Langtidstest: Renault Scenic E-Tech – Introduktion
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Video: Anders Berner | Dato: 22. januar 2021
De nye afgifter har været på alles læber med god grund. Særligt de miljøvenlige el- og plug-in hybridbiler er blevet tilgodeset med de nye afgifter, og det gør, at flere danskere pludseligt har fået råd til større og bedre biler, end de hidtil har haft.
Alligevel er de nye afgifter stadig en stor ubekendt for mange, ligesom de danske bilimportører har knoklet for at greje hvilke prisskilte, der skal sættes i forruderne. Hvilke biler er faldet mest i pris? Hvad kan det bedst betale sig at købe?
Det har Anders Berner sat sig for at svare på. Og til det, har han allieret sig med Bilbasens markedsanalytiker Jan Lang.
Selvom de nye afgifter giver store økonomiske besparelser på mange biler, får du en lang næse, hvis du troede, du nu kunne gafle en Ford Kuga eller Citroën C5 Aircross plug-in hybrid til små penge.
De billigere plug-in hybridbiler har nemlig fået en afgiftstigning. De holder med andre ord kun deres oprindelige prisniveau, fordi bilimportørerne stadig vil sælge dem og derfor selv har modreguleret priserne.
SE OGSÅ | Her er bilerne, der taber mindst i værdi
Når det kommer til plug-in hybridbilerne, er det nemlig de dyrere modeller, hentet fra den såkaldte ‘direktørklasse’, som er blevet billigere. Her er afgiftbesparelserne til gengæld til at tage og føle på. Se de store prisfald i tabellen.
Før: 650.000 kr. — Nu: 505.000 kr.
Før: 635.000 kr. — Nu: 522.000 kr.
Før: 850.000 kr. — Nu: 628.000 kr.
Før: 1.116.000 kr. — Nu: 860.000 kr.
Før afgiftsændringerne kom på tale, havde elbilerne ringe udsigter for fremtiden. Det var nemlig planlagt, at registreringsafgiften på elbilerne gradvist skulle stige, således de landede på et niveau omkring de traditionelle benzin- og dieseldrevne biler om blot et par år. Det ville naturligvis ikke have sat gang i den grønne omstilling — tværtimod.
Derfor er elbilerne selvfølgelig blevet tilgodeset i de nye afgifter. Den gradvise indfasning af registreringsafgift er først og fremmest forlænget, mens også bundfradraget er hævet markant. I det gamle afgiftssystem var elbiler op til 330.000 kr. afgiftsfritaget. Nu er elbiler helt op til 550.000 kr. afgiftsfritaget.
Det betyder helt håndgribeligt, at det også er blevet billigere at få fingrene i udvalgte elbilmodeller. Tesla Model 3 har oplevet et beskedent prisfald på omkring 14.000 kr. mens en premium-elbil som Porsche Taycan Turbo S er steget med voldsomme 242.000 kr. Hos Volkswagen har man været fremadsynet, hvorfor de kommer til at introducere den kommende ID.4 til en lavere pris end først tiltænkt for at lade modellen drage gavn af det nye afgiftssystem.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
En god gammeldags shitstorm har ramt det britiske bilmærke Jaguar, der i en moderne og nærmest woke genfødsel af brandet har fået det forenede internet på nakken.
BMW har brug for en ny iX3 her og nu, men produktionen af den nye elektriske SUV starter først i slutningen af 2025 på fabrikken i Ungarn – og den eksisterende iX3 udgår nu af produktion i Kina.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.