februar 5, 2021

VIDEO: Skoda sløjfer sporten i ny elektrificeret Octavia RS

Den nye Skoda Octavia RS er blevet elektrificeret som plug-in hybrid og er ikke så meget RS, som den førhen har været. Det er mere en hygge-Skoda, end det er en sports-Skoda. Alligevel er Berner ikke så utilfreds.

Video: Anders Berner  | Dato: 5. februar 2021

Hvad har den nye Skoda Octavia RS og en Faxe Kondi til fælles? Mængden af sport. Den nye Skoda Octavia RS giver dig nemlig omtrent ligeså meget sport, som en sukkersød sodavand giver dig kondi.

For hvor RS-logoet tidligere var garant for sport med hård undervogn og differentialespær i en praktisk, familievenlig indpakning, har Skoda nu smidt RS-logoet på en plug-in hybrid med bløde værdier. En fuldfed Octavia RS med ren benzinmotor kommer først senere.

Spørgsmålet er, om den elektrificerede RS’er, vi har fået indtil videre, er så skidt igen? Anders Berner har den nye Skoda Octavia RS under kyndig behandling med indspark fra den berømte og berygtede Suzuki Jimmy.

Skoda Otavia RS

Motor: R4, 1.395 cm, benzin + el

Ydelse: 245 hk

0-100 km/t: 7,3 sek.

Tophastighed: 225 km/t

Forbrug: 90,9 km/l

Rækkevidde på el: 60 km

Startpris: 369.995 kr.

Et RS-logo med tyngde

For Skoda betyder RS-forkortelsen ‘Rally Sport’. Det kommer derfor næppe bag på nogen, at forkortelsen stammer direkte fra Skodas ganske succesfulde deltagelse i rally. Betegnelsen blev introduceret af Skoda i 1974, hvor man smed de sportslige bogstaver på bagenden af en koncept-rallybil. Det var Skoda 200 RS, som dog kun blev produceret i tre prototyper.

Selvom den hækmotoriserede Skoda 130 nok må betegnes som ophavsbilen til de mange dårlige Skoda-jokes, din far sikkert har fortalt dig, blev den ret succesfuld i rallyverdenen. Skoda 130 RS fra 1977 blev med sin topfart på svimlende 220 km/t hurtigt en legende, og forblev det op gennem 1980’erne. Som både rally- og banebil fik 130 RS adskillige sejre på CV’et.

SE OGSÅ | VIDEO: De nye afgifter gør bedre biler billigere

I 2000 skrev Skoda sig op til deltagelse i det verdensomspændende WRC: World Rally Championship. På dette tidspunkt stod det udførligt i reglerne, at rallybilerne skulle være bygget på en gadebilsplatform produceret i minimum 2.500 styk. Derfor fik verden den første personbil fra Skoda med et RS-logo på bagsmækken: Octavia RS.

Den første Skoda Octavia RS blev særdeles velmodtaget, hvorfor Skoda skruede produktionstallene op til 17.600 som både sedan og stationcar. Den pæne modtagelse gjorde, at Skoda godt turde skrue produktionstallet op til 100.000 i anden generation Octavia RS. Tredje generation nåede op på 172.000 producerede eksemplarer.

Skoda fandt hurtigt, at der også var marketingpotentiale i rallyforkortelsen. Derfor kom i 2003 en Skoda Fabia RS og i 2018 en Skoda Kodiaq RS. Som Berner også forklarer, er den seneste fjerde generation Octavia RS også blevet mere en marketingøvelse med bløde værdier. Men det fjerner ikke den historiske tyngde fra forkortelse, og indtil den ‘rigtige’ RS’er med ren benzinmotor kommer, må vi klare os med plug-in-versionen.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Anders Berner

Som redaktionens videojournalist og TV-vært er Anders den primære testkører af de nyeste og mest interessante bilmodeller. Det kan blandt andet kan opleves på Bilbasens youtube-kanal.

Anders er fast mand på Bilbasen. Tidligere har blandt andre Ekstra Bladet, FDM og fagbladet Ingeniøren haft fornøjelse af Anders Berners både nørdede og meget entusiastiske tilgang til bilstoffet.

Anders er glad for elbiler og har blandt andet haft både Nissan Leaf og BMW i3 i garagen. Der er dog ikke noget, der kan bringe smilet frem på Berners læber som en baghjulstrukken bandit af en sportsvogn.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS