Kategorier
Elektrisk Forbrugerstof Video

VIDEO: Så meget kortere kører elbiler om vinteren

Hvis du kører elbil, har du helt sikkert bemærket, at rækkevidden på en opladning er noget kortere om vinteren, end hvad bilen er opgivet til. Det er der en god forklaring på.

Video: Jacob Dalby & Anders Berner | Dato: 7. december 2021

Elbiler og vintervejr er en ret dårlig kombination, når vi taler om at komme langt på en opladning. Særligt de kolde temperaturer er hård kost for en elbil, når både batteri og kabine skal varmes op og det bruger af den strøm, der ellers skulle have drevet hjulene.

LÆS OGSÅ | Hvor meget CO2 udleder en elbil?

Men det er ikke kun temperaturerne der kan drille om vinteren, der er også andre aspekter, der gør det svært for elbilerne at køre lige så langt på en opladning som om sommeren. Se med i seneste afsnit af Bilbasen Strøm og find ud af hvorfor elbiler performer bedst om sommeren og hvad du kan gøre for at forlænge rækkevidden om vinteren.

3 faktorer spiller ind

Der er særligt tre forhold der gør, at elbiler kører kortere på en opladning om vinteren. For det første er der mere vindmodstand når luften er kold og det går især ud over elbiler med høj vindmodstand. Samtidig skal både kabinen og batteriet varmes og og det tærer på den strøm, der normalt skulle drive hjulene frem. Og så er der, hvis vejen er våd, større rullemodstand, som også går ud over rækkevidden.

LÆS OGSÅ | Må man lade en elbil helt op?

Værst er det hvis man kører mange korte ture i elbilen for her skal både kabine og batteri varmes op hver gang og det er noget der tærer på batteriet. Faktisk kan det gå så galt, at en Tesla Model 3, der under optimale forhold kan køre over 400 km kun ruller 100 km på en fuld opladning.

Det kan du gøre for at køre længere

Start med planlægning. Inden man overhovedet kører er det en god ide at varme kabinen op imens bilen står til opladning. På den måde bruger man ikke strøm fra batteriet men fra elnettet og altså sparer batteriet. På de fleste nye elbiler er der mulighed for enten at planlægge afgangstid på bilens infotainment eller bruge den medfølgende app på ens smartphone.

LÆS OGSÅ | Kan man bo i byen og have elbil?

Det kan også være en god ide at investere i smalle vinterhjul for at mindske rullemodstanden. Det kan se tosset ud men rullemodstanden fra brede dæk tærer meget på batteriet – særligt hvis underlaget er vådt. Og så kan det, hvis du ikke allerede har købt, betale sig at investere i en elbil med lav vindmostand. Den er ikke lige så følsom over for den tykkere luft om vinteren.

Af Jacob Dalby

Med baggrund i motorsporten fylder biler med sportslige egenskaber det meste af Jacobs bevidsthed – både nye og brugte giver smil på læben.

Det siges i øvrigt, at Jacob kunne køre før han kunne gå, så interessen for biler startede tidligt. Interessen udviklede sig til passion og siden har arbejdet som motorjournalist på blandt andet Bil Magasinet fyldt det meste af de vågne timer.

Forbrugerstof og vejledning er også blandt Jacobs kernekompetencer og han er ikke ked af at fortælle dig, hvilken bil du skal købe næste gang.