Kategorier
Forbrugerstof Video

VIDEO: Derfor er brintbilen for de få

Brint og brændselsceller er en spændende teknologi med mange fordele. Alligevel er udvalget af brintbiler på et absolut minimum. Hvorfor?

Af: Morten Bek / d. 24. marts 2020

Biler, der bruger brint som brændstof, er kun lidt mere udbredte end biler med jetmotor. Jetmotorer i biler hører af rigtig mange grunde mest hjemme i science fiction fra 50’erne. Men en del bilproducenter har til gengæld forsket og udviklet på brintteknologien i biler i årtier. Så hvorfor er brintbilen ikke udbredt?

LÆS OGSÅ: Vi tester brint vs el

Teknologien findes, og du kan købe dig en brintbil lige nu og her. Brintbilen fungerer nemt og uden lokal emission, præcis som en elbil. Men udvalget af brintbiler kan tælles på få fingre, og mulighederne for at tanke op er stærkt begrænsede. Dét er blandt andet med til at holde udbredelsen helt i bund. Produktionen af brint, om den produceres til at blive transporteret ud til tankstationen eller laves direkte på tanken, giver også anledning til spørgsmål.

Er brintbilen på nogen måde interessant for den almindelige bilkøber? Bilbasens Guide med Morten Bek tester den nye brintbil Hyundai Nexo for at komme svaret nærmere.

Med brintbilen har man hverken de udfordringer, der kommer med en bil på benzin eller diesel, eller dem man har med en elbil. Brintbilen kan fyldes med brint på få minutter, meget hurtigere end nogen elbil. I modsætning til en bil med forbrændingsmotor kommer der endda intet skadeligt ud af udstødningen. Der kommer kun vand og vanddamp ud.

LÆS OGSÅ: 8 virkelig dumme ting i biler

Men vi ser ikke brintbiler overalt. De fleste af os ser aldrig en brintbil, og det er ikke kun fordi, sådan en ikke nødvendigvis skiller sig ud eller skilter med, at der er brint i tanken. Der er ganske få brintbiler i produktion, også selv om bilproducenter i årtier har forsket, testet og udviklet.

Både Hyundai, Honda og Toyota holder på med brintbiler, og det har længe virket til, at gennembruddet var på vej. Det er stadig på vej, og det holdes tilbage af manglende infrastruktur, produktionen af brint, priserne på bilerne og skiftende fokus.

LÆS OGSÅ: Alt du skal vide om elbiler findes her

Hvordan en brintbil kører, hvad der sker med brinten i tanken, og hvad teknologien ellers kan, er det derfor de færreste, som kender til. Bilbasens Guide med Morten Bek giver et indblik i den spændende teknologi og et bud på, hvad vi kan forvente os af brintbilen i fremtiden. Inklusive en test af den nye brintbil Hyundai Nexo.

Af Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.