maj 24, 2022

Video: Der er lange ventetider på elbiler – hvad kan du selv gøre?

Der er lang ventetid på fabriksnye elbiler. Meget lang. Men hvorfor? Og hvad kan du gøre? Bilbasen Strøm ser nærmere på de lange ventetider.

Video: Anders Berner & Jacob Dalby

Har du penge så kan du få, men har du ingen, så må du gå. Sådan plejer det at være, når man handler bil. Men ikke længere. Krig, corona og mangel på mikrochips har sat bilproducenterne tilbage – særligt når det kommer til at spytte de eftertragtede elbiler af samlebåndet.

Selv med pengene i hånden kan din lokale forhandler ikke kvittere med en fabriksny elbil hverken i morgen eller i overmorgen. Nogle forhandlere melder om ventetider på over et år!

Er der virkelig nogen, der vil vente så længe på deres bil? Og hvad betyder leveringstiderne for brugtpriserne? Dét og meget mere ser vi nærmere på i denne udgave af Bilbasen Strøm.

Uheld på uheld

Bilindustrien har hverken haft vind i sejlene eller held i sprøjten de sidste par år. Der er flere faktorer, der er gået imod dem, og hver gang produktionen har været på vej tilbage til normalt niveau, har endnu et uheld hæmmet industrien.

Det starter naturligvis med Covid-19 pandemien. Smitten breder sig, og bilproducenterne må, nærmest uden varsel, lukke ned for produktionen i både halve og hele måneder. Det sætter naturligvis de fleste bilmærker godt tilbage i forhold til at kunne opretholde normale leveringstider.

SE OGSÅ | Video: Leveringstid på my bil kan være et år eller mere

Pandemien fik den gennemsnitlige vestlige forbruger til at ændre sine købevaner markant. Salget af elektronik steg eksplosivt under nedlukningen, og som resultat rippede elektronikproducenterne hylderne for mikrochips. Så da bilproducenterne endelig kunne åbne op for produktionen igen, var der en heftig mangel på chips og halvledere dertil. Det er der sådan set stadig.

Og nå, ja. Så blev en af verdens største chipproducenter, Renesas Electronics Corp i Japan, ramt af en storbrand i produktionsanlægget. Virksomheden, der stod for svimlende 30% af produktionen af mikrochips til bilindustrien, var sat helt ud af spil. I samme periode var chipproducenter i Texas sat ud af spil grundet ekstreme vejrforhold.

LÆS OGSÅ | Dyr strøm: Clever skruer op for priserne

Læg dertil et containerskib på tværs i Suez-kanalen, der forsinkede al fragt inklusive dele til bilindustrien, og nu også en krig i Ukraine. Ukraine, der, indtil for nyligt, var en af verdens største leverandører af ledningsnet til bilindustrien. Her fik 22 bilproducenter leveret ledningsnet fra 38 fabrikker, der beskæftigede godt 60.000 ukrainere.

Dér har du det. En hel håndfuld faktorer og kedelige hændelser, der, foruden en masse andre industrier, har presset en forenet bilindustri helt ud i tovene. Hvor længe der præcist går, før vi kan forvente normale tilstande igen, er ikke til at sige. Men Jan Lang spår 2025.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS