januar 10, 2023

Video: Har vi strøm nok til 3,5 millioner elbiler?

Der kommer hurtigt mange flere elbiler på vejene, men har vi strøm nok i elnettet, når alle skal til at lade deres biler op?

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

I 2035 er det slut med at købe en ny bil med diesel- eller benzinmotor i Europa. Sørgeligt, men sandt. Det betyder, at der kun må sælges såkaldte nul-emissionsbiler fra 2035. Blandt andet elbiler, der ikke udleder CO2 lokalt, hvor de kører.

LÆS OGSÅ | Officielt: EU forbyder forbrændingsmotorer fra 2035

Allerede nu kommer der hurtigt mange elbiler på vejene og de skal allesammen lades op med strøm. Et af de mere gængse postulater mod elbiler er, at der slet ikke er strøm nok i Danmark til at lade elbilerne op. Men kan det nu passe?

Bilbasen Strøm undersøger strømsituationen i Danmark, og kigger lidt ind i krystalkuglen for at få en fornemmelse af, om elnettet i Danmark er klar til de mange elbiler.

Elnettet skal udbygges

Lige nu er der omkring 2,7 millioner biler på nummerplader i Danmark og kun omkring 110.000 af dem er elbiler. Men hvad sker der, når der er 1.000.000 elbiler. Eller endnu flere. Kan elnettet følge med?

SE OGSÅ | Video: 3 gange længere rækkevidde end benzinbilen

Som det er i dag, kan det ikke, men elnettet udvikles og udbygges konstant til at kunne følge med behovet for strøm. Og hver gang der bliver sat en hurtiglader op, betales der et beløb til elnetselskaberne i det pågældende område, som bruger pengene på at udbygge elnettet.

SE OGSÅ | Video: Hvilke ladestandere findes der?

Men elbilerne er ikke de største strømslugere. I dag bruger vi 35 TWh i Danmark, og i 2030 skal vi bruge 104 TWh. Så altså tre gange så meget strøm. Men det er kun fire TWh, der skal bruges, hvis vi har 1 million elbiler i Danmark. Omkring fire procent.

Ny teknologi hjælper

For at komme udbygningen af elnettet lidt i møde, prøver man i dag at fordele strømmen ud over døgnet, så at vi ikke allesammen bruger meget strøm på én gang. Blandt andet med tariffer. Det betyder, som det er i dag, at det er langt dyrere at bruge elnettet mellem kl. 17 og 21, end det er mellem kl. 21 og 6.

SE OGSÅ | Video: Strømmen bliver dyrere ved spisetid og billigere om natten

Derudover hjælper bilproducenterne med ny teknologi. Én af de nye teknologier vi kommer til at benytte os af i fremtiden, er muligheden for at sende strøm fra bilens batteri ind i huset. Inden for 1-2 år vil man kunne lade elbilen op om natten, køre til og fra arbejde, og bruge den resterende strøm på bilens batteri til husholdningen.

Bilproducenter som Volvo, Polestar, Kia og VW er allerede langt med udviklingen af Vehicle to grid-teknologien.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS