Kategorier
Elektrisk Test og anmeldelser Video

VIDEO: Audi e-tron GT — Den bedste elbil i verden?

Audi e-tron GT er ikke den hurtigste elbil på markedet. Den har heller ikke længst rækkevidde. Alligevel er den en kandidat til at være en af de fedeste elbiler, du kan købe lige nu. Hør hvorfor, når Berner tester Audi e-tron GT.

Video: Anders Berner  | Dato: 6. august 2021

Audi e-tron GT er dyrere end en Tesla Model S Long Range, der tilmed har længere rækkevidde, flere kræfter og er hurtigere fra 0 til 100 km/t. I princippet burde der ikke være mere at diskutere. Men det er der.

Den elektriske Grand Tourer fra Ingolstadt er nemlig velbygget og luksuriøs til en grad, hvor amerikaneren ikke kan være med.

Måske er Audi e-tron GT endda luksuriøs til en grad, hvor ikke en gang andre Audi-modeller kan være med? Se hvorfor den er så lækker, som den er, når Berner tester Audi e-tron GT i videoen herunder.

Audi e-tron GT Quattro

Motor: To elmotorer

Batterikapacitet: 83,2 kWh

Ydelse: 476 hk / 630 Nm

0-100 km/t: 4,1 sek.

Tophastighed: 245 km/t

Rækkevidde: 479 km (WLTP)

Testbilens pris: 1.148.267 kr.

(e-tron GT starter fra: 929.990 kr.)

Hvad betyder GT?

Hvor GT på dansk godt kan være en forkortelse for det Gamle Testamente, er det i bilverdenen en forkortelse for Gran Turismo eller Grand Tourer, som i øvrigt betyder det samme. Men hvad betyder dét så rent praktisk?

En Grand Tourer er en bil, der kombinerer sportsvognspræstationer med komfort, og som typisk har plads til fire personer og bagage. Definitionen kan sagtens diskuteres, men utvivlsomt er det, at en GT alle dage har været en eftertragtet biltype, der har fragtet kendte og kongelige hurtigt rundt på komfortabel facon i årtier, og som samtidig har haft en stor historisk betydning for bilindustrien.

LÆS OGSÅ | TEST: Audi e-tron GT rammer rigtigt

GT-bilerne slår for alvor igennem i 1950’erne, hvor det særligt er de italienske bilmærker, der perfektionerer deres egen Gran Turismo-betegnelse. Lancia, Ferrari, Fiat og Maserati laver alle GT-modeller, der er komfortable, hurtige, flotte at se på og ikke mindst dyre i indkøb købe.

I efterkrigstiden er Europa svagere økonomisk stillet end USA, hvilket driftige og bilglade forretningsfolk som Max Hoffman og Luigi Chinetti hurtigt øjner. Hollywood-livsstilen kører for fulde gardiner i 50’erne og 60’erne, og de eksotiske biler fra Europa er i høj kurs blandt filmstjernerne samt blandt dem, der gerne vil ligne dem. Hurtigt bliver USA derfor det største marked for europæiske GT’ere, hvilket gav de økonomisk pressede europæiske bilproducenter kapital til at udvikle biler som Mercedes-Benz 300SL Gullwing og Ferrari 250 GT, der i dag begge er ubetalelige enhjørninger.

Med Audi e-tron GT tages der hul på en ny æra for de legendariske GT’ere. Det er den første, rigtige, elektriske Grand Tourer, hvor man indpakket i luksus både både har plads til familien og kan køre hurtigt, uden at der går for meget sport i den. Det bliver spændende at se, hvem af Audis konkurrenter der følger trop med den næste, elektriske GT’er.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.