Kategorier
Elektrisk Video

Video: Derfor er elbiler så hurtige

Vi bruger den nye Tesla Model S Plaid som eksempel, når vi forklarer, hvorfor elbiler kommer hurtigere fra start end benzin- og dieselbiler.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Næsten ligegyldigt hvilken elbil du sætter dig ind i, er den hurtig ud af starthullerne. Om det er en 13 år gammel BMW i3 eller den helt nye Tesla Model S Plaid er det de absolut færreste benzin- og dieselbiler, der kan være med de første meter.

LÆS OGSÅ | Video: Har vi strøm nok til 3,5 millioner elbiler?

Men hvordan kan det være? Selvom benzin- og dieselbilen har langt flere kræfter end elbilen den holder ved siden af, er det alligevel elbilen, der er hurtigst afsted.

Se med i Bilbasen Strøm, når vi forklarer, hvorfor elbiler er så hurtige. Anders Berner er med som ekspert og han har taget sin cykel med, for at illustrere.

Klar, parat hele tiden

Elbiler er altid klar, selv når de holder helt stille. De har moment fra nul omdrejninger og elmotoren er konstant klar med alle kræfter på én gang. Der er ingen benzin- eller dieselmotor, der først skal koble til og skyde brændstof ind, før at der sker en eksplosion og motoren kan levere kræfterne.

SE OGSÅ | Video: 3 gange længere rækkevidde end benzinbilen

Det gælder også den nye Tesla Model S Plaid, der med sine 1.020 hk og tre elmotorer er verdens hurtigste serieproducerede bil. 0-100 km/t tager blot 2,1 sekunder (med 1 fod rollout fratrukket).

Hjulspind er en dræber

I nogle elbiler er der gjort ekstra for, at accelerationen skal foregå så hurtigt som overhovedet muligt. Hjulspind er en dræber, når man gerne vil hurtigt afsted. Så i stedet for at montere sensorerne, der måler om hjulene spinner, på bremserne, er de i stedet monteret i selve elmotoren.

SE OGSÅ | 2023 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

Det betyder, at systemet hurtigere fanger og reagerer på hjulspind og dermed langt mere effektivt kan forhindre det. Reaktionstiden er simpelthen hurtigere.


Se brugte Tesla til salg her

Se flere brugte Tesla’er her

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.