juli 2, 2021

VIDEO: Den store og prisbillige Aiways U5 er endelig klar til Danmark

I november sidste år kørte Berner en prototype af Aiways U5, hvor han var svært begejstret. Nu er den endelig kommet til Danmark, og spørgsmålet er, om begejstringen holder ved?

Video: Anders Berner  | Dato: 2. juli 2021

På papiret har Aiways allerede overhalet VW indenom. På samme tid som det har taget de etablerede mastodonter fra VW at udvikle VW ID.3, har kinesiske Aiways bygget en hel virksomhed op fra bunden.

LÆS OGSÅ | 2021 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

På bare fire år har Aiways etableret egne produktionsfaciliteter og udviklet en elbil fra bunden, der allerede kører på vejene i Europa. Og før du frygter, at de er gået forhastet til værks, skal du vide, at der er kompetente kræfter og uanede mængder kinesisk kapital bag.

Men hvordan hamler Aiways U5 op med VW ID.3 og de andre elektriske tyskere i virkeligheden? Det finder Berner ud af, her.

Specifikationer

Aiways U5

Motor: Elektrisk

Batteristørrelse: 63 kWh

Ydelse: 204 hk / 310 Nm

0-100 km/t: 7,5 sek.

Tophastighed: 160 km/t

Rækkevidde på el: 410 km

Startpris: ca. 299.990 kr.

Lang vej på kort tid

Helt fra begyndelsen har kinesiske Aiways slået fast, at de har en absurd stejl indlæringskurve, når det kommer til at udvikle og producere elektriske personbiler. For som Berner siger er de gået fra en flygtig idé til en produktionskapacitet på 300.000 biler årligt og en markedsværdi i omegnen af 2 milliarder dollars på bare 4 år.

Én af de bærende årsager til, at Aiways har kunne gå så aggressivt til værks, er én af de to grundlæggere, Mr. Fu Qiang, der har intet mindre end 28 års erfaring i bilbranchen. Senest som direktør for Volvo i Kina og herudover i ledelsesroller hos Mercedes-Benz, Skoda og Volkswagen i Kina. En erfaren herre som ham trækker investorer, og derfor kunne Aiways flyve i gang i 2017.

SE OGSÅ | VIDEO: Kæmpestor kinesisk elbil slår VW på flere punkter

På 14 måneder bygger de deres egen fabrik i Shangrao, Kina, for 1,7 millarder Euro, ligesom de indgår et strategisk samarbejde med to af Kinas største bilproducenter for at øge kapaciteten. Og alt imens Aiways har milliardbyggeriet i gang og forhandler strategiske alliancer i hjemlandet, begynder de at afsøge det europæiske marked for godkendelser og importøraftaler.

Alene i 2020 etablerer de importøraftaler i Holland, Frankrig, Tyskland, Belgien og Italien. I Danmark er det Andersen Motors A/S, som også importerer Suzuki, der har fået Aiways-tjansen. De mange importøraftaler betyder, at Aiways fra maj 2020 til i dag har kunne sende 2.500 U5-modeller til vores breddegrader. Deres næste model, U6, er allerede på samlebåndet og forventes klar til Europa senere i år. Man skal stå tidligt op, hvis man skal følge med Aiways, som det ser ud nu.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS