december 5, 2024

Video: Vi tester Citroën Ë-C3 – Danmarks billigste elbil

179.990 kr. koster den nye elektriske Ë-C3. Det betyder, at der lige nu ikke findes en billigere nye elbil. Men får man også en god elbil til den lave pris?

TEKST, FOTO OG VIDEO Morten Bek

For en uge siden satte Jeep pludselig prisen på den elektriske Avenger ned. Ikke bare lidt ned, men med op til 110.000 kroner, så den lille elbil pludselig kan fås til 199.990 kroner. Det er et af mange eksempler på, at der ud af det blå kan ske de vildeste ting på markedet for nye biler.

Så vidt vi ved, er lageret af Avenger på tilbud allerede udsolgt. Men alligevel har nedsættelsen ført noget mere med sig. For det første kan den lille Jeep aldrig igen vende tilbage til noget nær de oprindelige priser – fra 279.990 kroner. For det andet sætter det pres på andre små elbiler.

Som den nye Citroën Ë-C3, som vi tester for første gang. Den blev for længe siden lovet til 179.990 kroner, og det er den pris, man kan købe den til. Elbilen skulle have været på markedet allerede sidst på sommeren, men først nu kommer den.

Basisudgaven af Ë-C3 er meget, meget basal

Virker 179.990 kroner så egentlig så billigt mere? Ë-C3 kommer med en rækkevidde op til 326 kilometer, som i de bedre udstyrede modeller bliver til 320 kilometer – omkring 80 kilometer mindre end i den lille Avenger.

Og en bedre udstyret Ë-C3 end basismodellen YOU! skal man altså vælge. Det virker som om, man skal være glad for, at ruderne kan åbnes, for den billigste Ë-C3 har et absolut minimum af udstyr.

Den testede Ë-C3 VTR Sport Ltd. til 192.990 kroner gør det meget bedre, men først i topmodellen VTR Sport til 199.990 kroner er der sædevarme med.

Intet til at hjælpe batteriet om vinteren

Citroën Ë-C3 er den første bil på Stellantis-koncernens nye Smart Car-platform, der primært er lavet med lavest mulige omkostninger for øje. Den bruges også i Citroën Ë-C3 Aircross og Opel Frontera Electric, og der er hverken varmepumpe eller batterivarmer, som kan hjælpe med at holde forbruget nede om vinteren.

Den lille Citroën har rigtig meget kørende for sig, men der er steder i bilen, hvor man virkelig får, hvad man betaler for.

Ë-C3 er den første i det, der forhåbentlig bliver en bølge af elbiler til under 200.000 kroner. Om kort tid får den selskab af Hyundai Inster, og kinesiske producenter åbner sandsynligvis snart op for biler i samme prisklasse. På vej er også den nye udgave af Renault 5, og den får senere følgeskab af en endnu billigere elektrisk Twingo.


DEN ENDELIGE DOM

Du kan få en fabriksny elbil til 180.000 kr., der har et fint kraftoverskud, rigtige gode køreegenskaber og en fornuftig indretning. Men Ë-C3 til den pris kommer uden nævneværdigt udstyr, så den rigtige pris er nærmere omkring 200.000 kr.

Vinteren er tydeligvis hård ved den franske elbil, der hverken har batterivarmer eller varmepumpe, og på motorvej holder batteriet ikke til kørsel i flere timer. Forbruget stiger, og ved en lynlader kan Ë-C3 kun byde på et ringe niveau – og så bliver de lange ture pludselig meget lange.

Hvis man holder sig til by og landevej, får man en fornuftig rækkevidde og en på mange punkter vellykket elbil, der til prisen gør, hvad den skal.


SPECIFIKATIONER

Citroën ë-C3 VTR Sport Ltd.

Motor: Elmotor (fortil)
Ydelse: 113 hk/120 Nm
0-100 km/t: 11 sekunder
Topfart: 135 kilometer i timen
Forbrug: 17,4 kWh/100 kilometer
Rækkevidde: 320 kilometer
Batteristørrelse: 44 kWh
Ladekapacitet: 100 kilowatt
Mål: 402/176/158 centimeter
Bagagerum: 310 liter
Køreklar vægt: 1.419 kilo
Trækkapacitet: 550 kilo

Pris: 192.990 kr. (Ë-C3 fås fra 179.990 kr.)
Privatleasing (engangsydelse/mnd. ydelse): Ikke oplyst
Beskatningsgrundlag, firmabil: Ikke oplyst

9 ud af 10 kan i gennemsnit spare 3.000 kr. på deres bilforsikring. Indtast din nummerplade og se din pris på 30 sekunder - gratis!
Jeg kan ikke nummerpladen
Leveret af Samlino logo
Del artikel:

Andre fandt dette interessant

Redaktionen anbefaler

Mød redaktionen

Morten Bek

Som uddannet journalist og med biler som en af de helt store interesser er Morten opvokset på flere af de helt store bilmedier — Bilmagasinet, Berlingske og Auto Bild.

Morten har også tidligere investeret sin tid i sit eget projekt, Biler.nu.

Morten elsker “almindelige” biler. Han vil meget gerne sidde bag rattet af en ny AMG, men han brænder lige så meget for at teste den seneste nye Seat Leon eller Peugeot 208.

Hos Bilbasen bruger han sin viden, analyseevner og sunde fornuft som nyhedsskribent, videojournalist og biltester.
Bilbasen logo
Bilbasen er Danmarks største markedsplads for køb og salg af såvel nye som brugte biler, autocampere, varevogne og busser.

Bilbasen er desuden et redaktionelt univers, som gennem artikler, gallerier og videoer leverer en kombination af guides, tests og nyheder inden for bilernes verden. Så kort sagt får du her både en markedsplads og et medie, som klæder dig på til at købe, eje, lease eller sælge en bil.
© 2023 Bilbasen Blog Schibsted Denmark ApS