Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Anders Berner & Jacob Dalby
Har du penge så kan du få, men har du ingen, så må du gå. Sådan plejer det at være, når man handler bil. Men ikke længere. Krig, corona og mangel på mikrochips har sat bilproducenterne tilbage – særligt når det kommer til at spytte de eftertragtede elbiler af samlebåndet.
Selv med pengene i hånden kan din lokale forhandler ikke kvittere med en fabriksny elbil hverken i morgen eller i overmorgen. Nogle forhandlere melder om ventetider på over et år!
Er der virkelig nogen, der vil vente så længe på deres bil? Og hvad betyder leveringstiderne for brugtpriserne? Dét og meget mere ser vi nærmere på i denne udgave af Bilbasen Strøm.
Bilindustrien har hverken haft vind i sejlene eller held i sprøjten de sidste par år. Der er flere faktorer, der er gået imod dem, og hver gang produktionen har været på vej tilbage til normalt niveau, har endnu et uheld hæmmet industrien.
Det starter naturligvis med Covid-19 pandemien. Smitten breder sig, og bilproducenterne må, nærmest uden varsel, lukke ned for produktionen i både halve og hele måneder. Det sætter naturligvis de fleste bilmærker godt tilbage i forhold til at kunne opretholde normale leveringstider.
SE OGSÅ | Video: Leveringstid på my bil kan være et år eller mere
Pandemien fik den gennemsnitlige vestlige forbruger til at ændre sine købevaner markant. Salget af elektronik steg eksplosivt under nedlukningen, og som resultat rippede elektronikproducenterne hylderne for mikrochips. Så da bilproducenterne endelig kunne åbne op for produktionen igen, var der en heftig mangel på chips og halvledere dertil. Det er der sådan set stadig.
Og nå, ja. Så blev en af verdens største chipproducenter, Renesas Electronics Corp i Japan, ramt af en storbrand i produktionsanlægget. Virksomheden, der stod for svimlende 30% af produktionen af mikrochips til bilindustrien, var sat helt ud af spil. I samme periode var chipproducenter i Texas sat ud af spil grundet ekstreme vejrforhold.
LÆS OGSÅ | Dyr strøm: Clever skruer op for priserne
Læg dertil et containerskib på tværs i Suez-kanalen, der forsinkede al fragt inklusive dele til bilindustrien, og nu også en krig i Ukraine. Ukraine, der, indtil for nyligt, var en af verdens største leverandører af ledningsnet til bilindustrien. Her fik 22 bilproducenter leveret ledningsnet fra 38 fabrikker, der beskæftigede godt 60.000 ukrainere.
Dér har du det. En hel håndfuld faktorer og kedelige hændelser, der, foruden en masse andre industrier, har presset en forenet bilindustri helt ud i tovene. Hvor længe der præcist går, før vi kan forvente normale tilstande igen, er ikke til at sige. Men Jan Lang spår 2025.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.