Kategorier
Video

VIDEO: Toyota Yaris GR er åndssvagt sjov

Har Anders Berner for alvor tabt småkagerne? I denne video kalder han en ny variant af Toyota Yaris for noget af det sjoveste, han nogensinde har kørt. Der er dog ikke meget almindelig Yaris over den nye Toyota Yaris GR: En firehjulstrukken hidsigprop af dimensioner.

Video: Anders Berner  | Dato: 4. november 2020

Der er ikke meget Hr. og Fru Danmark over Toyota GR Yaris. Den har kølerhjelm, døre og bagklap i aluminium samt et tag i kulfiber, præcis ligesom langt dyrere sportsvogne. Det giver en køreklar vægt på 1.280 kg, hvilket dog stadig er er 175 kg mere, end hvad en almindelig Yaris vejer.

Til gengæld har GR Yaris også over dobbelt så mange kræfter, som en almindelig Yaris har, hentet fra den mest kraftfulde 3-cylindrede motor, der nogensinde er sat i en produktionsbil. En almindelig Yaris kan heller ikke prale af et permanent firehjulstræk.

Smider du alle disse ingredienser i samme gryde, har du opskriften på en af de mest underholdende biler, Berner nogensinde har kørt.

Specifikationer

Toyota GR Yaris

Motor: R3 benzin, 1.618 ccm

Ydelse: 261 hk / 360 Nm

0-100 km/t: 5,5 sek.

Tophastighed: 230 km/t

Forbrug: 12 km/l

Startpris: 499.990 kr.

Hvad er det, der virker?

At GR Yaris er noget af det mest underholdende, Berner nogensinde har kørt er én ting. Noget andet er, hvordan Toyota på imponerende vis har knækket koden til den udfordring, der typisk gør sig gældende, når det kommer til ‘hot hatches’. Nemlig komfort versus hårdhed i undervognen.

GR Yaris er nemlig stadig overvejende komfortabel til hverdagsbrug. Det er hverken Honda Civic Type R eller den afsindige Renault Megane R.S. Trophy R. Derudover er GR Yaris markant sjovere end Hondaen og mere hverdagsbrugbar end den giftige Renault, hvis du spørger Berner.

SE OGSÅ | Video: Vanvittig — og åndssvagt dyr SUPER-GTI

Honda Civic Type R mangler dramatik og lyd, mens Renault Megane R.S. Trophy R er så bøllet og støjende, at du frygter for høre- og nyreskader. Her falder Toyota GR Yaris ned et sted midt i mellem. Den er brutal men fortsat nogenlunde hverdagsvenlig — for det meste.

Det er en vidunderlig, fantastisk sjov, åndsvagt kapabel og lidt bizar, som Berner fortsat forsøger at forstå. Hvad han næppe kommer til at forstå er, hvordan Bilbasens Jacob Dalby formåede at få GR Yaris til at overstyre helt uden brug af håndbremse, når han ikke selv kunne. Men det er måske mere et spørgsmål om stolthed.

Af Simon Petry Hallenslev

Artikler om gamle såvel som nye biler, de seneste nyheder til bilentusiaster og afsendelse af Bilbasens nyhedsbrev er det, som Simon roder med.

I sit arbejde på Bilbasen kombinerer Simon en brændende passion for biler med sin viden fra Copenhagen Business School. Når artiklerne forfattes, er det derfor ikke kun med en dybtliggende interesse for biler, men også med omtanke for ting som SEO-optimering og korrekt markedskommunikation.