april 26, 2022

Video: Er elbilen stadig billig?

Hvad koster det at lade en elbil op? Er elbilen stadig billigere end benzinbilen? Det er spørgsmål, der har fået luft under vingerne i kølvandet på stigende elpriser. Vi ser nærmere på regnestykket.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Krig og corona har presset priserne i vejret på mangt og meget. Fødevarer, olie, gas og el er blevet dyrere, hvilket både boligejere og børnefamilier allerede har mærket på egen krop. Også elbilisterne har lidt under elprisstigningerne.

Over 3 kr. pr. kilowatttime gør det dyrt at fylde elbilen med strøm, og selv de, der har haft fordelagtige abonnementsaftaler og fast pris, har oplevet stigninger. For nyligt kunne vi nemlig berette, at energiselskabet Clever skruer op for priserne med et såkaldt energitillæg for at imødekomme højere elpriser.

Så er det stadig billigt at køre elbil? Og hvad koster det at holde elbilen kørende sammenlignet med en benzin- eller dieselbil? Det ser vi nærmere på i denne udgave af Bilbasen Strøm.

Hvordan er prisen sat sammen?

Som Torben forklarer, er der stadig mange penge at spare om året, hvis man kører elbil. Hvor en dieselbil koster 25.000 kr. om året for 25.000 km og en benzinbil 30.000 kr., så kan en elbil holdes kørende uden rabataftaler for lige under 15.000 kr. om året.

Men hvad betaler man egentlig for, når man betaler for strømmen? Prisen indeholder nemlig langt mere end bare en kilowattime – faktisk er kun 12 procent af prisen elektricitet.

Sådan ser det i hvert fald ud, når energiselskabet Norlys præsenterer sammensætningen af elpriserne:

Sådan bliver elpriserne sammensat

  • 1% abonnement leverandører
  • 6% abonnement netselskab
  • 10% offentlige forpligtelser
  • 12% el
  • 12% transport af el
  • 20% moms
  • 39% afgifter

Som elbilist kan man tegne aftaler med energiselskaber, hvor man kan få afgiftsrefusion på strømmen til sin elbil. Refusionen ligger som oftest i omegnen af 1,10 kr. pr. kilowatttime.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS