november 12, 2021

VIDEO: Derfor bliver stationcars nemmere at sælge end SUV’erne

Inden længe bliver det svært at sælge en crossover eller en SUV – i hvert fald hvis du spørger Berner. Det bliver stationcars, der tager over! Hør hvorfor i denne video.

Video: Anders Berner  | Dato: 12. november 2021

Crossovers og SUVer er de absolut mest populære biltyper i Danmark såvel som Europa. De højbenede biler står for næsten halvdelen af bilsalget i Europa og sælger bedre end mikro-, mini- og mellemklassebilerne til sammen.

Den udvikling kommer dog til at vende inden længe, hvis du spørger Anders Berner. Den gode, gamle stationcar kommer til at tage over for de højbenede biler, og til at illustrere sin pointe har han en Toyot… vi mener, Suzuki Swace.

Hør hvorfor Berner mener, at stationcars bliver nemmere at sælge end en SUV i nærmeste fremtid i videoen herunder.

Suzuki Swace

Motor: 1,8-liters benzin + el

Ydelse: 122 hk

0-100 km/t: 11,1 sekunder

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 22,2 km/l

Pris: 304.990 kr.

(Swace fås fra 279.990 kr.)

De herlige herregårdsvogne

Rummelig personbil med stort bagagerum indeholdt i passagerkabinen og med adgang via en bagdør” – sådan lyder definitionen på en stationcar, når man slår det op i den danske ordbog. Selvom biltypen har ændret sig gennem tiden, og det danske ord ‘herregårdsvogn’ er skiftet ud med det engelskklingende ‘stationcar’, har den haft en stor plads i den danske såvel som europæiske vognpark.

Stationcar som fænomen stammer fra USA og trækker tråde helt tilbage til den første masseproducerede bil, Ford Model T. Den skelsættende Ford Model T så dagens lys i 1908, og allerede i 1910 eksperimenterede man hos Ford med en stationcar-version af bilen. Her byggede man en trækabine bag på den eksisterende bil og skabte således mere plads til både bagage og passagerer.

SE OGSÅ | VIDEO: Porsche 911 GT3 – ét styk vanvittig Porsche

Selvom USA er ophavsland til den populære stationcar, er det i bred udstrækning også USA, der i en årrække har været i gang med at lægge den i graven. Det er nemlig amerikanernes hang til høje og benzintørstige Sport Utility Vehicles (SUV), der har smittet af på Europa. I 2020 stod de højbenede biler for 44 procent af bilsalget i Europa, mens de i Danmark stod for 33 procent. Og den udvikling ser ud til at fortsætte.

I hvert fald lidt endnu. For som du kan høre på Anders Berner i videoen herover, spår han en lys fremtid for de herlige herregårdsvogne. Den amerikanske holdning til at bilernes størrelse er primær og benzinøkonomien sekundær fordufter i takt med, at oliereserverne svinder ind. De lange, slanke og aerodynamiske stationcars er langt mere nøjsomme, når det kommer til benzintørst, og derfor kan de meget vel være på tilbagetogt i den europæiske vognpark.

De mange kaldenavne

Stationcar er som nævnt blevet universalbetegnelsen herhjemme, mens amerikanerne tyer til ‘Station Wagon’ og briterne til ‘Estate Car’. Herudover forsøger bilproducenterne selv at tage ejerskab på betegnelsen med mundrette marketingnavne, der skal lyde lækkert. Det lækre ord herregårdsvogn, som jeg selv har tyet til, stammer eksempelvis fra svenske Volvo, der solgte både Volvo PV544 og Amazon som Herregårdsvogn.

Herunder får du et udpluk af, hvad bilproducenterne kalder deres stationcar-versioner:

Audi: Avant

BMW: Touring

Citroën: Tourer

Kia: SW

Opel: Sports Tourer 

Peugeot: SW

Renault: Tourer

Seat: Sportstourer

Skoda: Combi

Toyota: Touring

Volkswagen: Variant

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS