morten Bek FOTO Morten Bek og Årets Brugtbil PR VIDEO Anders Berner

Juryen bag Årets Brugtbil kalder den for “ekstraordinært solid” og “komfortabel og harmonisk”. Det er store ord til en lille bil, men ikke desto mindre er de passende for Hyundai Kona. Den koreanske mini-crossover er på baggrund af sin soliditet og mange andre positive egenskaber valgt som Årets Brugtbil 2023. Helt præcist er det Hyundai Kona i modelårene 2017 – 2020.

Juryen har vurderet, testet og diskuteret i forbindelse med kåringen, og i finalefeltet lå Hyundai Kona sammen med BMW i3, Peugeot 208, Volvo V60 og Volkswagen T-Roc.

LÆS OGSÅ | Årets Brugtbil 2023 – Finalisterne er fundet

Kona løber med en overbevisende sejr på point. Hvor BMW i3 på andenpladsen og Volvo V60 på tredjepladsen hver har 120 point (i3 fik flest førstepladser ved juryens afstemning), fik Kona i alt 160 point.

VW T-Roc på fjerdepladsen fik 65 point, og Peugeot 208 måtte nøjes med en mager pointhøst: Kun 15 point fra juryen, der blandt andet består af Bilbasens Jan Lang og Jacob Dalby, Karsten Lemche fra FDM og Martin Gregersen fra Applus Automotive.

Alle muligheder: Benzin, diesel, hybrid og el

”Hyundai Kona rammer lige i et smørhul. Priserne på nye biler er nærmest eksploderet, og ved at vælge en brugt Kona får du rigtig meget bil for pengene. Og ud over bilens gode praktiske egenskaber, høje udstyrsniveau og sikkerhedsudstyr, så har den også op til fem års garanti. Så køber du en tre år gammel bil, så kan den fortsat have to års fabriksgaranti,” siger jurymedlem Karsten Lemche fra FDM.

Hyundai Kona er ikke bare en solid, sikker og velkørende lille crossover (421 cm) lang, som føler sig hjemme i byen såvel som på de lange ture på landevej og motorvej. Den er også usædvanlig, fordi den fås med flere drivlinjer end dens klassekammerater. Kona fås både som benziner, dieselbil, hybrid og elbil. Det er primært benzinversionen med en 1-liters motor med 120 hk og elbilen med 204 hk, der har været populære i Danmark, og på brugtmarkedet er det de to varianter, man oftest støder på.

LÆS OGSÅ | Årets Brugtbil 2023 – sådan vælger du den rigtige Hyundai Kona

Lige nu er der cirka 200 brugte Kona til salg i Danmark, og af de cirka 200 biler er 128 elbiler, 60 er udstyret med benzinmotor og kun fem er dieselbiler og bare fire er den sjældne Kona Hybrid). Priserne starter ved cirka 150.000 kr. for en model fra 2019, der har kørt 104.000 kilometer (billigste Kona på Bilbasen er lige nu en 1,0 T-GDI Select fra 2018 med 187.000 kilometer på tælleren). Det tager i gennemsnit 39 dage at sælge en Hyundai Kona, og det er betydeligt hurtigere end gennemsnittet for alle brugte biler, som er 59 dage.

Kona er solid og billig i drift

Prisen er en fremtrædende faktor, når man handler brugt bil. Hvor meget kan man få for hvor lidt? Totalomkostningerne ved at eje en bil spiller samlet set en større rolle, og i den beregning spiller eksempelvis forsikring, ejerafgift, værditab, reservedele og brændstof ind.

Kona har meget fornuftige totalomkostninger set over en fireårig periode med i alt 80.000 kilometer, og det gælder særligt den elektriske udgave – Kona EV/Electric – som har et såkaldt TCO-tal (Total Cost of Ownership – totalomkostninger ved ejerskab) på 2,27 kr. for hver kørte kilometer (beregnet på en Kona årgang 2019). Den benzindrevne Kona 1,0 T-GDI (årgang 2018) har en TCO på 2,81 kr. for hver kilometer.

LÆS OGSÅ | Ny Hyundai Kona EV med 490 km rækkevidde

Det spiller ind, at reservedelspriserne og priserne på service er solidt gennemsnitlige (Kona EV 2019: Reservedelsindeks 102, serviceprisindeks 106), hvorfor der ikke venter overraskelser for kunderne på Hyundai-værkstedet.

“Hyundai Kona er Årets Brugtbil 2023 på baggrund af dens høje sikkerhed, komfort og harmoni. Kona har en god byggekvalitet kombineret med højt udstyrsniveau, og gode køreegenskaber gør den til et godt valg,” vurderer jurymedlem Martin Gregersen fra Applus Automotive.


Fakta om Årets Brugtbil 2023

Det er 18. gang, at Årets Brugtbil kåres. Bag kåringen står en jury sammensat af biljournalister og brugtbileksperter fra bl.a Bilbasen og FDM, forhandlerorganisationen DBFU og Applus Bilsyn. Formålet med Årets Brugtbil er at sætte fokus på de vigtige elementer i et godt brugtbilkøb – der sælges årligt cirka 450.000 brugte biler i Danmark – og derfor kigger juryen på totaløkonomi, soliditet og værdi for pengene i de enkelte biler. Kåringen har to runder. En indledende runde, hvor juryen nominerer fem biler ud fra de 125 mest solgte brugte biler det foregående år. De fem biler som får flest nomineringer, går videre til finalerunden. Via en hemmelig afstemning afgiver jurymedlemmerne 15 point til deres førstevalg, 10 point til nummer to og 5 point til tredjepladsen. Den bilmodel, som får flest point, vinder titlen som Årets Brugtbil.


Brugte Hyundai Kona til salg på Bilbasen

Se flere brugte Hyundai Kona til salg på Bilbasen

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS