Test: Er Cupra Born VZ den elektriske tids GTI?
Den kompakte Cupra Born VZ har 326 hestekræfter, baghjulstræk og elektronisk styret undervogn – og lang rækkevidde. Er den bare hurtig eller også sjov?
Tekst & video: Morten Bek / d. 30. november 2021
Som forbruger er det umuligt at overskue, hvor meget det at eje en bil påvirker miljø og omgivelser. Der er tusind ting at tage hensyn til, og kun få af de oplysninger har man adgang til. Vi kan aflæse forbruget – benzin, diesel, el eller brint – men vi kan ikke se, hvor meget produktionen af vores bil, skrotningen af vores bil og andre elementer påvirker.
SE OGSÅ | Hvor stammer dækkene, forlygterne og automatgearet fra?
Bilproducenterne oplyser ikke ligefrem gladeligt om miljøpåvirkning. Det handler om at reducere det direkte udslip af CO2 fra bilerne – men det er langt fra hele historien om, hvad bilen betyder for miljø og omgivelser.
Vi prøver at blive klogere på, hvor meget produktionen og brugen af en enkelt bil – fra vugge til grav – påvirker miljøet. Men bilproducenterne har en kæmpe opgave i forhold til at gøre det langt mere klart.
Vi har tendens til kun at fokusere på, hvor meget CO2 en bil udleder, når den kører på vejen. Det har uden tvivl rigtig meget at gøre med, at den udledning fiser lige ud i luften omkring os og dermed kan ramme os som mennesker meget direkte.
SE OGSÅ | Skift dæk to gange om året for sikkehedens og køreegenskabernes skyld
Men det er et fokus, som er alt, alt for snævert. Uanset om det handler om elbiler eller biler med forbrændingsmotor, så er det store billede vigtigt at prøve at overskue: ikke bare CO2-udledningen, men hele miljø- og ressourcepåvirkningen fra produktionen af bilen, bilens brug og bilens skrotning, når den ikke længere kan bruges.
Det er en påvirkning, som er meget svær at finde frem til. Stort set ingen bilproducent taler om påvirkningen og brugen af ressourcer, så som forbruger står man på herrens mark. Men Polestar har, som et af de få mærker, givet indblik i en bils samlede påvirkning på CO2-kontoen.
LÆS OGSÅ | Første tur: Volvo C40 er XC40 med en fræk afslutning
Desværre giver det ikke indblik i, hvor råstofferne og materialerne kommer fra, og hvordan tilblivelsen og anskaffelsen af disse påvirker på andre måder. Det skal blive bedre – også fordi der rent faktisk har været store forbedringer i produktionen i de seneste 10-15 år.
Den kompakte Cupra Born VZ har 326 hestekræfter, baghjulstræk og elektronisk styret undervogn – og lang rækkevidde. Er den bare hurtig eller også sjov?
Den store Kia EV9 bliver nu hurtigere og sjovere. Med cirka 509 hestekræfter, adaptiv undervogn og kunstige gearskift kan den blive den sjoveste store elbil.
En af årets mest interessante elbiler er Renault Scenic E-Tech. Nu har vi fået den til test i nogle måneder for at finde ud af, om den er et godt køb.
Hyundai Ioniq 9 er både stor i størrelsen og stor på rækkevidde. Den nye syvsæders elbil fra Hyundai er over fem meter lang og har en rækkevidde op til 620 kilometer.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2024 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.