Kategorier
Brugtbil Test og anmeldelser Video

Billig Range Rover? Så meget sparer du på brugt luksus

Velar er navnet på den seneste Range Rover-model. Den ligner en million, og det koster den også. Men med fire fesne cylindre under hjelmen er det fristende at kigge efter brugte alternativer blandt de højbenede, britiske luksusbiler.

Tekst: Esben Skrumsager | Video: Anders Berner | Dato: 7. juni 2019

Velar. Det er navnet på den seneste model fra Range Rover, som udfylder hullet mellem den lille Evoque og Range Rover Sport. Velar ligner en Range Rover til flere millioner med et potent ydre og et luksuriøst interiør. Men hvis du gerne vil leve i illusionen om, at din Velar er bedre end alle andre biler, så må du for guds skyld ikke trykke på startknappen.

Under motorhjelmen på testbilen ligger nemlig en tudeprinsesse af en firecylindret dieselmotor. Så selvom den leverer hæderlige 250 hestekræfter, giver den dig mildest talt ikke lyst til at lege med speederen.

Med priser fra 1.057.900 kroner er der dog ikke sparet på mange af de andre detaljer, der gør den til en rigtig Range Rover…

Udstyr i Range Rover Velar

Bagklappen er elektrisk, gearvælgeren popper op af midterkonsollen, og infotainment-skærmen løfter sig, når du tænder bilen. Den har blærede dørhåndtag, som skyder sig ud, når du låser bilen op, og kaster du knasterne efter en 6-cylindret udgave, får du ultrakomfortabel luftaffjedring med som standard.

Og nå ja, så kan den naturligvis begå sig i terrænnet. Åbner du dørene på Velar, kan du se på tætningerne, at den er lavet til at kunne køre offroad. Faktisk kan du køre i helt op til 60 centimeter dybt vand uden at få våde fødder.

Mens prisen for hele pakken hos forhandleren er på den dyre side af en million kroner, kommer du væsentligt længere, hvis du vælger Velar som firmabil. Her lyder beskatningsværdien på “kun” lidt over 600.000 kroner.

Nå, det var nok om Velar. For hvis hvis du ikke lige har en million kroner, der brænder i lommen, eller du bare ikke vil gå på kompromis med antallet af cylindre, så er der masser af brugte alternativer…

Der er i skrivende stund mere end 300 Range Rovere til salg i Danmark. Størst er udbudet af Range Rover Sport, men lad os begynde med at se nærmere på den mindste model, der siden 2011 har gjort det muligt for dig med herregårdsdrømme at få fingrene i en ægte Range Rover uden at pantsætte hele den børneflok, du forsøger at finde en bil til.

Range Rover Evoque 2011-2019

Range Rover Evoque blev præsenteret i 2011 som et smart og kompakt – og ikke mindst billigere – alternativ til de klassiske Range Rover-modeller. Trods et mere spiseligt prisskilt er kvaliteten i kabinen den samme. Du finder ikke bedre plastik, læder og stof i denne prisklasse. Kabinen er stilet og med masser af Range Rover-følelse, men det kompakte coupé-inspirerede design efterlader ikke oceaner af plads til den store familie.

Der er i øjeblikket 69 eksemplarer af Range Rover Evoque til salg på Bilbasen. En god håndfuld af dem med 6-7 år på bagen koster nu mindre end 400.000 kroner.  En af de interessante er denne Evoque fra 2014 med 103.000 kilometer på tælleren, som nu koster langt under halvdelen af nyprisen.

Alle Evoque til salg på Bilbasen er med fire cylindre – og for de flestes vedkommende med diesel i tanken – så hvis du vil have tangenter at spille på i motorrummet, må du kigge opad. Både i forhold til bilens og prisens størrelse…

Range Rover Sport (2013-)

Fire diesel-cylindre har været et populært valg hos Evoque-kunderne. Og det bliver formodentlig også tilfældet med Range Rover Velar. Men hvis du tørster efter mere power og en fed motorlyd, så er Range Rover Sport det helt rigtige valg. Her får du nemlig enten 6 eller 8 cylindre under hjelmen i alt fra 2,7 til 5,0-liters motorer.

TIL SALG | Søg efter Range Rover Velar på Bilbasen

Det er ikke kun motorblokken i en Range Rover Sport, der er monstrøs. Selve bilen er i det hele taget noget af en kleppert. Og ligesom hos konkurrenterne betyder de mere end 2 tons køreklar vægt, at slitagen ikke er til at overse. Et nyt sæt dæk koster omkring 10.000 kroner. Og skal du have nye bremseskriver og -klodser på alle fire hjul, kan du næsten lægge 10.000 mere oveni de 6-8.000 kroner, som et almindeligt serviceeftersyn løber op i.

Men selvom bilen er stor – og værkstedsregingerne kan blive det samme – får du med en Range Rover Sport både masser af praktisk luksus og terræn-egenskaber i verdensklasse. Bilen har forseglinger i dørene, så der ikke trænger vand ind, selvom du kører gennem en 85 centimeter dyb flod.

De imponerende egenskaber i terrænet betyder dog, at du ved brugtkøb skal være opmærksom på, om den tidligere ejer har været lidt for hård ved undervognen. Bøsninger, dæk og bremser, kan sammen med undervognen i det hele taget være slidt, hvis bilen har levet en stor del af livet udenfor asfaltens hvide striber.

En Range Rover Sport er grundlæggende skruet fornemt sammen. Og du skal lede længe efter en mere luksuriøs oplevelse i klassen. Men du skal både have et solidt budget for at kunne købe den og for at kunne holde den kørende.

TIL SALG | Søg efter Range Rover Sport på Bilbasen

Priser på brugt Range Rover Sport

Da Range Rover Sport findes i noget ældre udgaver end Evoque, kan du også finde eksemplarer til en noget billigere pris. De billigste eksemplarer finder du til under 200.000 – svarende til en femtedel af nyprisen på en Range Rover Velar. Men så får du også kun seks cylindre i en dieselmotor.

Skal det være en “rigtig” Range Rover med otte cylindre, er denne Range Rover Sport et godt bud. Prisen på herligheden var omkring 1,6 millioner, da den var ny, så du sparer næsten 1,4 millioner ved at vælge en model med 14 år og 225.000 kilometer i bagagen.

Af Esben Skrumsager

Bilnyheder fra ind- og udland samt tests af nye biler med fokus på praktiske egenskaber for familien er Esben Skrumsagers fokusområder.

Med erfaring fra blandt andet Ekstra Bladet, Søndagsavisen og Bil Magasinet er Esben på trods af sine blot 30 år en erfaren herre inden for motorjournalistik.

Esben har en forkærlighed for de tyske bilmærker. Porsche er blandt favoritterne, og privat fragter han familien rundt i en BMW 3-serie fra 2014 (F31). Når vejret tillader det, foretrækker han dog ofte sin motorcykel.