marts 1, 2022

Video: Er plug-in hybrider grønne eller sorte?

Der er i øjeblikket massiv rabat på afgiften, når man køber en plug-in hybrid. Men nu viser undersøgelse, at de ikke er helt så grønne som så.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 1. marts 2022

Undersøgelsen er foretaget af Vejdirektoratet og den viser, at plug-in hybrider i gennemsnit udleder 110g CO2/km. Det er altså markant mere end de 50g, som er grænsen for, hvornår en plug-in hybrid kan opnå rabat på afgiften. Alligevel får de en massiv afgiftsrabat – hvordan hænger det sammen? Og er plug-in hybrider så slet ikke grønne alligevel? Er de sorte?

SE OGSÅ | Service af plug-in hybrid – hvor dyr er den at holde?

Få forklaringen i Bilbasen Strøm, hvor vi sammen med Torben Kudsk, som er afdelingschef hos FDM for økonomisk og politisk sekretariat, gennemgår CO2-udledningen for plug-in hybriderne.

Forskel på laboratorie og praksis

Grænsen på de 50g CO2/km, der skal til for at opnå afgiftsrabat, er taget fra bilfabrikkernes laboratorietest af bilernes udledning. Laboratorietesten er foretaget efter den nye WLTP-metode og inkluderer specifikke parametre for temperatur, by-, landevej-, motorvejskørsel og et fuldt opladt batteri.

SE OGSÅ | Er plug-in hybrider miljøvenlige?

Men én ting er test i et laboratorie, en anden er virkeligheden. For at plug-in hybriderne kan holde sig under grænsen på de 50g kræver det nemlig, at bilerne bliver ladet op – og det er langt fra alle, der husker (eller gider) at gøre det tilstrækkeligt. Det betyder, at benzinmotoren kører mere, end den gjorde i laboratoriet, hvor der var strøm på batteriet til at drive elmotoren frem for benzin- eller dieselmotoren. I praksis betyder det, at plug-in hybrider i Danmark i gennemsnit udleder 110g CO2/km.

Som tommelfingerregel mener Torben Kudsk, at man som minimum skal lade tilstrækkeligt til, at man kan køre halvdelen af sine kilometer på strøm. Ellers giver det ikke rigtig mening med en plug-in hybrid.

Stadig grøn

Flere politikere vil nu have rullet afgiftsrabatten tilbage og det til trods for, at embedsværket udmærket var klar over, da de vedtog de nye afgifter, at plug-in hybriderne ville udlede mere end de 50g CO2/km i virkeligheden. Men det giver ingen mening, at ændre afgifterne igen.

SE OGSÅ | Så meget kortere kører elbiler om vinteren

Først og fremmest viser testen fra vejdirektoratet nemlig samtidig, at en plug-in hybrid kører omkring 20-30 procent længere på literen, end den tilsvarende benzin- eller dieselbil – også selvom der ikke er strøm på batteriet. Samtidig fungerer plug-in hybrider som trædesten til en fuldt elektrisk bil. Når FDM spørger folk, er der flere med en plug-in hybrid end en benzinbil, som kan forestille sig, at tage springet til en elbil næste gang.

Plug-in hybriderne er med til at drive den grønne omstilling. Lad nu afgifterne være og hold op med at plage bilforhandlerne med, igen, at lave om på afgifterne.

Del artikel:

Andre fandt dette interresant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS