Første kig på elbilerne Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
Video: Anders Berner | Dato: 26. februar 2021
Hvordan gør man sig fortjent til at køre i en brintbil? Ifølge Berner handler det om at kunne svare på en håndfuld specifikke spørgsmål om brint. Heldigvis svarer Henrik Dreboldt rigtigt og får allernådigst lov til at køre med.
Bilen, Berner og Dreboldt kører, er den nye Toyota Mirai. En brintbil, der før var noget nær ulidelig at se på. I dag er Mirai stadig en brintbil, men den er blevet betragteligt flottere og føles generelt som om, at den er bygget af Toyotas luksussøstermærke Lexus.
Men er det nok til, at Toyota Mirai giver mening? Berner og Dreboldt kører den nye Toyota Mirai.
Motor: Elektrisk, brint-hybrid
Ydelse: 182 hk / 300 Nm
0-100 km/t: 9,2 sek.
Tophastighed: 175 km/t
Forbrug: 126,5 km/l
Startpris: 499.990 kr.
Der er flere processer og formularer, der er rigtig langhåret både at forstå og forklarer. Derfor barberer vi brintbils-forklaringen ned til det helt essentielle. En brintbil er udstyret med en brændselscelle, som kan producere strøm ved hjælp af en kemisk proces. Denne kemiske proces består af brint.
I brændselscellen bliver brinten omdannet til strøm, som driver en elmotor. Fordelen ved en brintbil er, at inden udledning har under kørsel, ligesom brændselscellen også udnytter brinten væsentligt bedre, end en benzinmotor udnytter benzin. Den eneste udledning fra en brintbil under kørsel er vand, der er så rent, at det kan drikkes, som Berner illustrerer.
SE OGSÅ | VIDEO: Nye registreringsafgiften gør BMW billigere end Ford
Sammenligner man brintbilen med elbilen, kommer den brintdrevne dog til kort. En elbil udnytter nemlig brændstoffet, her elektriciteten, bedre end brintbilen. Fordelen er omvendt, at hvor man med en elbil skal hænge ved en ladestander i typisk mere end 30-40 minutter, tager det ikke mere end fem minutter at fylde en brintbil op med brint.
Det store spørgsmål er altid, hvorfor det brintbilen ikke er udbredt. Som Berner forklarer, er det dyrt, og fordi det er dyrt, er der ikke mange producenter af hverken biler eller brintstationer, der har turde satse stort på det. Derfor er der kun 123 brintstationer i Europa, hvor Tyskland sidder tungt på 90 af dem. Sverige har kun tre. Til sammenligning er der over 285.000 offentlige ladestandere til elbiler i Europa.
Det er to store og fuldelektriske nyheder, som Toyota løfter sløret for i København. Vi ser nærmere på Toyota Urban Cruiser og Toyota C-HR+.
Nissan skruer op for charmen og tilbyder 36 måneders privatleasing med elbilen Ariya til kun 2.765 kr. om måneden. Det giver sammenlagt under 115.000 kr., hvis man kan nøjes med 10.000 km årligt.
Første kvartal af 2025 er gået, og i de tre måneder har VW ID.4 været den mest indregistrerede nye bil i Danmark. Tesla Model Y er stadig med i toppen, men det er VW ID. Buzz overraskende nok også.
Trump, told og tariffer. Tre ord, der efterhånden går hånd i hånd. Nu kan ordet ‘statsstøtte’ knyttes til trekløveret, da Trump vil booste salget af Tesla-modeller i Europa.
Den nye udgave af Lexus’ luksus-SUV har fedt design, tonsvis af udstyr og en attraktiv pris. Men affjedringen og drivlinjen i plug-in hybriden hænger ikke sammen.
Elbiler er kommet for at blive! Det vælter ind med nye modeller på markedet i Danmark, og vi har lavet en liste med alle elbiler i Danmark i 2025 – inklusive priser og rækkevidde på de forskellige modeller.