Kategorier
Elektrisk Video

Video: Når elbilens 12-Volt batteri dør

Elbilen kan ikke starte uden strøm på det lille batteri. Heller ikke selvom der er strøm på det store. Hvad gør du, hvis 12V-batteriet er dødt?

Video: Jacob Dalby & Anders Berner

Vidste du, at elbiler har to batterier? Den har det store batteri i bunden af bilen, som bruges til at drive elmotoren og dermed bilen. Men den har også et lille 12-Volt batteri, der driver størstedelen af elbilens elektriske funktioner.

LÆS OGSÅ | Video: Har vi strøm nok til 3,5 millioner elbiler?

Det gælder blandt andet infotainmentsystemet, skærmene og selve bilens computer. Og det betyder, at hvis det lille 12V batteri løber tør for strøm, så kan bilen ikke startes – selvom der er masser af strøm på bilens store batteri. Helt ligesom en traditionel bil med benzin- eller dieselmotor.

Se med i Bilbasen Strøm når vi undersøger, hvad du kan gøre, hvis din elbils 12V-batteri løber tør for strøm.

Tanketorsk og vanetænkning

Tankegangen om, at bilen skal være i gang før der bliver ladet på det lille batteri, stammer fra traditionelle biler med benzin- eller dieselmotor. For at der kan lades på det lille batteri skal motoren være i gang, og en generator skal sørge for strøm til 12V batteriet. Omvendt skal der være strøm på 12V batteriet, for at bilen kan starte.

SE OGSÅ | Video: 3 gange længere rækkevidde end benzinbilen

Det er altså muligvis ren og skær vanetænkning, hvis vi spørger Mads Aarup, at dén fremgangsmåde er fulgt med over i elbilerne, hvor det jo ellers er muligt at holde 12V batteriet ved lige med strøm fra det store batteri. Også selvom elbilen ikke er i gang.

Derfor er det heller ikke et problem på alle elbiler. Tag eksempelvis Tesla. De har aldrig produceret biler med benzin- og dieselmotor, og ingeniørerne bag tænker derfor anderledes. Selvfølgelig skal man bruge strømmen fra det store batteri til at servicere det lille batteri – også selvom elbilen ikke er startet.

Hvis 12V batteriet er fladt

Helt som traditionelle biler med benzin- eller dieselmotor kan elbilen ikke starte, hvis 12V batteriet er tomt for strøm. Og ligesom de traditionelle biler skal vi have fat i en jumpstarter, eller et sæt startkabler og en kammerat med en bil, for at få gang i bilen.

SE OGSÅ | 2023 oversigt: Se alle elbiler i Danmark samt rækkevidde og pris

Hør hvordan du bærer dig ad i videoen ovenfor og find ud af, hvad du skal være opmærksom på.


Se brugte Honda e til salg her

Se flere brugte Honda e her

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.