Kategorier
Video

Video: Miljøzoner får store konsekvenser for Berners gamle skodøse

I 2023 kan du risikere, at du ikke må køre ind i miljøzonerne, hvis din gamle dieselbil ikke har partikelfilter – hvad gør du?

Video: Anders Berner

Berners gamle skodøse, den sølvgrå Skoda Octavia, har været udsat for lidt af hvert – og han elsker den bil. Men meget tyder på, at den gamle Skoda inden for en relativ kort periode, ikke længere kan køre ind til København, fordi den ikke har partikelfilter.

Årsagen er miljøzonerne i de større danske biler, der nu ikke kun involverer lastbiler, varevogne og busser men også dieselpersonbiler. Men så monterer vi da bare et partikelfilter, spørger Berner sin mekaniker.

Ikke helt… Det kan nemlig være en bekostelig affære. Se med i The Berner Show, hvor Berner undersøger prisen for et partikelfilter til sin gamle Skoda og taler med FDM om alle de bilister, der kører dieselbil uden partikelfilter.

Hvad er miljøzoner?

Miljøzonerne ligger i København, Frederiksberg, Aalborg, Odense og Aarhus. Til en start involverede zonerne kun lastbiler, busser og varebiler men i marts i år vedtog Folketinget, at de fem miljøzonekommuner i fremtiden har mulighed for at skærpe kravene, så det ikke længere bliver lovligt for dieselpersonbiler, uden partikelfilter, at køre i miljøzonerne. Skærpelsen kan dog tidligst træde i kraft fra 2023.

Zonerne er til for at sikre renere luft til borgerne i de største byer hvor mange bor og arbejder. Men de er samtidig et indgreb i den fri bevægelighed og kan få store konsekvenser for bilister med netop ældre dieselbiler, der ikke har partikelfilter.

LÆS OGSÅ | Skodaens værste mareridt… RUST!

Ifølge FDM er det omkring 77.000 biler, der, hvis skærpelsen vedtages, ikke længere kan køre i miljøzonerne. Hvis de alligevel gør vil ejerne modtage bødeforlæg. Kontrollen med miljøzonerne er baseret på automatisk check af nummerplader med kamera ligesom politiet også kan føre kontrol.

Af Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.