juni 3, 2022

Video: Polestar 1 – den sjældne, svenske raket

Svenske biler er sikre, solide og elgtestede til op over begge ører – men er de også sjove og smukke? Ja! Polestar 1 er i hvert fald.

Video: Anders Berner

Den er for længst udsolgt, og da du kunne købe den, var den svinehamrende dyr. Alligevel tager Berner et kig på Polestar 1, fordi den er noget helt specielt.

Selvom det er elbilen Polestar 2, der har dannet det forretningsmæssige grundlag for Polestar, var det Polestar 1, der åbnede ballet. Det er en gudesmuk grand tourer udført i det pureste kulfiber med et seriøst hybridsystem.

Kan Polestar 1 bære de mange rosende gloser og prisskiltet på svimlende 1,9 mio. kr.? Det forsøger Berner at svare på, når han kører den lige her.


Polestar 1

Motor: 2-liters benzinmotor + to elmotorer
Ydelse: 609 hk/1.000 Nm 
0-100 km/t: 4,2 sekunder
Tophastighed: 250 km/t
Elektrisk rækkevidde: 124 kilometer
Mål (L/B/H): 459/196/135 cm
Bagagerumsvolumen: 126 liter
Pris: 1.895.000 kr. (Udgået)


Fra Göteborg til Chengdu

Historien om Polestar er ingenlunde lineær. Det starter som ‘Flash Engineering’ i 1996 med den svenske racerkører Jan Nilsson ved roret. Jan Nilsson etablerede virksomheden på basis af at have kørt hjemmetunede Volvo-racerbiler til over 100 sejre i Europa. Først i 2005 bliver det opkøbt af Christian Dahl, som omdøber virksomheden Polestar.

Selvom forbindelsen til Volvo fortsat er stærk, og Polestar konsekvent beskæftiger sig med Volvo-racerbiler, forbliver Polestar en separat virksomhed. Volvo honorerer dog loyaliteten og succesen fra racerbanen ved at bruge Polestar, når gadebiler skal tunes og optimeres.

LÆS OGSÅ | Test: Tak for dansen, Polestar 1

Kinesiske Geely opkøber i 2010 Volvo, mens Volvo i 2015 opkøber Polestar af Christian Dahl, som dog holder fast i racerbilerne – nu under navnet Cyan Racing. De første par år ændrer opkøbene dog intet, da Geely og Volvo fortsat bruger Polestar-navnet til hurtige varianter af personbiler. Ligesom M og AMG.

I 2017 sker der noget. Volvo annoncerer, at Polestar løsriver sig og bliver et selvstændigt eksklusivt elbilmærke. Selv på Volvo-hovedkontoret rykker Polestar ud, og over på den anden side af vejen i eget domicil på samme grund, mens produktionen startes op i Chengdu, Kina, på foranledning af Geely.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS