februar 22, 2022

Video: Har forbrændingsmotoren en fremtid?

Elbilerne får al opmærksomheden, mens benzin- og dieselmotorer hurtigt presses ud. Der er stadig liv i forbrændingsmotoren, og både motorer og brændstof udvikler sig

Tekst & video: Morten Bek / d. 22. februar 2022

For 10 år siden var en elbil en skæv ting. En afart og noget kun de mest forhippede kunne finde på at købe. På bare nogle få år har det ændret sig, og den elektrificerede bil er for længst blevet helt almindelig. Elbilen er blevet fremtidens bil.

LÆS OGSÅ | Træt af elbiler? Syntetisk brændstof fra Porsche er din redning

Hvor efterlader det biler med forbrændingsmotor? På et mørkt sted. Forbrændingsmotoren, altså motoren i biler vi putter benzin eller diesel i, er forfulgt og presset – på grund af forurening og brændstoffet i sig selv.

Men der er kræfter, der arbejder på, at vi kan beholde forbrændingsmotoren – i hvert fald et godt stykke ud i fremtiden.

Charme er næppe nok

Elmotoren er uhyre effektiv, og den er ukompliceret. Få bevægelige dele, øjeblikkelig kraftudfoldelse. Men vigtigere endnu: Elbilen udleder ingen partikler og CO2, der hvor den kører. Det er, sammen med muligheden for strøm fra vedvarende kilder, elbilens store force.

Charme har den ikke, elmotoren. Der er ingen skævheder og ingen virkelig variation, som der er i en “gammeldags” benzin- eller dieselmotor. Tre cylindre, fem cylindre, seks, otte, 10, 12 og 16 cylindre. Og selvfølgelig fire cylindre, som de fleste danske bilister kører rundt med. De opfører sig vidt forskelligt, og man kan mærke forskel på en BMW-motor og en Toyota-motor.

SE OGSÅ | Bentley krydser Island på benzin udviklet af halm

Charmen kan næppe redde forbrændingsmotoren, nu hvor elbilerne tordner frem. Der skal gøres noget ved udledningen, og der skal gøres noget ved brændstoffet. Der er bilmærker, som fortsat arbejder på helt nye og mere effektive forbrændingsmotorer. Og der er projekter, som arbejder på syntetisk brændstof. Det er brændstof, der ikke skal pumpes olie op af undergrunden til – og det er brændstof, som potentielt kan sænke udledningen dramatisk.

Der er, med andre ord, stadig gang i motorer med klassisk forbrænding og brændstoftilførsel. Om det rækker langt ind i fremtiden? Om bare nogle få år ved vi meget mere.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS